Všechny aktuality :: Novinky / Avíza a pozvánky / Napsali o nás

Novinky a aktuality

15.10.2020

Jak vypadá léčba pacienta s onemocněním covid-19 z pohledu pneumologa? Jaké vyšetření musí takový člověk podstoupit a jaký vliv má nemoc covid-19 na jeho plíce, tak na takové a další otázky odpovídala prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., přednostka Pneumologické kliniky 1. LF UK a TN v rozhovoru pro lidovky.cz.

12.10.2020

Kolik je aktuálně hospitalizovaných covid+ pacientů v TN nebo zda již nemocnice přikročila k omezování neakutní péče či jak je na tom s personálními kapacitami v souvislosti s přibývajícím počtem pozitivních pacientů, tak na tyto otázky odpovídal Petr Sulek, tiskový mluvčí nemocnice pro Rádio Blaník.

12.10.2020

S nárůstem počtu těžších případů pacientů s onemocněním covid-19 se zvyšuje i poptávka po krevní plazmě od vyléčených lidí, kteří tuto virovou infekci již mají za sebou. Právě tito lidé jsou pro darování krevní plazmy velice důležití, protože se v jejich krvi vytvořily protilátky, které mohou pomoci v léčbě ostatním nemocným. Čím těžší průběh onemocnění lidé prodělali, tím se u nich zpravidla vytvořilo větší množství protilátek. VÍCE o darování krevní plazmy najdete na webu TN.

09.10.2020

Lékaři kardiochirurgie a hrudní chirurgie v českobudějovické nemocnici zvládli ojedinělou operaci, během níž pacientovi odstranili plicní nádor a zároveň zaléčili srdeční arytmii. Šlo o vůbec první zákrok tohoto typu v České republice. Pacientovi se měsíc po zákroku daří dobře. Na vzniku projektu se spolupodílel i chirurg doc. MUDr. Vladislav Hytych, Ph.D., zástupce primáře z Oddělení hrudní chirurgie Thomayerovy nemocnice v Praze. MUDr. Hytych přijel do Budějovic vypomoci s operací, protože má s šetrným postupem léčby plicních nádorů v Čechách největší zkušenosti.

09.10.2020

Profesorka Martina Vašáková, přednostka Pneumologické kliniky 1. LF UK a TN, konstatuje, že smutným důsledkem našeho boje s covidem jsou zejména zanedbané zhoubné nádory v důsledku strachu lidí a jarního lockdownu, kdy lékaři mohou už jen konstatovat, že jde o pokročilou rakovinu plic, diagnostikovali ji, ale nemocný umírá a už mu lze nabídnout jen paliativní péči, protože došlo ke zpoždění několika měsíců. Předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti věří, že budeme s covidem nějak žít, že nezdevastujeme celou společnost a nepropadneme tomu, že svět už nebude nikdy takový, co býval.

09.10.2020

Co si o nemoci covid-19 myslí uznávaná pneumoložka prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., přednostka z Pneumologické klinicky I. LF UK v TN a jaký vliv má tato nemoc na plíce člověka nebo jak k této virové infekci přistupovat či jak ji léčit, tak na tyto a další otázky odpovídala lékařka v pořadu Snídaně s Novou.

08.10.2020

S nárůstem pozitivních pacientů s onemocněním covid-19 roste i tlak na zvyšování kapacit lůžek pro tyto nemocné. Tato lůžka však musí někdo obsluhovat a je to zdravotnický personál, kterého bohužel není dostatek. Aktuálně chybí v TN přibližně 50 zdravotních sester a dalšího pomocného personálu, bez kterého se žádná nemocnice neobejde. O tom, jak náročná je práce zdravotníků při péči o pozitivní pacienty, kolik hodin navíc musí sloužit na úkor svého osobního a rodinného života či jak vypadá taková práce v praxi, tak o tom všem byla reportáž na CNN Prima News, ve které hovořily přímo samotné zdravotní sestřičky z nově vytvořeného specializovaného lůžkového oddělení s JIP pro pacienty s koronavirovou infekcí.


TN hledá nové posily pro práci s covid+ pacienty – více najdete na webu TN ZDE.

06.10.2020

Ke konci září se konalo v Thomayerově nemocnici (TN) další loutkové divadelní představení pod trefným názvem „PRALIDI“, které bylo určeno pro dětské pacienty a děti zaměstnanců nemocnice. Divadelní hru si pro děti připravila nezisková organizace loutkyvnemocncici.cz ve spolupráci s naším Centrem podpůrné péče v TN.

06.10.2020

Kromě vakcíny, která pomůže ve vítězném boji s novým koronavirem, se medicínský svět intenzivně zabývá i hledáním vhodné léčby nemoci COVID - 19, kterou tento vir způsobuje. Jednou z možností, která se ukazuje jako účinná, je použití krevní plazmy těch, kteří mají nákazu již za sebou. Rozhovor na téma krevní plazmy od vyléčených pacientů z nemoci Covid-19, která může pomoci v léčbě této virové infekce, mluvil v rozhovoru pro server – G.cz MUDr. Petr Turek, CSc., primář Transfuzního oddělení TN.

06.10.2020

O příznacích chřipky anebo rýmy či obyčejném nachlazení v souvislosti s onemocněním Covid-19 hovořil MUDr. Jan Paska, MBA, primář z ORL v rozhovoru pro aktualne.cz. Poznat rozdíl mezi příznaky chřipky a onemocněním Covid-19 není jednoduché a prakticky jediným vodítkem je testování s potvrzeným a jednoznačným výsledkem.

 
Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.