Všechny aktuality :: Novinky / Avíza a pozvánky / Napsali o nás

Novinky a aktuality

27.10.2020

Dárců krevní plazmy s protilátkami proti koronaviru, kterou nemocnice využívají k léčbě covidem-19 nakažených osob v těžkém stavu, je málo. Navíc v posledních týdnech spotřeba covidové krevní plazmy prudce roste. Pražské nemocnice proto apelují na ty, kteří se vyléčili z covidu-19, aby přišli krevní plazmu darovat.  Zájemce může darovat plazmu až 14 dní po uzdravení. V této době už má totiž dostatek protilátek. Odběr plazmy zabere jedinci standardně kolem 30 až 40 minut. Důležité je, aby byl odpočatý, dostatečně najezený a napitý. O podmínkách darování covidové krevní plazmy a jak je důležitá v této složité době poskytl rozhovor MUDr. Petr Turek, CSc., primář Transfuzního oddělení z TN pro TV Praha.

23.10.2020

Pomoc zdravotníkům či pomocnému personálu v nemocnicích má různé podoby a formy, a každá z nich je v této napjaté době nanejvýš vítána. Společnost Metrostav se rozhodla pomoci Thomayerově nemocnici a zcela zdarma jí zapůjčila svůj obytný kontejner, který bude sloužit jako zázemí pro sanitáře při jejich každodenním převlékání z ochranných zdravotnických obleků proti Covid-19.

21.10.2020

Lékař Pavel Kohout je vedoucím oddělení Centra výživy pražské Thomayerovy nemocnice. Patří mezi naše špičkové odborníky v oblasti výživy pacientů a poskytování nutriční péče, za výživového specialistu se však nepovažuje. Označení výživový specialista je podle doktora Pavla Kohouta v současné době často zneužíváno: „Oslovení výživový specialista nemám rád, protože je to dnes u nás každý. Bohužel k vykonávání této činnosti u nás lidé nepotřebují žádný certifikát. Já mám atestaci z klinické výživy, jsem tedy nutricionista,“ vysvětluje lékař Kohout.

20.10.2020

Navyšování kapacity lůžek, sociální hospitalizace, nedostatek personálu i méně ochoty ze strany veřejnosti. To jsou aktuálně největší obtíže pražské Thomayerovy nemocnice, která se připravuje na nápor nových covid pozitivních pacientů, kterých každým dnem přibývá. Jaký je aktuální stav a co by nemocnici v tuto chvíli nejvíce pomohlo, vysvětlil její ředitel doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc.

19.10.2020

Patří mezi přední odbornice na léčbu plicních onemocnění a nyní stojí v první linii v boji s koronavirovou infekcí. Přestože nápor na zdravotníky je v současné době obrovský, prof. Martina Vašáková, předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti a přednostka Pneumologické kliniky I. LF UK a TN v Praze, si na Novinky.cz a Právo udělala čas a popsala své zkušenosti s bojem proti koronaviru i důvody, proč věří, že selhání našeho zdravotnického systému nehrozí.

19.10.2020

Na 17. října připadá Světový den úrazů. Připomíná se každoročně od roku1992, kdy jej vyhlásila Organizace spojených národů. Cílem bylo na úrazy upozornit a připomenout také nutnost jejich prevence. Jedním z těch, pro které jsou úrazy, a to konkrétně dětské, dennodenním chlebem je doc. MUDr. Tomáš Pešl, Ph.D., přednosta Kliniky dětské chirurgie a traumatologie 3. LF UK a TN v Praze. Byť se nám může nyní zdát, že jediným zdravotním problémem současnosti je nákaza novým typem koronaviru, rozhodně tomu tak není. Úrazy patří stále k velkým problémům, dost často bohužel končí fatálně. Podívejme se na pár čísel. Statistiky udávají, že ve světě ročně přijde o život "jen" kvůli pracovnímu úrazu nebo nemoci z povolání cca 2,3 miliony mužů a žen. Velkým problémem jsou stále také úrazy dětí. Ročně na celém světě přijde o život kvůli pracovnímu úrazu nebo nemoci z povolání cca 2,3 miliony mužů a žen.

19.10.2020

Nemocnice vyzývají lidi, kteří prošli koronavirovou nákazou, aby přišli darovat krevní plazmu. Dárců plazmy s protilátkami, která je využívána k léčbě nakažených v těžkém stavu, je totiž málo. V posledních týdnech přitom spotřeba covidové krevní plazmy prudce roste. Nemocnice apelují na ty, kteří se vyléčili z covidu-19, aby přišli krevní plazmu darovat. Mohou tak pomoci ostatním pacientům, kterým může plazma zachránit život. O nedostatku dárců covidové krevní plazmy a její důležitosti hovořil v reportáži na čt24 MUDr. Petr Turek, CSc., primář Transfuzního oddělení v TN. O tom, v kterých případech má její podání největší význam a kdy, mluvil MUDr. Martin Müller, vedoucí lékař z odd. ARO. Součástí reportáže byly i rozhovory s vyléčenými pacienty z TN, kteří měli za sebou velmi těžký průběh nemoci a v rámci jejich léčby jim byla poskytnuta i tolik důležitá krevní plazma.


Thomayerova nemocnice hledá dárce
covidové krevní plazmy.

VÍCE INFO na webu TN


15.10.2020

Jak vypadá léčba pacienta s onemocněním covid-19 z pohledu pneumologa? Jaké vyšetření musí takový člověk podstoupit a jaký vliv má nemoc covid-19 na jeho plíce, tak na takové a další otázky odpovídala prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., přednostka Pneumologické kliniky 1. LF UK a TN v rozhovoru pro lidovky.cz.

12.10.2020

S nárůstem počtu těžších případů pacientů s onemocněním covid-19 se zvyšuje i poptávka po krevní plazmě od vyléčených lidí, kteří tuto virovou infekci již mají za sebou. Právě tito lidé jsou pro darování krevní plazmy velice důležití, protože se v jejich krvi vytvořily protilátky, které mohou pomoci v léčbě ostatním nemocným. Čím těžší průběh onemocnění lidé prodělali, tím se u nich zpravidla vytvořilo větší množství protilátek. VÍCE o darování krevní plazmy najdete na webu TN.

12.10.2020

Kolik je aktuálně hospitalizovaných covid+ pacientů v TN nebo zda již nemocnice přikročila k omezování neakutní péče či jak je na tom s personálními kapacitami v souvislosti s přibývajícím počtem pozitivních pacientů, tak na tyto otázky odpovídal Petr Sulek, tiskový mluvčí nemocnice pro Rádio Blaník.

 
Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.