Napsali o nás: Komentář prof. Zachovala - Akce urologů potvrdila smysl onkologické prevence (Zdravotnický deník)

21.02.2022

Smysluplnost prevence potvrdily Dny otevřených urologických ambulancí v posledním lednovém týdnu. Lékaři při nich odhalili nádory prostaty, varlat, ledvin i močového měchýře. V diskuzi je nyní plošný screening rakoviny prostaty. Do preventivní akce, v níž specialisté bez žádanky a zdarma vyšetřili mužům prostatu, se zapojilo 37 urologických ambulancí po celém Česku. A první zprávy od lékařů potvrzují nejen zájem o prevenci, ale i její smysluplnost.

„Počet pacientů, kteří se rozhodli Dny otevřených ambulancí využít, byl nečekaně vysoký. Někteří zájemci ještě na vyšetření čekají, mají ale stanovený pevný termín v nejbližší době,“ říká předseda České urologické společnosti [ČUS] ČLS JEP prof. MUDr. Roman Zachoval, Ph.D., MBA.

Přesné počty do akce zapojených pacientů specialisté v tuto chvíli sice zatím nemají, ale již nyní vědí, že v pěti dnech vyšetřili na stovky zájemců. Přičemž u některých z nich přišli na závažná nádorová onemocnění. A desítky pacientů nyní čeká na další podrobnější vyšetření kvůli vyloučení podezření rakoviny. Při akci lékaři pacientům provedli takzvaný PSA test, s jehož pomocí zjistí hladinu prostatického specifického antigenu. A preventivně vyšetřovali i konečník. Pacienty s vyšší hladinou PSA či s jinými nejasnostmi po vyšetření objednali na biopsii nebo magnetickou rezonanci. Mimo podezření na rakovinu prostaty ale odhalili urologové také nádory varlete, ledvin a močového měchýře.

Plošné prevence v urologii se dočkají snad i muži

Výsledky lékařů ze Dnů otevřených ambulancí tak jasně potvrzují, že prevence dává smysl i v urologii. Na onemocnění se díky ní přišlo často včas a včas se zahájila i léčba. Právě ta nebývá v počáteční fázi onemocnění pro pacienta náročná. A pro systém zdravotnictví ve srovnání s léčbou například karcinomu prostaty ve třetím či čtvrtém stadiu ani tak nákladná. Pokud se u muže rakovina prostaty potvrdí v časném stadiu, operují urologové nádor roboticky nebo laparoskopicky, čili méně invazivně.

Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] v posledních letech počty mužů se zhoubným nádorem prostaty rychle narůstají. Zatímco v roce 2000 u nás lékaři onemocnění diagnostikovali u tří tisíců mužů ročně, v roce 2019 už to bylo více než osm tisíc nových případů. Odhalit karcinom prostaty je navíc složité, protože onemocnění se v jeho počátcích nijak výrazně neprojevuje. Pacienti na sobě nepozorují příznaky, které by je přivedly na vyšetření k urologovi.

A právě se záchytem pacientů s onemocněním v počáteční fázi může podle odborníků pomoci zavedení plošného screeningu pro určitou skupinu osob. V zemích, kde jej již zavedli, se úmrtnost na rakovinu prostaty snížila až o 20 procent. „Čísla nemocných jsou v Česku dlouhodobě vysoká. Prevence karcinomu prostaty přesto stále není součástí žádných preventivních prohlídek a programů,“ upozorňuje Zachoval.

VÍCE v článku

VÍCE o URL klinice

Zdroj: Zdravotnický deník
Datum vydání: 18. 2. 2022
Autor: vrn

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.