V léčbě rakoviny jsme na pomezí mezi Východem a Západem (idnes.cz)

14.03.2022

Rakovinou v Česku onemocní téměř každých osm minut jeden člověk. A každý den na ni u nás zemře 74 lidí, tedy v průměru každých 20 minut jeden. „I když je rakovina u nás až druhou nejčastější příčinou úmrtí po kardiovaskulárních chorobách, jde o největší zdravotní strašák současnosti,“ podotýká Tomáš Büchler, přednosta Onkologické kliniky 1. LF UK a FTN v Praze.

Máte 150 vědeckých publikací (z toho 120 výzkumných) z různých oblastí onkologie, což je nejvíce v Česku. Který směr v onkologii je vám nejbližší?

Když si člověk po škole vybere onkologii, pak podle toho, na jaké pracoviště se dostane a jakého má učitele, prochází různými oblastmi. Začínal jsem na Interní hematologické a onkologické klinice v brněnské fakultní nemocnici, čili jsem se věnoval léčbě leukemie, lymfomů a myelomu (nádorová choroba vznikající z jednoho druhu bílých krvinek, které se nazývají plazmatické buňky, pozn. red.). Pak jsem byl dva roky ve výzkumu na Oxfordské univerzitě a potom jsem rok a půl pracoval v Londýně na různých klinikách. A během pobytu ve Velké Británii jsem se posunul od hematologických nádorů k těm tzv. solidním. Tam jsem měl štěstí na dobrého učitele, který se zaobíral urologickými nádory, to znamená: prostata, ledviny, varle a močový měchýř. A to jsou oblasti, kterým se teď věnuji z výzkumného hlediska nejvíce. Na naší klinice ale nejsme tak úzce specializovaní, člověk si musí zachovávat přehled a zručnost v celé onkologické šířce.

VÍCE v článku

VÍCE o klinice

Zdroj: idnes.cz
Datum vydání: 11. 3. 2022
Autor: Lubor Černohlávek

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.