Všechny aktuality :: Novinky / Avíza a pozvánky / Napsali o nás

Novinky a aktuality

05.11.2020

RADOST KAPKY NADĚJE, to je název projektu, jehož cílem je odměnit a udělat radost těm dětem, které musí projít testem na přítomnost onemocnění covid-19. Na dětském odběrovém místě v Thomayerově nemocnici tak nově malí hrdinové dostávají za svou odvahu sladkou odměnu v podobě gumových medvídků Haribo či lízátka od Chupa Chups nebo čokoládové bonbony spol. Lindt. Kromě sladkých odměn dostávají děti také drobné hračky od spol. Bambule či veselé magnetky nebo barevné fixy, a to vše díky Nadačnímu fondu Kapka naděje a dalších partnerů projektu.

05.11.2020

Covid-19 už několik týdnů významně zasahuje do chodu nemocnic, což představuje výzvu i pro jejich vedení. Hrozící kolaps se sice zatím nekoná, ale „vyhráno“ ještě není, naznačil v rozhovoru pro Pražský deník ředitel krčské Thomayerovy nemocnice doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc.

05.11.2020

Počty dárců krevní plazmy s protilátkami na koronavirus v posledních dnech narůstají. Stejně tak se ale zvyšuje i počet pacientů, kteří ji potřebují, a české nemocnice tak trápí její nedostatek. Nejvíce by plazma pomohla pacientům, jejichž stav se právě zhoršil a byli převezeni do nemocnice. Odběrů plazmy od lidí, kteří nákazu prodělali, se na transfúzním oddělení pražské Thomayerovy nemocnice účastnily i Novinky s kamerou. Rekonvalescentní plazma, tedy krevní plazma vyléčených pacientů, se v českých nemocnicích čím dál více používá k léčbě pacientů s covidem-19. Pro darování rekonvalescentní plazmy platí podobná kritéria jako u běžného dárcovství. Vyléčený dárce musí splňovat všeobecné podmínky, jakými jsou například všeobecné zdraví, věk mezi 18 až 65 lety či váha nad 50 kilogramů. O podmínkách darování covidové krevní plazmy, jak probíhá samotný odběr a komu může plazma pomoci poskytl rozhovor MUDr. Petr Turek, CSc., primář Transfuzního oddělení pro Novinky.cz.

04.11.2020

Thomayerova nemocnice (TN) se ohrazuje proti reportáži v Událostech ČT (Rodiče mají právo být s dětmi v nemocnici nepřetržitě, zdravotníci to vždy neumožňují, 31/10/2020), jejímž cílem bylo zavádějícím způsobem informovat veřejnost o tom, že TN zamezuje a brání návštěvám rodičů u nezletilých pacientů při jejich hospitalizaci. Skutečnost je však zcela opačná!

03.11.2020

Ne každý hospitalizovaný pacient s covidem skutečně potřebuje nemocniční lůžko. Řeč je o takzvaných sociálních hospitalizacích, které mohou blokovat významnou část zdravotnických kapacit v Česku. V Thomayerově nemocnici je takových pacientů aktuálně 45 a jejich počet narůstá.

03.11.2020

Lidé vyléčení z nákazy koronavirem mohou zachránit lidský život darováním krevní plazmy. Té je v současné době v Česku akutní nedostatek. Přitom právě její podání pacientovi s těžkým průběhem nákazy covid-19 výrazně zvyšuje jeho šanci na uzdravení. Samotný odběr zabere zhruba půl hodiny. Podmínky jsou věk 18–60 let a dobrý zdravotní stav. Odběr je možný nejdříve 14 dnů od uzdravení a nejpozději do tří měsíců. O podmínkách darování covidové krevní plazmy hovořil v reportáži MUDr. Petr Turek, CSc., primář Transfuzního oddělení z Thomayerovy nemocnice. O prodělané nemoci covid-19 a zkušenostech s ní poskytla rozhovor vyléčená pacientka paní Irena Klapalová, kterou zachránili lékaři z TN i díky krevní plazmě od vyléčených dárců z virové infekce.

30.10.2020

V Thomayerově nemocnici se sázely ovocné a listnaté stromy, a to pod záštitou spol. Sázíme stromy za finanční podpory společností Henkel a ROSSMANN a jejich společné iniciativy „Vraťte stromům korunu“. 11 stromů bylo vysazeno díky 11-ti individuálním dárcům, kteří si zakoupili dárkové certifikáty. Velký dík za pomoc s výsadbou stromů patří i skupině Wenku, která zvládla vysadit 30 ovocných stromů.

30.10.2020

Dýchá Vaše dítě ústy? Chrápe v noci? Nejčastější příčinou těchto obtíží v dětském věku je totiž zvětšená nosní mandle. Co to je nosní mandle, jaké obtíže způsobuje její zvětšení a jaké jsou možnosti léčby? Na tyto a další otázky odpovídal  MUDr. Jan Paska, MBA, primář ORL z TN v rozhovoru pro Pražský deník extra.

30.10.2020

Počet úmrtí na nádor prostaty se nedaří snižovat, ročně jí podlehne kolem 1400 mužů. Počet nových případů každý rok případů ale roste, více lidí se daří vyléčit. Novinářům to dnes řekl Roman Zachoval, předseda České urologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a přednosta Urologické kliniky Thomayerovy nemocnice v Praze. Pomoci odhalit nové nádory včas, kdy se dají lépe léčit, může prevence. Tu ale podle odborníků muži zanedbávají. Zlepšit to chce pravidelná listopadová osvětová akce Movember. Rakovina prostaty zachycená v časném stádiu je podle odborníků zcela vyléčitelná. Je nejčastějším onkologickým onemocněním mužů v Česku, zkušenost s ní má 62.000 lidí. Průměrný věk pacientů s tímto nádorem během posledního dvacetiletí klesl ze 73 na 68 let.

27.10.2020

Reportáž ČT o aktuální situaci v TN v souvislosti s nedostatkem zdravotníků, počty a péčí o pacienty s onemocněním covid-19 a nové covid JIP, která dosud fungovala pro potřeby Oddělení hrudní chirurgie. O tom, jak náročná je práce zdravotních sester v novém režimu, co vše musí zvládnout v péči o přibývající covid+ pacienty atp. poskytla rozhovor Simona Slaná, DiS., staniční sestra uvedeného pracoviště. Tématem byl také nedostatek zdravotního personálu. Dlouhodobě chybí v TN více než 80 zdravotních sester a sanitářů. Kromě toho je více než 80 zdravotníků v domácí izolaci a počet hospitalizovaných pozitivních pacientů je 127 (stav k 23.10.).

 
Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.