Všechny aktuality :: Novinky / Avíza a pozvánky / Napsali o nás

Novinky a aktuality

13.04.2021

„Kopeme za zdravotníky, kopeme za BOBRA – je přece chráněný“, tak se nazývala sportovní akce, kterou dal dohromady realizační team z fotbalového klubu SC Xaverov na podporu zdravotníků z Chirurgické kliniky ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) a místní Restaurace U Bobra Xaverov. Malí počerničtí fotbalisté (ze SCX 2010) společně s jejich trenérem Martinem Nagy totiž vymysleli uvedený projekt, kterým chtěli v rámci distančního tréninku zapojit ostatní mladší či starší hráče klubu a jejich rodiče do různých sportovních aktivit a využít této energie na podporu zdravotníků a zároveň pomoci počernickým restauracím. Jak toho dosáhli? Společně s ostatními trenéry vymysleli různé tipy cvičení, kdy poměr počet cviků se rovnal jednomu obědu.

12.04.2021

Vedení Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN) velice děkuje dětem z DINO SCHOOLS OF PRAGUE za hezká a milá přání i vzkazy pro naše zdravotníky.

09.04.2021

Primář ORL z Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN) MUDr. Jan Paska, MBA byl hostem v pořadu Sama doma na ČT, kde hovořil o dětském čichu a jeho vývoji. V rozhovoru mluvil primář Paska o tom, jak se dětský čich v děloze matky vyvíjí, na co reaguje, co má na něj vliv či jakým způsobem dále funguje.

08.04.2021

K dnešnímu dni bylo více než 1230 dávek léku BAMLANIVIMAB distribuováno do téměř 80 nemocnic v ČR. FTN je centrálním výdejovým místem léku pro ostatní zdravotnická zařízení s urgentním příjem I. či II. typu, ve kterých je následně lék aplikován pacientovi.

08.04.2021

Velikonoční svátky byly mj. také příležitostí, jak poděkovat těm, kteří si to v této složité době zaslouží. Zástupci Římskokatolické farnosti u kostela Narození Panny Marie v pražské Michli přišli s nápadem zorganizovat velikonoční sbírku na podporu zdravotníků z tzv. I. linie ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) a poděkovat jim tak za jejich náročnou a zodpovědnou práci během současné pandemie. Výsledkem sbírky bylo přes 820 balíčků a dárků, která se stihla uspořádat během krátkých 12 dnů. V každém balíčku bylo kromě nejrůznějších sladkých pamlsků, čokoládových vajíček nebo domácího cukroví či perníčků i velikonoční přáníčka od dětí. Celkem se jednalo o neuvěřitelných 780 dětských přáníček! Zástupce jednotlivých dárců přivítali ve FTN Mgr. Jaroslava Mrkvičková, MBA, hlavní sestra a náměstkyně pro nelékařská zdravotnická povolání a MUDr. Tom Philipp, Ph.D, MBA, přednosta Kliniky revmatologie a rehabilitace 3. LF UK ve FTN.

07.04.2021

Celkem 12 značkových kávovarů darovali zástupci jedné vietnamské společnosti zdravotníkům z tzv. I. linie ve FTN jako poděkování za jejich náročnou a zodpovědnou práci během současné koronavirové pandemie. Součástí daru byla i značková a lahodná káva od tradiční rakouské rodinné pražírny, která se zpracováním kávy zabývá již přes půl století.

07.04.2021

Obezita patří mezi největší rizika pro závažný průběh onemocnění covid-19. V Rozstřelu to řekla pneumoložka prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., přednostka Pneumologické kliniky I. LF UK ve FTN.  V rozhovoru promluvila i o lécích, které pacientům pomáhají. U ambulantní léčby doporučuje aspirin, u vážných případů třeba baricitinib a v rámci prevence rizikových pacientů apeluje na praktické lékaře, aby aplikovali bamlanivimab. Česká republika patří v Evropské unii mezi země, které nejvíce bojují s obezitou. Podle odborných studií trpí v ČR nadváhou více než polovina populace. Postiženo je přes 20 procent dětské populace. Podle Martiny Vašákové tento zásadní problém vynesla na povrch právě koronavirová pandemie. Zejména v souvislosti s šířením tzv. britské mutace a s proočkovaností nejstarších občanů se do nemocnic ve vážném stavu dostávají stále mladší lidé. A jejich společným jmenovatelem je nadváha.

07.04.2021

Ministerstvo zdravotnictví zmírnilo podmínky pro podání monoklonálních protilátek pacientům nakaženým novým typem koronaviru. Nově už nemusí být méně než tři dny po pozitivním testu na covid-19. Léky také budou dostupné pro víc diagnóz, například pro lidi s cukrovkou, kteří jsou obézní nebo mají vysoký tlak. Vyplývá to ze dvou dnes nově vydaných mimořádných opatření, kterými se stanoví nové podmínky pro podání látky bamlanivimab od firmy Eli Lilly a kombinace látek casirivimab a imdevimab od Regeneronu.

07.04.2021

Britští oborníci ze dvou univerzit a statistického ústavu zjistili, že skoro třetina lidí, která byla hospitalizovaná kvůli covidu-19, se do čtyř měsíců od propuštění do domácího léčení vrací zpět do nemocnice. Mají čeští lékaři stejné zkušenosti? „Nejčastěji to jsou dlouhotrvající nebo rozvíjející se plicní postižení,“ popsala pro Radiožurnál přednostka Pneumologické kliniky 1. LF UK a pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D.

01.04.2021

Ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) byl dne 1.4. 2021 zahájen projekt – „Podpora rozvoje dobrovolnické činnosti a pilotní ověření nově zaváděných prvků Metodiky Programu dobrovolnictví v Thomayerově nemocnici“ č. DOB-00064190, který je financován prostř. Evropského sociálního fondu (ESF) v rámci Operačního programu Zaměstnanost.

 
Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.