Všechny aktuality :: Novinky / Avíza a pozvánky / Napsali o nás

Novinky a aktuality

22.03.2021

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) je centrálním výdejovým místem pro lék – bamlanivimab pro ostatní zdravotnická zařízení v ČR. Lék je určen pro rizikové skupiny pacientů, kteří mají spíše lehký či středně lehký průběh nemoci covid-19. Dosud tento lék byl distribuován do více než 60 nemocnic a ve FTN byl úspěšně aplikován již ve 43 případech. Aktuálně o léku hovořil ředitel FTN doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc. v reportáži ČT. O samotné léčbě pomocí bamlanivimabu, zkušenostech a indikací poskytla rozhovor prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., přednostka Pneumologické kliniky, 1. LF UK ve FTN. Nejvíce léku bylo distribuováno do nemocnice IKEM a dále do Pardubického, Královéhradeckého či Karlovarského kraje, a to přes 560 dávek (stav k 20.3.).

19.03.2021

Ve Fakultní nemocnici (FN) Brno lékaři poprvé vyzkoušeli americký lék bamlanivimab od společnosti Eli Lilly. Experimentální léčbu nemoci COVID-19 podstoupil pacient s akutní leukémií. Nyní má průběh nemoci bez příznaků. Do ČR dorazily už tři tisíce dávek léku. V největší nemocnici na Moravě mají lék bamlanivimab k dispozici od letošního března a zatím ho podali jednomu pacientovi. Devětatřicetiletému muži s akutní leukémií odborníci diagnostikovali britskou mutaci COVID-19. Po podání léku zůstává v dobrém stavu a průběh této nemoci má bez příznaků. Lék je k dispozici od konce února ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN), která je centrálním výdejovým místem pro ostatní zdravotnická zařízení v ČR.

19.03.2021

Ústav sociálních služeb v Praze 4 (dále jen ÚSS4) se nadále přizpůsobuje novým potřebám vzniklých v souvislosti s pandemií koronaviru. S přispěním MČ Praha 4 a ve spolupráci s lékaři z Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN) zajistil v únoru a březnu v Domech s pečovatelskou službou očkování seniorů proti onemocnění Covid-19. Očkování probíhalo v místě jejich bydliště, senioři tak nemuseli cestovat k lékaři či do zdravotnického zařízení.

17.03.2021

Onemocnění COVID-19 probíhá u většiny dětí mírně a projevuje se dýchacími a zažívacími problémy.  Avšak ve vzácných případech může mít i komplikovanější průběh a vyvolat u dětí neadekvátní imunitní reakci tzv. Multisystémový zánětlivý syndrom (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children - MIS-C) nebo též Syndrom multisystémové zánětlivé odpovědi u dětí (Paediatric Inflammatory Multisystem Syndrome Temporally associated with SARS-CoV-2 - PIMS-TS).  Tato komplikace se může objevit 1 až 6 týdnů od akutního onemocnění. Vždy jsou přítomny horečky, které mohou být provázeny zánětem spojivek, kožními či slizničními reakcemi, zduřením uzlin a často i zažívacími obtížemi jako jsou bolesti břicha či zvracení nebo průjmy. V těchto případech je však důležitá včasná diagnostika a zahájení léčby, která je u dětí v naprosté většině případů úspěšná.

17.03.2021

Moderátor Petr Vágner si v roli dobrovolníka zkusil v pátek odsloužit den na interně a anesteziologicko-resuscitačním oddělení. „Za pět deset minut je v tom člověk úplně propocený,“ popsal Vágner „skafandr“, který na sobě musí při službě mít. Svěřil se i s dalšími čerstvě nabitými zážitky a prozradil, jestli se jako dobrovolník do nemocnice ještě někdy vrátí. Vedení FTN velice děkuje Petrovi Vágnerovi za jeho pomoc, nadšení pro věc a zároveň podporu vůči našim zdravotníkům.

16.03.2021

Zatímco vakcíny proti nemoci covid-19 již existují, preparátů, kterými by lékaři mohli nemoc léčit, není mnoho. „Je jich méně než deset a nesplňují kritéria testování, která jsou normální v době míru,“ říká přednostka pneumologické kliniky pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D. „Nechci říct, že ty léky jsou špatné, to vůbec ne. Ale ne vždy je vhodné je podat, je to vždy indikováno pro konkrétního pacienta a jen v určitém časovém úseku od začátku onemocnění.“

16.03.2021

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) je centrálním výdejovým místem pro lék – BAMLANIVIMAB, a to pro ostatní zdravotnická zařízení. V naší klinické lékárně je bezpečně uskladněn a připraven pro další distribuci. K dnešnímu dni je k dispozici 2500 dávek!
VÍCE INFO o léku na webu FTN.

12.03.2021

Do Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN) dnes dorazilo dalších 2500 dávek léku – bamlanivimab od americké společnosti Eli Lilly. Společně s první únorovou dodávkou ve výši 500 dávek, se tak do ČR již dostalo celkem 3000 kusů tohoto léku, který je určen na léčbu počínající nemoci covid-19 u rizikových skupin pacientů s dalšími závažnými zdravotními potížemi.
Více informací o bamlanivimabu je na webu FTN.

12.03.2021

Rozhovor s doc. MUDr. Zdeňkem Benešem, CSc., ředitelem Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN) o možnosti využití léku ivermektin pro případnou léčbu nemoci covid-19, a to u pacientů v akutní fázi. V krčské nemocnici tento týden dostali dodávky léku pro stovku pacientů. Lék ještě nikomu lékaři ve FTN nepodali a k jeho užití bude v každém případě potřeba informovaný souhlas pacientů nebo jejich rodinných příslušníků.

12.03.2021

Covid-19 se v Česku nevyhýbá žádné věkové skupině, ani nejmladším. Asi čtrnáct procent všech nakažených od začátku pandemie byli děti a mladiství. Po posledním zastavení prezenční výuky u prvňáků a druháků a také v mateřských školách začala nákaza v této věkové skupině mírně polevovat. Naopak u dětí z vyšších ročníků, které jsou doma delší dobu, pozitivních případů stále přibývá. Například v Thomayerově nemocnici v Praze (FTN) léčili od začátku pandemie přes osmdesát dětí v souvislosti s koronavirem. S multisystémovým zánětlivým syndromem (PIMS), který se rozvíjí po prodělání covidu, bylo jedenáct z nich.

 
Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.