Všechny aktuality :: Novinky / Avíza a pozvánky / Napsali o nás

Novinky a aktuality

16.03.2021

Zatímco vakcíny proti nemoci covid-19 již existují, preparátů, kterými by lékaři mohli nemoc léčit, není mnoho. „Je jich méně než deset a nesplňují kritéria testování, která jsou normální v době míru,“ říká přednostka pneumologické kliniky pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D. „Nechci říct, že ty léky jsou špatné, to vůbec ne. Ale ne vždy je vhodné je podat, je to vždy indikováno pro konkrétního pacienta a jen v určitém časovém úseku od začátku onemocnění.“

16.03.2021

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) je centrálním výdejovým místem pro lék – BAMLANIVIMAB, a to pro ostatní zdravotnická zařízení. V naší klinické lékárně je bezpečně uskladněn a připraven pro další distribuci. K dnešnímu dni je k dispozici 2500 dávek!
VÍCE INFO o léku na webu FTN.

12.03.2021

Do Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN) dnes dorazilo dalších 2500 dávek léku – bamlanivimab od americké společnosti Eli Lilly. Společně s první únorovou dodávkou ve výši 500 dávek, se tak do ČR již dostalo celkem 3000 kusů tohoto léku, který je určen na léčbu počínající nemoci covid-19 u rizikových skupin pacientů s dalšími závažnými zdravotními potížemi.
Více informací o bamlanivimabu je na webu FTN.

12.03.2021

Rozhovor s doc. MUDr. Zdeňkem Benešem, CSc., ředitelem Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN) o možnosti využití léku ivermektin pro případnou léčbu nemoci covid-19, a to u pacientů v akutní fázi. V krčské nemocnici tento týden dostali dodávky léku pro stovku pacientů. Lék ještě nikomu lékaři ve FTN nepodali a k jeho užití bude v každém případě potřeba informovaný souhlas pacientů nebo jejich rodinných příslušníků.

12.03.2021

Covid-19 se v Česku nevyhýbá žádné věkové skupině, ani nejmladším. Asi čtrnáct procent všech nakažených od začátku pandemie byli děti a mladiství. Po posledním zastavení prezenční výuky u prvňáků a druháků a také v mateřských školách začala nákaza v této věkové skupině mírně polevovat. Naopak u dětí z vyšších ročníků, které jsou doma delší dobu, pozitivních případů stále přibývá. Například v Thomayerově nemocnici v Praze (FTN) léčili od začátku pandemie přes osmdesát dětí v souvislosti s koronavirem. S multisystémovým zánětlivým syndromem (PIMS), který se rozvíjí po prodělání covidu, bylo jedenáct z nich.

12.03.2021

Minulý týden se do České republiky dostala první várka bamlanivimabu, mimořádně účinného léku na covid-19. Centrálním výdejním místem léku se stala pražská Thomayerova nemocnice. Na možnosti léků proti covidu jsme se ptali profesorky Martiny Vašákové, přednostky Pneumologické kliniky 1. LF UK a Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN).

11.03.2021

Lékaři si pro pacienty vyžádali po pražské Fakultní Thomayerově nemocnici, jejíž lékárna dodávky spravuje, do středy více než polovinu z 500 dávek léku bamlanivimab na covid-19 dodaných do ČR na konci února. Další dodávka má podle mluvčího nemocnice Petra Sulka přijít tento nebo příští týden. Lék od firmy Eli Lilly obsahuje takzvané monoklonální protilátky, které znemožňují viru vstup do buněk, a podává se krátce po nakažení pacientům, kterým hrozí vyšší riziko úmrtí.

05.03.2021

V letošním roce už po druhé za sebou přišli veselí klauni rozveselit naše dětské pacienty ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN). Stalo se tak ke konci února, a to díky organizaci – DR. KLAUN (Chance 4 Children), která funguje v ČR již od roku 1997. Klauni přinesli dobrou náladu, vtipné scénky, veselou hudbu, ale i například barevné balónky s různými zvířecími motivy, které našim dětským pacientům vykouzlily úsměv na tváři.

02.03.2021

O novém léku bamlanivimabu a jeho významu v boji proti nemoci covid-19 poskytla krátký rozhovor prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., přednostka z Pneumologické kliniky 1. LF UK ve FTN pro Praha TV. Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) bude centrálním místem pro výdej léku tzv. bamlanivimab prodávaný jako BAMLAN. Lék je určen pro pacienty s počínajícím covidem, kteří mají navíc rizikové faktory pro rozvoj závažného onemocnění. V současné době má nemocnice k dispozici 500 dávek léku. K navýšení dodávek dojde v následujících měsících. Fakultní Thomayerova nemocnice získala první dodávku léku s názvem bamlanivimab. Ten je určen pro pacienty nakažené virem Covid - 19, kterým hrozí vysoké riziko pro rozvoj dalšího závažného onemocnění - jako je zápal plic

01.03.2021

Lék bamlanivimab amerického výrobce Eli Lilly, který má bránit vážnému průběhu nemoci covid-19, dostala ve čtvrtek v Thomayerově nemocnici v Praze jako první v Česku čtyřiatřicetiletá Eva Naihaiplová. V rozhovoru pro Novinky žena, která se léčí s rakovinou prsu a patří do rizikové skupiny, popsala své pocity i průběh podání léku.

 
Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.