Napsali o nás: Reportáž - Případů tuberkulózy loni podle lékařů přibylo, není jich ale tolik jako před covidem (ČT24)

17.03.2023

Případů tuberkulózy (TBC) bylo podle předběžných dat loni 374. Kompletní data z registru budou po konci dubna, laboratoře ještě dohlašují další. Nákaz bylo více než minulé dva roky, avšak méně než před vypuknutím epidemie covidu-19. Odborníci upozorňují, že při krátkodobém kontaktu se lidé nenakazí, potřeba je několikahodinový kontakt. Světový den boje proti tuberkulóze připadá na 24. března.

„Během covidu jako by tuberkulóza zmizela,“ uvedla předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti prof. Martina Koziar Vašáková z Fakultní Thomayerovy nemocnice. Podle ní ale pacienti jen nedorazili k lékařům a pokles byl pouze dočasný. V roce 2020 tak lékaři zaznamenali 368 případů a v roce 2021 pak 351 případů, což bylo vůbec nejméně od roku 1990.

Cizinci od roku 2019 tvoří zhruba třetinu v Česku léčených případů TBC. V loňském roce podle předběžných dat stoupl počet nakažených osob na 374, cizinců bylo 161 z nich a 89 pocházelo z Ukrajiny. Celkově bylo v Česku registrováno 490 tisíc uprchlíků z Ruskem napadené Ukrajiny, v současné době jich tady zůstává zhruba 300 tisíc.

TBC se šíří mezi bezdomovci, squattery nebo uživateli drog

Podle Vašákové jsou v Česku v současné době ohniska TBC zejména mezi bezdomovci, squattery nebo sociálně slabými jedinci užívajícími alkohol či drogy. Zhruba sedmdesát procent nakažených tvoří muži. Podle vedoucí lékařky Plicní ambulance a Střediska péče pro děti s tuberkulózou a mykobakterózami Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze MUDr. Karolíny Doležalové je asi třicet procent pacientů romského původu. „Pomohlo by zavedení nabídky bezplatného očkování Romů v porodnicích nebo například vznik mobilních očkovacích týmů,“ uvedla v tiskové zprávě.

Očkují se vybrané rizikové skupiny, kromě dětí cizinců ze zemí s vyšším výskytem také například děti rodičů, kteří pobývali v rizikových zemích. Loni jich bylo očkováno 3500. Plošné očkování bylo zrušeno v roce 2010.  Počty případů totiž byly tak nízké, že riziko komplikací po očkování bylo vyšší, než to z nákazy.

Léčba v nemocnici

Meziročně vzrostl počet nemocných s multiresistentní TBC. Zatímco v roce 2021 jich bylo deset, loni 19. Na tyto typy nezabírají běžné léky a pacienti se z ní léčí až dva roky. V současné době se léčí ve specializovaných centrech, Fakultní Thomayerova nemocnice má patnáct lůžek. „Jednáme s ministerstvem zdravotnictví o vzniku dalších dvou center v Brně a Hradci Králové,“ doplnila prof. Vašáková.

VÍCE v reportáži: Případů tuberkulózy loni podle lékařů přibylo, není jich ale tolik jako před covidem — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)

Zdroj: ČT24
Termín vydání: 16.3.2023
Autor: den

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.