Napsali o nás: Reportáž - V Praze vzniká první banka stolice v Česku. Fekální dárci musí splnit náročné podmínky (Novinky.cz)

17.03.2023

V pražské Thomayerově nemocnici vznikne letos v létě zcela první banka lidské stolice v Česku. Ponese název Restore-Restart. Darované vzorky bude nemocnice ukládat do speciálních mrazicích boxů a přístup k nim nabídne i dalším zdravotnickým zařízením. Stolice je zatím určena pouze pacientům s vážným onemocněním tlustého střeva. Vznik banky umožní lékařům hlavně rychlou dostupnost zdravé stolice. Lékaři budou stolici v krčské nemocnici skladovat ve speciálních boxech při teplotě minus 80 stupňů Celsia.

V minulosti se při fekální mikrobiální terapii, tedy transplantaci stolice, musel shánět zdravý dárce, ten navíc musel procházet náročným vyšetřením, což celý proces léčby nemocného pacienta velice zdrželo. Často se také navíc stalo, že ochotný dárce nakonec nebyl vhodný. Kritéria výběru jsou velmi přísná. Právě tyto faktory banka stolice podchytí a lékařům bude nabízet prověřené vzorky, navíc na míru konkrétním pacientům. Pacienti, kteří zákrok potřebují, jsou většinou senioři, často po opakované léčbě antibiotiky.

V současnosti musí nemocnice, které sami dárce nevyšetří, posílat pacienta do jiných zařízení. „Fekální transplantace se pak provádí na pracovištích, kam jsou pacienti odesláni. To je velmi nekomfortní,“ vysvětlil vedoucí Centra výživy ve Fakultní Thomayerově nemocnici a přednosta tamní Interní kliniky 3. LF UK a FTN doc. Pavel Kohout.

Lékaři budou stolici v krčské nemocnici skladovat ve speciálních boxech při teplotě minus 80 stupňů Celsia. „Po třech měsících dárce znovu vyšetříme, tomu se říká karantenizace, aby bylo zajištěno, že střevní mikrobiota, která se využije k léčbě, bude zdravá,“ vysvětlil internista 3. LF UK a FTN MUDr. Jiří Vejmelka.

Podání přímo konečníkem

Transplantace bude využívána u lidí, kteří onemocní klostridiovou kolitidou – nepříjemnými průjmy, které vyvolávají bakterie Clostridioides difficile. Ty se vyskytují přirozeně v tlustém střevě člověka, a to asi u 5-10 % populace. Jakmile u těchto lidí dojde k oslabení střevního mikrobiomu, což se stává nejčastěji po léčbě některými antibiotiky, bakterie se začnou množit a člověk začne trpět průjmem. Odborníci v této souvislosti také hovoří o postantibiotickém průjmu.

„Lékař, který bude mít pacienta s tímto onemocněním, se nám ozve, my mu poskytneme tuto bezpečnou stolici. On si ji pak v ambulanci podle instrukcí rozmrazí a aplikuje,“ doplnil doc. Pavel Kohout.

Množství pacientů narůstá

Jednou za rok probíhá tzv. klostridiový den, na kterém se schází všichni odborníci na tuto problematiku z pražských nemocnic a řeší nejen rozšíření bakterie mezi pacienty, ale i zkušenosti s léčbou i diagnostikou. „Každopádně tato bakterie je neskutečný predátor, jehož množství narůstá,“ zmínil doc. Pavel Kohout. „Jeho bakterie dokážou být i dva roky někde v prachu. Poté, když se dostane do těla člověka, probudí se, a pokud má pacient oslabenou střevní mikrobiotu, způsobí komplikace, které mohou vést až ke smrti,“ dodal.

VÍCE v reportáži: V Praze vzniká první banka stolice v Česku. Fekální dárci musí splnit náročné podmínky - Novinky

Zdroj: Novinky.cz
Termín vydání: 17.3.2023
Autor: Marek Tereba

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.