Napsali o nás: První případy covidu se v Česku potvrdily před třemi roky (ČT24)

03.03.2023

Ve středu 1. března uplynuly tři roky od doby, kdy testování objevilo v Česku první případy nového typu koronaviru. Dle přednostky pneumologické kliniky prof. Martiny Koziar Vašákové pandemie ještě u konce není, nicméně díky imunizaci lidstva není jeho mortalita tak vysoká. Lékař z Ústavu všeobecného lékařství Cyril Mucha si myslí, že se covid pomalu posouvá k běžnému virovému onemocnění. První stopy koronaviru se objevily v prosinci 2019 v čínském městě Wu-chan. Koncem ledna následujícího roku byl covid zejména v Číně a okolních zemích, pomalu se ale začal šířit i do Evropy a do Spojených států. Nejzasaženější zemí evropského kontinentu byla Itálie. 23. února 2020 byla také třetí na světě v počtu potvrzených případů.

První tři případy covidu v České republice odhalila hygiena přesně před třemi lety.

Pandemie za námi není, covid jen probíhá jinak, říká Vašáková

Přednostka pneumologické kliniky 1. LF UK prof. MUDr. Martina Koziar Vašáková, Ph.D. říká, že pandemie ještě není u konce. „Jen covid prostě probíhá poněkud jinak. Právě proto, že jsme získali imunitu danou dohromady promořením a vakcinací,“ upřesnila. „Díky imunizaci lidstva mortalita není tak vysoká. Nicméně každý den si covid bere další lidi, zejména lidi znevýhodněné, oslabené, většinou starší s mnoha přidruženými nemocemi, nebo i mladší lidi, kteří jsou po transplantaci či speciálních druzích léčby,“ podotkla. Covid se podle ní jen zařadil mezi nemoci, které jsou více známé a svět má alespoň nějaké možnosti léčby. „A hlavně už víme, jak na prevenci těžkých průběhů,“ doplnila.

Po třech letech covidu se mají brzy zrušit povinné izolace. V tuto chvíli ještě platí, že všichni s pozitivním testem musejí sedm dní zůstat doma. Od dubna by to ale měli rozhodovat lékaři nebo hygienici. „Myslím, že v současné době většina lidí, kteří mají rýmu, se stejně na covid už netestují. Ty případy, které se hlásí (…) jsou jen špičkou ledovce. Jsou to lidé, kterým je už opravdu špatně,“ soudí Vašáková.

Tato změna je tedy podle ní rozumná, ale dodala, že covid zároveň není dobré bagatelizovat. „Pokud je někdo covid pozitivní, má se vždy zvážit, jakou míru rizika má. A rizikovým jedincům se musí včas dávat preventivní antivirová léčba,“ upozornila.

VÍCE v článku

Zdroj: ČT24
Datum vydání: 1.2.2023
Autor: ČT24

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.