Napsali o nás: Reportáž – Fakultní Thomayerova nemocnice dostala dar - kostní vrtačku od NF Kolečko (CNN Prima News)

30.03.2023

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) dostala od NF Kolečko dar v podobě unikátní kostní vrtačky, která je v dětské chirurgii nepostradatelná. Dar v hodnotě přes 400 tis. Kč obdržela Klinika dětské chirurgie a traumatologie 3. LF UK (KDCHT), pro kterou je tento multifunkční nástroj velice důležitý pro operaci různých dětských zlomenin a problematických úrazů, kdy dochází k velkému poškození kostí. V reportáži o využití kostní vrtačky hovořil přednosta kliniky doc. MUDr. Tomáš Pešl, Ph.D. a také předsedkyně správní rady NF Kolečko Linda Jandová.

V dětské skeletální traumatologii, kde až 85 % všech zlomenin se řeší neoperačně, tedy sádrovou fixací, je zbývajících 15 % zlomenin nutné operovat. K většině těchto operací je potřeba použít zmíněnou kostní vrtačku. Kostních operací provádí klinika až 500 za rok. Mnohdy i několik za den, často na sebe dokonce navazují. K tomu je nezbytné mít několik vrtaček najednou, které se průběžně musí sterilizovat, aby byly k okamžitému použití a poraněné děti tak zbytečně dlouho nečekaly. Spolupráce mezi Klinikou dětské chirurgie a traumatologie a NF Kolečko trvá už 17 let, finanční hodnota dosud poskytnutých darů činí více než 6 milionů Kč.

VÍCE v reportáži (stopáž: 15:50)

Zdroj: CNN Prima News
Datum vysílání: 29.3.2023
Autor: CNN Prima News

Více o klinice

Více o NF Kolečko

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.