95. výročí Fakultní Thomayerovy nemocnice: pečujeme o vaše zdraví s tradicí a profesionalitou!

24.03.2023

Fakultní Thomayerova nemocnice (dříve Masarykovy domovy) oslaví v letošním roce 95. výročí. Nemocnice byla slavnostně otevřena k desátému výročí vzniku I. Československé republiky, a to 28. října roku 1928 za přítomnosti prezidenta T.G. Masaryka. Tehdy se jednalo ještě o zařízení sociálního typu, které se zaměřovalo na choré, seniory či pečovalo o děti v rámci tehdejší zotavovny a bylo toho mnohem více. Teprve později byly Masarykovy domovy postupně přetransformovány na nemocnici. V roce 1954 pak došlo k založení Thomayerovy nemocnice. Dnes patří naše nemocnice mezi největší zdravotnická zařízení v ČR, která zajišťuje zdravotní péči nejen pro MČ Prahu 4, ale i pro část Středočeského kraje a spolupracuje s ostatními nemocnicemi napříč republikou.

V době II. světové války se Masarykovy domovy staly německým a ke konci války také ruským lazaretem. V roce 1954 byly pojmenovány po profesoru Josefu Thomayerovi (u příležitosti jeho 100. narozenin – sám Thomayer se toho nedožil, zemřel v říjnu 1927). Historie nemocnice je velmi bohatá, lze zmínit, že zde byly například internovány přeživší děti z Lidic, jako lékař zde pracoval například politik MUDr. František Kriegel, známý z událostí roku 1968. Samotná nemocnice patřila tehdy mezi nejmodernější a největší zdravotnická zařízení v tehdejším Československu. Za svou dobu ji navštívilo mnoho významných osobností z politické, umělecké či odborné veřejnosti. V roce 1984 vznikla prvně Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN), a to až do roku 2012, kdy došlo ke změně názvu na Thomayerovu nemocnici. O několik let později získala zpět svůj statut fakultní nemocnice, a to v roce 2021. V současné době pracuje ve FTN téměř 2700 zaměstnanců. Z toho více než 2300 zdravotníků.

Ve spolupráci s I. a III. LF UK provozujeme celkem 13 klinických pracovišť. V rámci nemocnice zde působí celkem dalších 30 pracovišť a oddělení vč. Dětského centra s komplexní péčí a podpůrnou rodinnou terapií. FTN má několik center vysoce specializované péče (CVS). Jedná se celkem o 7 pracovišť (např. CVS péče o pacienty s RS a MNO, CVS pneumoonkologické péče, Komplexní onkologické centrum, Traumacentrum pro děti, CVS péče o pacienty s IKTEM, Centrum intermediální péče v perinatologii a CVS onkourologické péče). Počet lůžek v nemocnici je přibližně 1000.

VÍCE o historii FTN

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.