Napsali o nás: Rozhovor - Onkolog Libor Havel: Nádor plic přežívají i ti, kteří by dříve byli dávno mrtví (Deníky.cz)

07.03.2023

Rakovinou plic u nás každý rok onemocní přes šest tisíc pacientů. A bohužel to donedávna vypadalo tak, že koho tento nádor postihl, ten na něj většinou zemřel. Zhruba před deseti lety se ale začaly objevovat nové možnosti léčby, které u určitých typů nemocných dokázaly zcela zásadně změnit prognózu. Jak je možné, že dříve beznadějné případy najednou přežívají řadu let? A proč ani čtyřcentimetrový nádor v plicích nemusí znamenat úplnou katastrofu, jsme si povídali s naším předním pneumoonkologem Liborem Havlem z Plicní kliniky 1. LF UK z Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN).

Jak si stojí nádory plic mezi těmi ostatními?
Rakovina plic je jedna z mála zhoubných nemocí, kde její výskyt se prakticky rovná úmrtnosti. Ročně je diagnostikována u 6 až 6,5 tisíce lidí a každý rok na ni kolem pěti tisíc pacientů zemře. Podobný poměr mezi výskytem a úmrtností vidíme snad už jen o rakoviny slinivky či nádorů žlučových cest. Žádné jiné nádory nemají takto špatnou prognózu. Na rakovinu plic zemře ročně tolik lidí, jako dohromady na rakovinu prostaty, střeva a prsu. Na světě denně umírá na rakovinu plic přibližně čtyři a půl tisíce pacientů, ročně je to 1,6 miliónu lidí.

Proč jsou na tom plíce tak špatně?
Může to být také ovlivněno tím že u řady nejčastějších zhoubných onemocnění, jako jsou nádory prsa, prostaty a tlustého střevo, jsou vyvinuty a léta fungují standardní screeningové metody hrazené zdravotními pojišťovnami – takže je možný záchyt v časnějších stádiích s lepší prognózou. Na časný záchyt rakoviny plic máme v Česku screeningový program od loňského ledna. Informace o něm jsou na www.prevenceproplice.cz - jde o bezbolestné vyšetření nízkodávkovým CT plně hrazené pojišťovnou.

Nejpočetnější ale nádory plic nejsou?
Nejčetnější jsou nádory kůže. Tam je výskyt obrovský, ale prognóza je velice dobrá, většinou se na ně přijde včas – člověk si snadněji všimne, že mu něco roste na kůži. Statistiky je nesrovnávají s celkovým výskytem ostatních nádorů vnitřních orgánů.

Jako nejhorší je vnímán nádor slinivky. Že by se lidé stejně báli nádoru plic, jsem zatím neslyšela.
Nemyslete si, že na té židli, kde teď proti mně v ordinaci sedíte, pacienti po sdělení diagnózy nějak jásají. Ale na nádor plic se asi nepohlíží tak pesimisticky, protože je pořád větší šance, že se najde časné stádium rakoviny plic, než časné stádium rakoviny slinivky. Další zlepšení situace by měl přinést také zmíněný nový program screeningu u dlouholetých kuřáků. S jeho rozvojem lze výhledově předpokládat, že bude docházet k záchytu rakoviny plic v časnějších stádiích a ideálně by měli kuřákům účast v programu doporučovat praktičtí lékaři nebo ambulantní pneumologové. Navíc třeba v době covidové pandemie jsme hodně snímkovali pacienty kvůli diagnostice zánětu a u toho se jim současně přišlo na počínající nádor na plicích.

Co to je imunoterapie a jak působí?
Jsou to molekuly, které slouží k odblokování nádorem zablokované imunitní odpovědi. Nádory v zájmu zachování sebe sama mají řadu mechanismů, jak imunitní reakci vůči sobě nedovolit, nebo se samy pro imunitní systém učiní neviditelnými. Jsou dva typy receptorů, na které dva různé typy imunoterapie působí, a ty se v dnešní době používají buď samostatně nebo obě v kombinaci, plus k tomu se ještě může přidat chemoterapie.

Imunoterapii dnes dostane každý pacient s rakovinou plic?
Záleží na stádiu nádoru. Pro pooperační léčbu nižších stádií jsou v současnosti registrována dvě imunoterapeutika a pro pozdější stádia je dnes již léčebným standardem. Nicméně se jedná poměrně o novinku: první registrace imunoterapeutické molekuly pro léčbu plic byla v roce 2016. Před tím se imunoterapie používala nejprve jako léčba experimentální, ale během posledních pěti, šesti let, se přesunula do první linie. V Česku se tato léčba již hodně využívá a postupně se rozšiřuje napříč celou onkologickou oblastí. Profesor Fínek, onkolog z Fakultní nemocnice Plzeň, imunoterapii označil za penicilin nového milénia.

Nová léčba přináší naději i pacientům s jinými nádory?
Využívá se hlavně v terapii maligního melanomu, karcinomu plic, některých typů karcinomu ledviny či močového měchýře, prsu, jícnu, krku, žaludku. Mechanismus blokády imunity je stejný pro všechny typy nádorů.

Více v rozhovoru

Zdroj: Deníky.cz
Termín vydání: 6.3.2023
Autor: Zdena Lacková

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.