Napsali o nás: V Česku vznikne centrální dárcovská banka stolice. Lékaři ji využijí pro léčbu závažných střevních infekcí (iRozhlas)

10.01.2023

V Česku by letos měla vzniknout vůbec první centrální dárcovská banka stolice. Fungovat bude při Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze. Nemocnicím nabídne přístup ke stolici od dárců, kterou budou moct použít pro léčbu pacientů se závažnou střevní infekcí. Do budoucna by ale takzvaná transplantace stolice mohla pomáhat i při jiných zdravotních potížích.

„Měla jsem vodnaté a krvavé průjmy, které byly až 25krát denně a strašným způsobem jsem hubla. V tom nejhorším období jsem vážila 39 kg,“ popisuje Martina z Plzně problémy, které jí způsobila klostridiová střevní infekce. Jde o onemocnění vyvolané přemnožením jedné bakterie ve střevech, které vede ke kolapsu mikrobioty. „Většinou k tomu dochází u pacientů, kteří jsou hodně nemocní po opakovaných aplikacích antibiotik nebo jiných léků. V tu chvíli klostridie dificilis přeroste v těžký zánět, který může člověka i zabít,“ vysvětluje doc. Pavel Kohout, přednosta Interní kliniky ve Fakultní Thomayerově nemocnice v Praze.

„Dárcova stolice je zpracována a potom podána do trávicího traktu pacienta. A to buď do horních částí trávicího traktu – prostřednictvím zavedené sondy hluboko do tenkého střeva, nebo je možné aplikovat dárcovskou mikrobiotu do konečníku,“ přibližuje MUDr. Jiří Vejmelka z České mikrobiomové společnosti a Interní kliniky ve FTN, který se na studii podílí.


První centrální banka

Studie zatím není u konce, ale lékaři chtějí jít ještě dál. Ve Fakultní Thomayerově nemocnici by měla vzniknout vůbec první dárcovská banka stolice v Česku. „Střevní mikrobiota se ukládá v nízké teplotě minus 80 stupňů Celsia. Přidávají se do ní stabilizační příměsi a předpokládá se, že vydrží zhruba jeden rok. Na začátku bychom rádi měli třeba šest až sedm dárců,“ dodává MUDr. Jiří Vejmelka.

Výběr dárců bude velmi přísný. Musí to být lidé se zdravým životním stylem, kteří ideálně nikdy nebrali antibiotika, nebo alespoň je neměli v posledním roce. Darovaná stolice by pak byla přístupná v celém Česku, „aby i v těch nemocnicích, kde není možné mít s ní mrazák, nebo není možné dělat opakovaná mikrobiologická vyšetření, tak stačilo zavolat, a my jsme jim tu stolici doručili na místo,“ upřesňuje doc. Pavel Kohout z FTN.

Velké nemocnice vlastní banky stolice už mají, ale jen pro vlastní potřebu. Tato by měla sloužit všem. Do budoucna banka může být přínosem. Léčba transplantací stolice je zatím na začátku a lékaři teprve zjišťují, u jakých zdravotních potíží může pomoct.

VÍCE v článku

Zdroj: iRozhlas.cz
Termín vydání: 5.1.2023
Autor: Janetta Němcová

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.