Napsali o nás: Rozhovor - Existují pacienti, které od cigarety nic neodradí, říká pneumoonkolog Havel (Novinky.cz)

06.01.2023

Ročně podlehne rakovině plic v Česku kolem pěti tisíc lidí. Bohužel ji nelze odhalit v počátku, ale zpravidla až když je pozdě. Nemoc si většina z nás spojuje hlavně s kuřáky, ale týká se i nekuřáků. V pořadu Neklepat! hovoří přední český pneumoonkolog z Fakultní Thomayerovy nemocnice Libor Havel, který sice všem doporučuje nekouřit, ale navrhuje i alternativní řešení, když prostě kouřit chcete…

„Ročně si vyslechne diagnózu rakoviny plic asi 6500 našich spoluobčanů a něco přes 5000 zároveň tentýž rok na tuto diagnózu zemře. Tím se rakovina plic společně s rakovinou slinivky řadí do raritní skupiny zhoubných nádorů, kde incidence rovná se prakticky mortalita. Jinými slovy – když tu nemoc dostaneš, tak na ni také brzy zemřeš,“ řekl hned v úvodu pneumoonkolog MUDr. Libor Havel s tím, že dřív odborníci nechtěli vůbec rakovinu plic řešit, což se v posledních deseti letech razantně zlepšilo. Lékař také říká, že jakmile už člověk vnímá nějaké příznaky, je většinou pozdě. Díky technice CT zobrazovací metodě se snaží karcinomy objevit dříve a tím i snižovat mortalitu, a to až o 20 procent.

Jeden ze sedmi kuřáků onemocní

V dřívějších dobách bylo zvykem, že se kouřilo všude. I v ordinacích lékařů. Nekuřáci v těchto prostorách byli a jsou podle Havla ohroženi stejně jako aktivní kuřáci. Navíc je zde i skupina lidí, kteří mají danou genetickou predispozici vzniku rakoviny. „Devadesát procent pacientů jsou kuřáci. Těch deset procent nemusí být nutně pasivní nekuřáci, ale existuje zde i genetická dispozice,“ upozorňuje MUDr. Havel. Dodává však, že pokud člověk celý život kouří, má oproti nekuřákovi více než dvacetkrát vyšší šanci, že onemocní. Zároveň však pouze jeden ze sedmi těžkých kuřáků tímto nádorem onemocní.

Alternativa zdravého kouření

Havel by našel alternativy „zdravého kouření“. Určitě mezi to ale nepatří vodní dýmky nebo marihuana. A ani alternativa nahřívaného tabáku, který dnes kouří mnoho lidí, není dle lékaře lepší variantou, i když marketing této firmy cílí právě na „zdravější kouření“.

„Profesorka Králíková, známá to bojovnice proti kouření, nazvala proces spalování tabáku jako inhalaci hnijícího tabáku. Tabák nehoří, nýbrž hnije,“ směje se souhlasně MUDr. Libor Havel.

VÍCE v rozhovoru

Zdroj: Novinky.cz
Termín vydání: 5. 1. 2023
Autor: Kristýna Léblová

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.