Všechny aktuality :: Novinky / Avíza a pozvánky / Napsali o nás

Novinky a aktuality

22.03.2024

Riziko Alzheimerovy nemoci zvyšuje neléčený či špatně léčený vysoký krevní tlak už ve středním věku. Upozornil na to přednosta Neurologické kliniky 3. LF UK a FTN profesor Robert Rusina. Riziko rozvoje Alzheimerovy nemoci roste s přibývajícím věkem. Nemoc postihuje zhruba pět procent populace ve věku 65 a více let. A každých pět let se počty pacientů v této věkové skupině až zdvojnásobují. Profesor Rusina nyní ale upozornil na další riziko přispívající k rozvoji demence. Jde o neléčený vysoký krevní tlak neboli hypertenze.

22.03.2024

Počet lidí s tuberkulózou meziročně vzrostl o 17 procent, narostl i počet nemocných dětí. Uvedla to Česká pneumologická a ftizeologická společnost u příležitosti Světového dne boje proti tuberkulóze, který připadá na 24. března. Nápor pacientů potvrzuje i Pneumologická klinika Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. S tuberkulózou tam již měsíc leží také Ondřej. O nemoci otevřeně promluvil před kamerou Novinek.

22.03.2024

Samovolné vysazování prášků na tlak nebo ignorování léčby přispívá k rozvoji demence a Alzheimerovy choroby. Upozornili na to všeobecní lékaři, kteří apelují zejména na padesátníky, ať nepodceňují preventivní prohlídky. Péči o pacienty s alzheimerem chtějí zefektivnit. V létě představí nové postupy pro lékaře. „Ne každý má plně rozvinutou nemoc a je těžce dementní, ale ta čísla jsou velmi významná,“ zdůraznil přednosta Neurologické kliniky 3. LF UK z Fakultní Thomayerovy nemocnice prof. Robert Rusina.

21.03.2024

Robotické centrum v plné výbavě s těmi nejmodernějšími přístroji, nová diagnostická technika a posílená IT infrastruktura. Fakultní Thomayerova nemocnici v Praze (FTN) má za sebou velkou modernizaci. Tento krok posouvá operační výkony a diagnostiku v ČR na novou úroveň a nabízí pacientům kvalitnější a dostupnější urgentní péči. Fondy EU podpořily projekt více než 192 miliony korun.

14.03.2024

Gynekologicko-porodnické oddělení ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) pořádalo na začátku března v pořadí již třetí odborný workshop. Tentokrát se týkal tématu: Diagnóza a ošetření porodního poranění análního svěrače – OASIS. Akce se konala pod vedením primáře oddělení MUDr. Petra Kolka a MUDr. Nory Romsauerové ve spolupráci s Akademií Aesculap.

13.03.2024

V ČR přibývá počet pacientů s tuberkulózou (TBC). O jaké onemocnění se jedná, jaké má příznaky a jaké jsou možnosti léčby, tak o tom všem mluvila prof. MUDr. Martina Koziar Vašáková, Ph.D., přednostka Plicní kliniky z Fakultní Thomayerovy nemocnice v pořadu Nový den na CNN Prima News. Růst počtu pacientů s tuberkulózou souvisí mj. také s migrační vlnou, řekla lékařka Vašáková.

08.03.2024

Začátkem března se ve FTN konal hands-on workshop, který pořádalo Gynekologicko-porodnické oddělení na téma: Evakuace a morcelace objemné tkáně při laparoskopii. Akce se konala pod vedením primáře oddělení MUDr. Petra Kolka a MUDr. Nory Romsauerové. Odborný workshop byl zaměřený na techniku a dovednosti používané při miniinvazivní gynekologické chirurgii.

08.03.2024

Vážené a milé kolegyně,

rok se sešel s rokem a opět slavíme Mezinárodní den žen. Při této příležitosti mi dovolte, abych Vám upřímně poblahopřál k tomuto významnému dni a poděkoval Vám za Vaší práci, kterou zodpovědně a s profesionálním přístupem odvádíte v naší nemocnici.

04.03.2024

Urolog prof. Roman Zachoval z Urologické kliniky 3. LF UK z Fakultní Thomayerovy nemocnice v Press klubu na Frekvenci 1 hovořil o rakovině prostaty. Urologie umí vyléčit většinu pacientů a dalším významně prodloužit život.

04.03.2024

Unikátní multioborové chirurgické robotické centrum, které díky dotačnímu programu REACT-EU spustilo svůj provoz koncem minulého roku ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze, poskytuje zdravotní péči na té nejvyšší úrovni. Úspěšně se zde podařilo zahájit operování na robotickém systému da Vinci Xi současně hned ve čtyřech odbornostech: urologii, hrudní chirurgii, chirurgii a gynekologii, což je v rámci ČR jedinečné.

 
Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.