V jediném centru pro pacienty s tuberkulózou ubývá lůžek, lékaři apelují na vytvoření dalších kapacit (Novinky.cz)

22.03.2024

Počet lidí s tuberkulózou meziročně vzrostl o 17 procent, narostl i počet nemocných dětí. Uvedla to Česká pneumologická a ftizeologická společnost u příležitosti Světového dne boje proti tuberkulóze, který připadá na 24. března. Nápor pacientů potvrzuje i Pneumologická klinika Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. S tuberkulózou tam již měsíc leží také Ondřej. O nemoci otevřeně promluvil před kamerou Novinek.

První příznaky slabosti pocítil Ondřej začátkem zimy. Zhoršení nastalo ke konci ledna, kdy se už rozhodl situaci řešit. „Průvodní příznaky začaly v půlce prosince, ale já tomu nepřisuzoval velkou váhu, protože jsem lehký astmatik, malinko se občas peru s průduškami, pracuji na horách a hodně sportuji, takže jsem občas malinko nachlazen,“ říká na úvod našeho povídání.

Nestandardní začala být situace až v lednu, kdy „chřipkový“ stav neustupoval. „Byl jsem dušný, malátný, unavený a vzhledem k tomu, že to tři týdny nepřestávalo, tak mi to začalo vrtat hlavou a začal jsem to řešit,“ doplňuje pacient.

Že to vypadá jako chřipka, sdělil Ondřejovi i jeho profesní lékař. Po týdnu však raději zašel ke svému praktikovi. Ten mu provedl snímek plic a další vyšetření. „Na základě toho mě vlastně hned hospitalizovali na Pneumologické klinice Fakultní Thomayerovy nemocnice,“ prozrazuje s tím, že na oddělení je již déle než měsíc. I našemu setkání předchází důkladná opatření. Před vstupem na oddělení si nasazuji respirátor, na boty návleky a na tělo plášť, to proto, aby se minimalizovalo riziko nákazy. Ta se sice podle lékařů šíří jen u neléčených osob s plicní formou tuberkulózy a kašlem, ale jak mi říká tamní vedoucí lékařka pro léčbu tuberkulózy Emília Kopecká: „Prevence je prevence.“

Centrum pro léčbu tuberkulózy je v pražské Fakultní Thomayerově nemocnici jediné místo v zemi, kde se nemoc léčí. Pavilon je rozdělen na dvě části. V přízemí se léčí pacienti s „klasickým“ typem tuberkulózy, v patře s multirezistentním. „Klasická tuberkulóza je citlivá na všechna základní antituberkulotika, kterých je pět. Multirezistentní je naopak necitlivá na dvě základní antituberkulotika,“ vysvětluje MUDr. Kopecká.

„Pacienti, které tady máme, jsou většinou sociálně slabší, často bezdomovci. Jak já říkám: ‚Kde je chudoba, tam je tuberkulóza.‘ Pak jsou tu i lidé, kteří přicházejí z východu. Tam ta tuberkulóza není tak podchycená jako u nás. Vidíme i náhodné nálezy. Oni přicházejí třeba na operaci slepého střeva a náhodně se zjistí, že mají tuberkulózu,“ prozrazuje vedoucí lékařka MUDr. Kopecká.

Pro tyto pacienty je v Thomayerově nemocnici připraveno celkem 35 lůžek. Dvacet pro citlivou formu, dalších patnáct pro rezistentní. Kapacita zatím dostačuje, s nárůstem pacientů však lékaři napříč republikou apelují na vznik nového centra pro léčbu tuberkulózy. V současnosti o tom jednají s ministerstvem zdravotnictví.

„Nárůst odolných forem TBC, necitlivých na běžná antituberkulotika, je dvojnásobný. O úhradu moderních léků, které zkracují dobu hospitalizace z 18–24 na 6–9 měsíců, musíme žádat zdravotní pojišťovny mimořádně na paragraf 16. Léčba jednoho pacienta stojí kolem 1,5 milionu korun,“ uzavírá přednostka Pneumologické kliniky 1. LF UK a FTN v Praze prof. Martina Koziar Vašáková.

VÍCE v článku

Zdroj: Novinky.cz
Datum vydání: 22. 3. 2024
Autor: Marek Tereba

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.