Všechny aktuality :: Novinky / Avíza a pozvánky / Napsali o nás

Novinky a aktuality

21.11.2023

Někdy není zbytí a lékař musí pacientovi předepsat více léků. Potíž nastává ve chvíli, kdy jich je příliš a vzájemná kombinace pacientovi škodí. Až desetina seniorů končí v nemocnici právě kvůli tomu, že bere moc prášků. Přitom by stačilo, kdyby lékaři věděli o tom, který z nich co předepisuje a proč. Co s tím? „Lékaři by měli využít každou ambulantní návštěvu nebo hospitalizaci pacienta k revizi jeho medikace,“ řekl MUDr. Dan Rakušan, endokrinolog z Fakultní Thomayerovy nemocnice v pořadu Ranní interview na Radiožurnálu.

21.11.2023

FTN informuje, že od 21. 11. dojde k omezení návštěv na Odd. geriatrie a následné péče, a to na stanici A2A z důvodu zvýšeného výskytu respiračních onemocnění a Covid-19. Návštěvy budou možné pouze po individuální dohodě s ošetřujícím či vedoucím lékařem, a to u neinfekčních pacientů.

20.11.2023

Letošní oslavy 95. výročí vzniku Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN) jsou již úspěšně za námi, i když ještě zbývá prakticky několik týdnů do konce roku, a tedy oslava výročí by mohla teoreticky pokračovat dál. Závěrečný program oslav patřil především příjemné hudbě. Hudebním hostem galavečeru byla česká zpěvačka Petra Janů, která přítomné publikum potěšila svými osvědčenými hity a poděkováním zdravotníkům za jejich práci a pomoc druhým lidem. Zábavu a zdravý humor měl na starosti známý český bavič Vladimír Hron, který roztančil doslova celý sál.

20.11.2023

Ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) byly před časem slavnostně otevřeny zrekonstruované nové operační sály pro malé chirurgické obory, a to díky čerpání evropských dotací v rámci tzv. programu REACT-EU. Nové operační sály jsou vybavené nejmodernější technologií. Jedním z klíčových bodů pracoviště je například navigační operační systém, který zvýší preciznost a rychlost prováděných výkonů. Tyto špičkové technologie umožní chirurgům realizovat složité operace s nesrovnatelnou přesností, což povede ke zlepšení výsledků a rychlejší době zotavení pacientů. Se zaměřením na bezpečnost a pohodlí pacienta byly tyto operační sály navrženy tak, aby splňovaly nejvyšší standardy čistoty, sterility, efektivity a komfortu.

16.11.2023

O nadměrném užívání léků a antibiotik či o někdy zbytečném velkém množství náročných vyšetření u pacienta má upozornit kampaň České internistické společnosti pod názvem „Choosing Wisely“. O kampani a o problematice nadužívání léků v ČR hovořil MUDr. Dan Rakušan z Interní kliniky 3. LF UK ve FTN, který pracuje v Endokrinologické ambulanci.  V rozhovoru zaznělo mj. také to, co znamená terapeutická iluze v souvislosti s použitím antibiotik například u virových onemocnění typu infekce horních cest dýchacích a proč jsou v tomto případě antibiotika zbytečná.

14.11.2023

Bojí se Češi doktorů a využívají dostatečně všech preventivních programů nebo chodí vůbec na prevenci a zajímají se o své zdraví, tak na tyto a další otázky odpovídala prof. MUDr. Martina Koziar Vašáková, Ph.D., přednostka Pneumologické kliniky 1. LF UK ve FTN v pořadu Nový den na CNN Prima News.

13.11.2023

V Očkovacím centru ve FTN bylo v říjnu naočkováno přes 4300 lidí novou vakcínou XBB.1.5. proti COVID-19. Jedná se o novou adaptovanou monovalentní očkovací látku Comirnaty Omicron XBB.1.5., která je zaměřena proti aktuálně cirkulujícím variantám koronaviru.

13.11.2023

U příležitosti letošních oslav 95. výročí Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN) se na konci října konalo také literárně-hudební přátelské setkání pod názvem „Já chtěl bych mít tvé foto…“ v Thomayerově kavárně, kde se sešlo mnoho místních příznivců hudby, humoru a zpěvu. To vše si pro ně připravili hudebníci ze známého uskupení Thomayo Melody Quartetu a Ondřej Šárek společně s Jaroslavem Kotenem a Pavlem Kohoutem z Interní kliniky 3. LF UK ve FTN. Kromě hudby nechyběl ani humor a vtip v podání herce Petra Vacka ze Studia Ypsilon.

09.11.2023

Jako vrchní sestra Interní kliniky 3. LF UK ve FTN má na starosti tým sto osmdesáti lidí, k tomu každý pátek vede praxi studentů zdravotnické školy. Ale výčet jejích činností ještě není kompletní. Přibrala si i úvazek na oddělení paliativní péče. „Práce vrchní sestry je především spojená s řízením provozu, ale mě pořád těší péče o pacienty, takže na tomto oddělení funguju jako řadová sestra u lůžka.“ Když si na konci základní školy měla vybrat další studium, nebyla u ní zdravotnická škola na prvním místě. Podle rodinné tradice by se měla hlásit jinam. „Dědeček byl strojař, tatínek s maminkou jsou strojaři stejně jako můj bratr, teta a bratranec, všichni samí strojaři,“ vypráví s úsměvem vrchní sestra Karolína.

09.11.2023

U příležitosti Světového dne diabetu, který v letošním roce vychází na 14. listopad nabídne veřejnosti Lékárna ve FTN měření glykémie z krve a následné zhodnocení výsledku možných rizik v souvislosti s diabetem.  Akce se bude konat z provozních důvodů již 13. listopadu od 9.00 do 14.00 hod. v pavilonu P (lékárna pro veřejnost).

 
Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.