Všechny aktuality :: Novinky / Avíza a pozvánky / Napsali o nás

Novinky a aktuality

31.01.2024

Rakovina plic je zákeřná nemoc s nejvyšší úmrtností ve většině zemí světa a zvyšující se počet pacientů, zejména u žen, je důvodem pro zavádění organizovaných pilotních projektů, které se zaměřují na prevenci a efektivní screeningové programy rakoviny plic. Takovým je i mezinárodní pilotní projekt tzv. SOLACE (Strengthening the screening of Lung Cancer in Europe), do kterého je Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) od roku 2023 aktivně zapojena. Odborným garantem a vedoucím tzv. - „balíčku WP6“  projektu je prof. MUDr. Martina Koziar Vašáková, Ph.D., přednostka Plicní kliniky 1. LF UK ve FTN. Do programu SOLACE je ve FTN zapojeno prvních 32 pacientů – aktivních či bývalých kuřáků.

26.01.2024

Ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) se poprvé realizovala resekce tzv. hluboké infiltrující ENDOMETRIÓZY na nejmodernějším robotickém systému současnosti s názvem Da Vinci. Jedinečná akce svého druhu daVinci DIE MASTERCLASS byla zaměřena na komplexní chirurgickou léčbu hluboké infiltrační endometriózy pod vedením jednoho z největších expertů v tomto oboru prof. Gaby Moawade z Washingtonské univerzitní nemocnice (mj. zakladatel CEAPS -The center for Endometriosis and Advanced Pelvic Surgery).

26.01.2024

Přístup k porodům se v porovnání s předchozími lety výrazně posunul. Zatímco dříve bylo vše v režii porodnic, dnes je možné rodičkám vyhovět téměř v jakémkoli požadavku. Jaké jsou trendy v porodnictví v roce 2024? Co všechno se změnilo? A v čem vycházejí nastávajícím maminkám vstříc samy porodnice?

22.01.2024

Očkovací centrum ve FTN v roce 2023 naočkovalo přes 10 000 lidí proti Covid-19 a přes 2 500 lidí využilo možnosti nechat se naočkovat proti chřipce (od září 2023). I v letošním roce nabízí naše Očkovací centrum vakcinaci nejen proti Covid-19 či chřipce (vakcíny pro lidi do 65 let i nad 65 let), ale také proti RSV viru nebo v rámci cestovatelské medicíny atd. Tak přijďte!

19.01.2024

Psychologové z Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN) nabízí pomoc dětem a rodinám, které přímo či nepřímo zasáhla prosincová tragická událost na Filosofické fakultě v Praze. Setkání mohou být terapeutická, pokud souvislost s tragickou událostí člověk vnímá přímo, ale i poradenská, pokud například rodiče vnímají změnu chování u svých dětí (či jiných členů rodiny), která časově nebo obsahově na prosincovou událost přímo navazuje.

18.01.2024

Kdo by je neznal a někdy neochutnal, známé sušenky – ZLATÉ ESÍČKA, které nedávno doslova zaplavily celou Thomayerku. Téměř 2500 kusů ESÍČEK dorazilo na konci minulého roku do Fakultní Thomayerovy nemocnice, aby alespoň trochu zpříjemnily práci zdravotníkům a ostatním zaměstnancům nemocnice. S esíčkovým nápadem přišla mezinárodní společnost Mondelez, do které patří mj. značka Opavia. Od nápadu k realizaci pak pomohl Nadační fond Kapka naděje, který s naší nemocnicí spolupracuje dlouhodobě.

17.01.2024

Pražská Fakultní Thomayerova nemocnice oslavila na podzim roku 2023 své 95. narozeniny. Původně sociální zařízení nesoucí název Masarykovy domovy bylo postaveno za první republiky, aby se postaralo o chudé, nemocné nebo staré Pražany. Svého času ojedinělé zařízení navštívila řada vzácných zahraničních hostů včetně egyptského krále nebo bratra japonského císaře. Byly zde internovány přeživší děti z Lidic, léčili se zde vojáci wehrmachtu i Rudé armády. O bohatou historii Thomayerovy nemocnice se s redaktorkou z pražské redakce Blesku podělil docent MUDr. Tomáš Sosna, CSc. z Očního oddělení nemocnice.

09.01.2024

Vedení FTN velice děkuje lidem ze společnosti SEPHORA, s.r.o. za finanční dar ve výši 167 400 korun pro naše Dětské centrum s komplexní péčí a podpůrnou rodinnou terapií (Centrum). Společnost Sephora již tradičně a opakovaně tímto způsobem pomáhá a podporuje Centrum v jeho aktivitách.

09.01.2024

V říjnu 2023 oslavilo naše nové Oddělení paliativní péče své I. výročí a dnes má za sebou už i pořádný kus profesionálně odvedené práce. Během svého krátkého působení ve FTN získalo oddělení i důležitou akreditaci pro postgraduální vzdělávání lékařů a sester v oboru paliativní medicína. Dosud poskytlo například 3067 intervencí a úzce spolupracuje s ostatními pracovišti napříč celou nemocnicí.

09.01.2024

Oči jsou nejvytíženějším smyslovým orgánem, a přitom nejsou schované uvnitř těla. Je tedy na nás, jakou péči a ochranu jim dopřejeme. Primářka Očního oddělení pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice MUDr. Kateřina Myslík Manethová říká, že od jistého věku jsou preventivní prohlídky u očního lékaře nezbytností.

 
Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.