Nové robotické centrum propojuje čtyři obory (Medical Tribune)

04.03.2024

Unikátní multioborové chirurgické robotické centrum, které díky dotačnímu programu REACT-EU spustilo svůj provoz koncem minulého roku ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze, poskytuje zdravotní péči na té nejvyšší úrovni. Úspěšně se zde podařilo zahájit operování na robotickém systému da Vinci Xi současně hned ve čtyřech odbornostech: urologii, hrudní chirurgii, chirurgii a gynekologii, což je v rámci ČR jedinečné.

„Od samého začátku je nový robotický systém da Vinci plně vytížen hned čtyřmi odbornostmi. Probíhá zde operativa urologických pacientů, pacientek s gynekologickou problematikou a hrudní a břišní, zejména onkologická chirurgie. Vybudování centra si vyžádalo 190 milionů korun, kdy část připadla na přístroje a vybavení operačního sálu a druhá část směřovala na stavební práce a IT technologie,“ uvedl 22. 2. 2024 při oficiálním otevření Centra pro robotickou chirurgii ředitel FTN doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc.

Nesporným přínosem moderního systému je, že pro pacienta robotická operace znamená snazší a rychlejší hojení miniaturních ran, kratší celkovou rekonvalescenci, menší ztrátu krve a lepší léčebný i kosmetický efekt.

S operacemi zde začali na podzim 2023 a do dnešního dne provedli lékaři celkem 135 roboticky asistovaných zákroků v přibližně stejném poměru všech čtyř zastoupených oborů. Všechny operace proběhly úspěšně, bez výskytu komplikací, což jsou výsledky potvrzující i zkušenosti ze světa. Jak se při otevření centra shodli přítomní operatéři, jsou na nové pracoviště o to hrdější, že se ho podařilo vybudovat právě ve složitém areálu FTN, která dlouhodobě poskytuje vysoce specializovanou odbornou péči, i když její komplex nebyl původně koncipován jako nemocnice a zároveň je památkově chráněn, což jakékoli stavební úpravy a modernizaci činí mnohem složitějšími než v jiných zařízeních.

Čtyři obory nabízejí méně invazivní zákroky s daleko lepšími výsledky a benefity pro pacienty

Jak potvrdil prof. MUDr. Roman Zachoval, Ph.D., přednosta Urologické kliniky 3. LF UK a FTN, který s nápadem založit robotické pracoviště před pěti lety přišel, robotický systém umožňuje provádět operační výkony mnohem méně invazivně než všechny ostatní metody, s čímž souvisí i jeho vysoká efektivita. „Ve většině případů operujeme nádorová onemocnění, kde je efektivita týkající se vyléčení pacientů vyšší a naopak je nižší množství komplikací. V oboru urologie se většina zákroků týká operací prostaty pro zhoubný nádor, kdy jsou pacienti v naprosté většině blížící se sto procentům po zákroku vyléčeni a mají nejmenší výskyt pooperačních obtíží, kterých se muži nejvíce obávají, tedy úniku moči a poruch sexuálních funkcí,“ vysvětlil prof. Zachoval.

„Na toto centrum jsme několik let čekali. FTN poskytuje velmi specializovanou péči na mnoha úrovních a odbornostech. Za hrudní chirurgii jsme centrem vysoce specializované pneumo-onko-chirurgické péče, kterých je v ČR pouze osm, a snažíme se pacientům s onkologickým onemocněním plic poskytovat opravdu tu nejlepší péči. A k té samozřejmě robotická hrudní chirurgie patří,“ uvedla MUDr. Alice Tašková, FEBTS, MBA, přednostka Kliniky hrudní chirurgie 3. LF UK a FTN.

Jak doplnila, pacienti z tohoto zákroku velmi profitují, mají menší pooperační bolesti, odcházejí podstatně dříve domů, mnohem dříve je možné vyjmout drény apod., což znamená, že se velmi rychle začínají vracet do svého běžného života. Dosud zde ve svém oboru hrudní chirurgové odoperovali cca 40 pacientů a mohou potvrdit, že tento zákrok pacienti snášejí lépe a benefity pro nemocné jsou jednoznačné.

Co všechno umí da Vinci?

Robotický systém da Vinci Xi využívající miniinvazivní chirurgický přístup je určen pro operace ORL, v hrudní dutině nebo břišní dutině pro benigní i maligní diagnózy. Skládá se z chirurgické konzole, za níž sedí operatér a ovládá další část – telemanipulátor, věž nacházející se nad pacientem během operace. Třetí částí je vizualizační jednotka. Věž obsahuje čtyři interaktivní nezávislá robotická ramena, která mohou fungovat jako skalpely, nůžky, elektrochirurgické přístroje nebo úchopné nástroje. Poslední rameno je určeno k vizualizaci a ovládání 3D kamery.

VÍCE v článku

VÍCE o robotickém centru ve FTN

Zdroj: Medical Tribune
Datum vydání: 28.2.2024
Autor: Zdenka Kolářová

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.