Rozhovor s prof. Vašákovu o případech tuberkulózy v Česku (CNN Prima News)

13.03.2024

V ČR přibývá počet pacientů s tuberkulózou (TBC). O jaké onemocnění se jedná, jaké má příznaky a jaké jsou možnosti léčby, tak o tom všem mluvila prof. MUDr. Martina Koziar Vašáková, Ph.D., přednostka Plicní kliniky z Fakultní Thomayerovy nemocnice v pořadu Nový den na CNN Prima News. Růst počtu pacientů s tuberkulózou souvisí mj. také s migrační vlnou, řekla lékařka Vašáková.

V souvislosti s příchodem válečných uprchlíků z Ukrajiny vytkla Evropskému středisku pro prevenci a kontrolu nemocí, že vydalo pouze „vágní doporučení“ ohledně testování na tuto nemoc. Odbornice ve vysílání CNN Prima NEWS hovořila také o propojení válečných konfliktů s výskytem nemocí, které už dlouho nebyly zásadním problémem. Lékařka připomněla, že 50 procent všech případů pacientů s TBC pochází ze zahraničí. „Čísla souvisí s migrační vlnou. Tento vývoj však zdravotnictví očekávalo,“ pronesla odbornice ve vysílání CNN Prima NEWS. „Evropský úřad však na začátku konfliktu na Ukrajině vydal pouze vágní doporučení s tím, že žádné nebezpečí nehrozí. Na Ukrajině přitom panuje vysoký výskyt tuberkulózy, a to i rezistentního typu, který je odolný vůči lékům,“ vysvětlila prof. Vašáková a dodala, že například „ve Spojených státech či Kanadě se musí testovat každý, kdo přijde do země“.

Dále zdůraznila, že očkování proti TBC primárně pomáhá v případě těžkého průběhu u dětských pacientů, přičemž před samotným onemocněním neochrání. Právě z toho důvodu dochází k vakcinaci jen menší části populace. Lékařka rovněž objasnila, proč se tyto nezvyklé nemoci vracejí. „Jakmile začnou válečné konflikty, odrazí se i na socioekonomickém poli. Takový vývoj zákonitě hne s imunitou společnosti. K tomu se přidá chaos a objeví se nejrůznější antivaxeři. Pak se rozšiřují podobné nemoci, třeba i černý kašel,“ prohlásila expertka v pořadu Nový den.

„Očkování proti černému kašli nezaručuje celoživotní ochranu. U dospělých či adolescentů tak efekt vypršel, přičemž dětskou populaci proočkovanou nemáme. Tyto faktory umocňují výskyt takových nemocí,“ shrnula prof. Vašáková.

Více v rozhovoru

Zdroj: CNN Prima News
Datum vysílání: 12. 3. 2024
Autor: CNN Prima News

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.