Všechny aktuality :: Novinky / Avíza a pozvánky / Napsali o nás

Novinky a aktuality

26.03.2024

Další díl pořadu Moci bez nemoci se věnoval diagnóze Astma bronchiale a nové biologické léčby. Svůj příběh vyprávěla paní Anna, která tento způsob léčby právě podstupuje. Pozvání moderátorky a autorky pořadu Šárky Volemanové přijala i profesorka Martina Koziar Vašáková, přednostka z Pneumologické kliniky 1. LF UK a Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

26.03.2024

21. prosinec 2023 se navždy zapsal černým písmem do novodobé historie ČR, a to v souvislosti s tragickými událostmi na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Na tento den lze jen těžko zapomenout. Kdo však určitě nezapomene je náš intervenční tým, který tehdy zasahoval a pomáhal přímo v centru dění. Za poskytnutou pomoc a spolupráci obdrželi členové týmu i osobní dopis s poděkováním od prezidenta České republiky pana Petra Pavla.

22.03.2024

Riziko Alzheimerovy nemoci zvyšuje neléčený či špatně léčený vysoký krevní tlak už ve středním věku. Upozornil na to přednosta Neurologické kliniky 3. LF UK a FTN profesor Robert Rusina. Riziko rozvoje Alzheimerovy nemoci roste s přibývajícím věkem. Nemoc postihuje zhruba pět procent populace ve věku 65 a více let. A každých pět let se počty pacientů v této věkové skupině až zdvojnásobují. Profesor Rusina nyní ale upozornil na další riziko přispívající k rozvoji demence. Jde o neléčený vysoký krevní tlak neboli hypertenze.

22.03.2024

Počet lidí s tuberkulózou meziročně vzrostl o 17 procent, narostl i počet nemocných dětí. Uvedla to Česká pneumologická a ftizeologická společnost u příležitosti Světového dne boje proti tuberkulóze, který připadá na 24. března. Nápor pacientů potvrzuje i Pneumologická klinika Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. S tuberkulózou tam již měsíc leží také Ondřej. O nemoci otevřeně promluvil před kamerou Novinek.

22.03.2024

Samovolné vysazování prášků na tlak nebo ignorování léčby přispívá k rozvoji demence a Alzheimerovy choroby. Upozornili na to všeobecní lékaři, kteří apelují zejména na padesátníky, ať nepodceňují preventivní prohlídky. Péči o pacienty s alzheimerem chtějí zefektivnit. V létě představí nové postupy pro lékaře. „Ne každý má plně rozvinutou nemoc a je těžce dementní, ale ta čísla jsou velmi významná,“ zdůraznil přednosta Neurologické kliniky 3. LF UK z Fakultní Thomayerovy nemocnice prof. Robert Rusina.

21.03.2024

Robotické centrum v plné výbavě s těmi nejmodernějšími přístroji, nová diagnostická technika a posílená IT infrastruktura. Fakultní Thomayerova nemocnici v Praze (FTN) má za sebou velkou modernizaci. Tento krok posouvá operační výkony a diagnostiku v ČR na novou úroveň a nabízí pacientům kvalitnější a dostupnější urgentní péči. Fondy EU podpořily projekt více než 192 miliony korun.

14.03.2024

Gynekologicko-porodnické oddělení ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) pořádalo na začátku března v pořadí již třetí odborný workshop. Tentokrát se týkal tématu: Diagnóza a ošetření porodního poranění análního svěrače – OASIS. Akce se konala pod vedením primáře oddělení MUDr. Petra Kolka a MUDr. Nory Romsauerové ve spolupráci s Akademií Aesculap.

13.03.2024

V ČR přibývá počet pacientů s tuberkulózou (TBC). O jaké onemocnění se jedná, jaké má příznaky a jaké jsou možnosti léčby, tak o tom všem mluvila prof. MUDr. Martina Koziar Vašáková, Ph.D., přednostka Plicní kliniky z Fakultní Thomayerovy nemocnice v pořadu Nový den na CNN Prima News. Růst počtu pacientů s tuberkulózou souvisí mj. také s migrační vlnou, řekla lékařka Vašáková.

08.03.2024

Začátkem března se ve FTN konal hands-on workshop, který pořádalo Gynekologicko-porodnické oddělení na téma: Evakuace a morcelace objemné tkáně při laparoskopii. Akce se konala pod vedením primáře oddělení MUDr. Petra Kolka a MUDr. Nory Romsauerové. Odborný workshop byl zaměřený na techniku a dovednosti používané při miniinvazivní gynekologické chirurgii.

08.03.2024

Vážené a milé kolegyně,

rok se sešel s rokem a opět slavíme Mezinárodní den žen. Při této příležitosti mi dovolte, abych Vám upřímně poblahopřál k tomuto významnému dni a poděkoval Vám za Vaší práci, kterou zodpovědně a s profesionálním přístupem odvádíte v naší nemocnici.

 
Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.