Robotické operační centrum ve FTN je českým unikátem (CRR ČR)

21.03.2024

Robotické centrum v plné výbavě s těmi nejmodernějšími přístroji, nová diagnostická technika a posílená IT infrastruktura. Fakultní Thomayerova nemocnici v Praze (FTN) má za sebou velkou modernizaci. Tento krok posouvá operační výkony a diagnostiku v ČR na novou úroveň a nabízí pacientům kvalitnější a dostupnější urgentní péči. Fondy EU podpořily projekt více než 192 miliony korun.

Pražská Fakultní Thomayerova nemocnice zajištuje péči o zhruba 400 000 lidí a specializovanější obory jako dětské traumatologie, pneumologie či onkologie jsou jejím úkolem pro celé střední Čechy. Pandemie covidu-19 nemocnici ukázala, že zde chybí kvalitní diagnostické vybavení, a pracovníci tak nemohou poskytnout pacientům dostatečnou urgentní péči a postarat se o ně bez rizika přenosu infekčních onemocnění. Také bylo potřeba pořídit robotický operační systém, který je nedílnou součástí moderní medicíny v zahraničí a přináší lepší výsledky operací s menším rizikem komplikací.

Urgentní péče ve FTN na nejšpičkovější úrovni

Nové diagnostické přístroje nahradily ty staré, dosluhující, jsou mnohem přesnější a citlivější k pacientům, a hlavně s nimi pracovníci nemocnice vyšetří více pacientů z různých pavilonů. Rentgenové přístroje navíc pořizují kvalitnější snímky a vydávají menší dávku radiačního záření.

Vedle nákupu vybavení byla nutná i přestavba, díky které vznikl speciální operační sál. Robotické operační centrum poslouží oborům chirurgie, urologie, gynekologie a hrudní chirurgie a zcela změní kvalitu dosavadních operačních výkonů nejen ve FTN, ale i v kontextu v celé ČR.

S novými přístroji souvisí i bezpečné a rychlé sdílení dat a zdravotnické dokumentace napříč nemocničním informačním systémem, které je pro FTN jednou z priorit. Využila proto finanční podporu také k posílení IT infrastruktury.

„Vyšší preciznost operačních výkonů, větší komfort pro operatéry, méně pooperačních komplikací u pacientů i jejich kratší hospitalizaci. To vše nabídne nový robotický systém, který se začal používat v naší nemocnici,“ uvedl ředitel FTN Zdeněk Beneš a dodal: „Chtěl bych zároveň poděkovat všem, kteří se na tomto pro nás významném projektu podíleli, a to nejen organizačně, ale i v rámci projektové podpory ze strany Centra pro regionální rozvoj ČR, Ministerstva zdravotnictví a dalších subjektů.“

 

VÍCE v článku

VÍCE o multioborovém robotickém centru

Zdroj: CRR ČR (Centrum pro regionální rozvoj ČR)
Datum vydání: 23.2.2024
Autor: CRR ČR

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.