Všechny aktuality :: Novinky / Avíza a pozvánky / Napsali o nás

Novinky a aktuality

09.03.2023

V souvislosti se stávající stavební rekonstrukcí pavilonu D (hlavní budova) FTN upozorňuje, že MAMOGRAFICKÉ PRACOVIŠTĚ se stále nachází v budově pavilonu D, ale u zadního vchodu! Pacienti tak musí obejít z přední strany směrem do leva pavilon D a vchod do mamo centra se nachází hned na krajní straně budovy. Je nutné sledovat směrové cedule!

07.03.2023

Rakovinou plic u nás každý rok onemocní přes šest tisíc pacientů. A bohužel to donedávna vypadalo tak, že koho tento nádor postihl, ten na něj většinou zemřel. Zhruba před deseti lety se ale začaly objevovat nové možnosti léčby, které u určitých typů nemocných dokázaly zcela zásadně změnit prognózu. Jak je možné, že dříve beznadějné případy najednou přežívají řadu let? A proč ani čtyřcentimetrový nádor v plicích nemusí znamenat úplnou katastrofu, jsme si povídali s naším předním pneumoonkologem Liborem Havlem z Plicní kliniky 1. LF UK z Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN).

03.03.2023

Ve středu 1. března uplynuly tři roky od doby, kdy testování objevilo v Česku první případy nového typu koronaviru. Dle přednostky pneumologické kliniky prof. Martiny Koziar Vašákové pandemie ještě u konce není, nicméně díky imunizaci lidstva není jeho mortalita tak vysoká. Lékař z Ústavu všeobecného lékařství Cyril Mucha si myslí, že se covid pomalu posouvá k běžnému virovému onemocnění. První stopy koronaviru se objevily v prosinci 2019 v čínském městě Wu-chan. Koncem ledna následujícího roku byl covid zejména v Číně a okolních zemích, pomalu se ale začal šířit i do Evropy a do Spojených států. Nejzasaženější zemí evropského kontinentu byla Itálie. 23. února 2020 byla také třetí na světě v počtu potvrzených případů.

03.03.2023

Nedovolil bych si říci, že je žlučník banální operace

Primář Chirurgické kliniky 1. LF UK a Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze MUDr. Marek Mráček má za sebou bezpočet náročnějších operací, než je laparoskopické odnětí žlučníku. Přesto tvrdí, že i tento zákrok má specifická úskalí. V rukách zkušeného chirurga jde ale o bezpečný výkon, jehož benefit vysoce převyšuje možná rizika.

03.03.2023

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) byla první nemocnicí v ČR, ve které byl 11. 3. 2020 hospitalizován první český pacient s Covid-19. V reportáži o tomto prvním pacientovi a o první těžké zkušenosti do té doby s neznámou infekční nemocí hovořila mj. i prof. MUDr. Martina Koziar Vašáková, Ph.D., přednostka Plicní kliniky 1. LF UK ve FTN. A právě toto pracoviště bylo během několika koronavirových vln nejvíce vytíženo přílivem pozitivních pacientů s nemocí Covid-19. V nejtěžších chvílích byla FTN z velké části přetransformována i na covidová pracoviště na několika klinikách a odděleních. Počty hospitalizovaných covid pozitivních pacientů v nejvyšším počtu se pohybovaly až kolem 270 nemocných.

24.02.2023

Počet porodů ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) se v roce 2022 zvýšil na 2190 a jedná se o nejvyšší počet za poslední čtyři roky. Vyšší počet porodů byl ve FTN naposledy v roce 2018, kdy se podařilo realizovat celkem 2358 porodů. Avšak vůbec nejvyšší počet porodů v novodobé historii naší porodnice se podařilo uskutečnit v roce 2013, kdy šlo celkem o 2562 porodů. Zajímavé jsou také statistiky počtu porodů dvojčat. Nejvíce se jich narodilo v roce 2014, kdy na svět přišlo celkem 58 dvojčat a nejméně jich bylo v roce 2022. Celkem se v loňském roce narodilo 13 dvojčat. Více se dočtete v přiložené statistice.

23.02.2023

Vedení Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN) upozorňuje, že od 1. 3. jsou přestěhovány mamologické ambulance z pavilonu A1 do pavilonu B1 a sice do prostor současné pohotovosti v přízemí budovy. Ordinační hodiny zůstávají stejné.

22.02.2023

Záněty mozkových blan u dětí, to bylo tématem rozhovoru s MUDr. Tomášem Hechtem z Odd. dětské intenzivní medicíny v pořadu Sama doma na ČT. Co znamená zánět mozkových blan, jak se projevuje u dětí a jaký je jeho průběh, co mu předchází či jaký typ léčby je v těchto případech běžný, tak na tyto a další otázky odpovídal MUDr. Hecht z Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN).

17.02.2023

Hostem v pořadu Na plovárně byla prof. MUDr. Martina Koziar Vašáková, přednostka Pneumologické kliniky 1. LF UK z FTN, která hovořila o své práci a rodině, životě a svých bohatých zkušenostech v oblasti oboru pneumologie a pohledu na léčbu plicních nemocí.

14.02.2023

Dobrovolnictví ve zdravotnictví a s tím spojený pilotní projekt Ministerstva zdravotnictví v několika nemocnicích, o tom byla reportáž ČT a mj. také z Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN) z Odd. geriatrie a následné péče, kde dobrovolníci hrají dlouhodobě důležitou roli při pomoci a vytváření příjemnějšího prostředí místním seniorům, kteří jsou zde delší dobu hospitalizovaní. O dobrovolnictví ve FTN hovořila v reportáži vedoucí Centra podpůrné péče Mgr. Romana Hrabáková a dlouhodobá zkušená dobrovolnice Alena Krajíčková.

 
Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.