Všechny aktuality :: Novinky / Avíza a pozvánky / Napsali o nás

Novinky a aktuality

30.03.2023

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) dostala od NF Kolečko dar v podobě unikátní kostní vrtačky, která je v dětské chirurgii nepostradatelná. Dar v hodnotě přes 400 tis. Kč obdržela Klinika dětské chirurgie a traumatologie 3. LF UK (KDCHT), pro kterou je tento multifunkční nástroj velice důležitý pro operaci různých dětských zlomenin a problematických úrazů, kdy dochází k velkému poškození kostí. V reportáži o využití kostní vrtačky hovořil přednosta kliniky doc. MUDr. Tomáš Pešl, Ph.D. a také předsedkyně správní rady NF Kolečko Linda Jandová.

30.03.2023

Klinika dětské chirurgie a traumatologie 3. LF UK ve FTN má díky NF Kolečko novou kostní vrtačku „UNIUM TM“ od společnosti DePuy-Synthes koncernu Johnson&Johnson. V dětské skeletální traumatologii, kde až 85 % všech zlomenin se řeší neoperačně, tedy sádrovou fixací, je zbývajících 15 % zlomenin nutné operovat. K většině těchto operací je potřeba použít nepostradatelný a prakticky unikátní nástroj typu kostní vrtačky. Tu se nyní podařilo získat darem od NF Kolečko v celkové hodnotě přes 400 tis. Kč.

24.03.2023

Fakultní Thomayerova nemocnice (dříve Masarykovy domovy) oslaví v letošním roce 95. výročí. Nemocnice byla slavnostně otevřena k desátému výročí vzniku I. Československé republiky, a to 28. října roku 1928 za přítomnosti prezidenta T.G. Masaryka. Tehdy se jednalo ještě o zařízení sociálního typu, které se zaměřovalo na choré, seniory či pečovalo o děti v rámci tehdejší zotavovny a bylo toho mnohem více. Teprve později byly Masarykovy domovy postupně přetransformovány na nemocnici. V roce 1954 pak došlo k založení Thomayerovy nemocnice. Dnes patří naše nemocnice mezi největší zdravotnická zařízení v ČR, která zajišťuje zdravotní péči nejen pro MČ Prahu 4, ale i pro část Středočeského kraje a spolupracuje s ostatními nemocnicemi napříč republikou.

20.03.2023

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) dlouhodobě hledá následující pracovní pozice:

17.03.2023

V pražské Thomayerově nemocnici vznikne letos v létě zcela první banka lidské stolice v Česku. Ponese název Restore-Restart. Darované vzorky bude nemocnice ukládat do speciálních mrazicích boxů a přístup k nim nabídne i dalším zdravotnickým zařízením. Stolice je zatím určena pouze pacientům s vážným onemocněním tlustého střeva. Vznik banky umožní lékařům hlavně rychlou dostupnost zdravé stolice. Lékaři budou stolici v krčské nemocnici skladovat ve speciálních boxech při teplotě minus 80 stupňů Celsia.

17.03.2023

Případů tuberkulózy (TBC) bylo podle předběžných dat loni 374. Kompletní data z registru budou po konci dubna, laboratoře ještě dohlašují další. Nákaz bylo více než minulé dva roky, avšak méně než před vypuknutím epidemie covidu-19. Odborníci upozorňují, že při krátkodobém kontaktu se lidé nenakazí, potřeba je několikahodinový kontakt. Světový den boje proti tuberkulóze připadá na 24. března.

14.03.2023

Máme pro Vás pestrou nabídku lahodných dezertů, dobré palačinky se šlehačkou a banánem či koblihu s horkou čokoládou, čerstvý štrůdl nebo míchaná vejce, značkový čaj či kávu od Julius Meinl a je toho mnohem víc!

09.03.2023

V souvislosti se stávající stavební rekonstrukcí pavilonu D (hlavní budova) FTN upozorňuje, že MAMOGRAFICKÉ PRACOVIŠTĚ se stále nachází v budově pavilonu D, ale u zadního vchodu! Pacienti tak musí obejít z přední strany směrem do leva pavilon D a vchod do mamo centra se nachází hned na krajní straně budovy. Je nutné sledovat směrové cedule!

07.03.2023

Rakovinou plic u nás každý rok onemocní přes šest tisíc pacientů. A bohužel to donedávna vypadalo tak, že koho tento nádor postihl, ten na něj většinou zemřel. Zhruba před deseti lety se ale začaly objevovat nové možnosti léčby, které u určitých typů nemocných dokázaly zcela zásadně změnit prognózu. Jak je možné, že dříve beznadějné případy najednou přežívají řadu let? A proč ani čtyřcentimetrový nádor v plicích nemusí znamenat úplnou katastrofu, jsme si povídali s naším předním pneumoonkologem Liborem Havlem z Plicní kliniky 1. LF UK z Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN).

03.03.2023

Ve středu 1. března uplynuly tři roky od doby, kdy testování objevilo v Česku první případy nového typu koronaviru. Dle přednostky pneumologické kliniky prof. Martiny Koziar Vašákové pandemie ještě u konce není, nicméně díky imunizaci lidstva není jeho mortalita tak vysoká. Lékař z Ústavu všeobecného lékařství Cyril Mucha si myslí, že se covid pomalu posouvá k běžnému virovému onemocnění. První stopy koronaviru se objevily v prosinci 2019 v čínském městě Wu-chan. Koncem ledna následujícího roku byl covid zejména v Číně a okolních zemích, pomalu se ale začal šířit i do Evropy a do Spojených států. Nejzasaženější zemí evropského kontinentu byla Itálie. 23. února 2020 byla také třetí na světě v počtu potvrzených případů.

 
Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.