Klinika dětské chirurgie a traumatologie má novou kostní vrtačku, a to díky NF Kolečko!

30.03.2023

Klinika dětské chirurgie a traumatologie 3. LF UK ve FTN má díky NF Kolečko novou kostní vrtačku „UNIUM TM“ od společnosti DePuy-Synthes koncernu Johnson&Johnson. V dětské skeletální traumatologii, kde až 85 % všech zlomenin se řeší neoperačně, tedy sádrovou fixací, je zbývajících 15 % zlomenin nutné operovat. K většině těchto operací je potřeba použít nepostradatelný a prakticky unikátní nástroj typu kostní vrtačky. Tu se nyní podařilo získat darem od NF Kolečko v celkové hodnotě přes 400 tis. Kč.

Kostních operací provádí klinika až 500 za rok. Mnohdy i několik za den, často na sebe dokonce navazují. K tomu je nezbytné mít několik vrtaček najednou, které se průběžně musí sterilizovat, aby byly k okamžitému použití a poraněné děti tak zbytečně dlouho nečekaly.

„Jedná se o multifunkční nástroj, který nejenže vrtá otvory, do kterých pak zavádíme kovové dráty, šrouby i jiné implantáty, ale musí být schopen kosti i frézovat, nebo je pomocí vibrační pily přerušit. K tomu se používají různé nástavce. S výrobky uvedené firmy máme už dlouholeté zkušenosti, používali jsme vrtačky několika generací, které nám svou vahou i velikostí tyto zákroky u dětských pacientů co nejvíce ulehčovaly,“ vysvětlil doc. MUDr. Tomáš Pešl, Ph.D., přednosta kliniky. „V poslední době díky amortizaci přístrojů hrozilo, že bychom nemohli těmto vysokým provozním nárokům vždy jednoduše vyhovět. Jsme proto vděční Nadačnímu fondu Kolečko, který vrtačku díky štědrým dárcům mohl pořídit,“ doplnil doc. Pešl.

Spolupráce mezi Klinikou dětské chirurgie a traumatologie a NF Kolečko trvá už 17 let, finanční hodnota dosud poskytnutých darů činí více než 6 milionů Kč. Slavnostního předání daru se kromě zástupců Kliniky dětské chirurgie a traumatologie zúčastnili také Tomáš Beran, zakladatel NF Kolečko a JUDr. Petr Vochvesta, spolumajitel Královské mateřské školy a ZŠ v Praze, která darovala na pořízení kostní vrtačky nejvíce finančních prostředků.

VÍCE o klinice

VÍCE o NF Kolečko

Více se dozvíte v příloze (.pdf)

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.