Všechny aktuality :: Novinky / Avíza a pozvánky / Napsali o nás

Novinky a aktuality

08.11.2023

Se začátkem listopadu si muži nechávají narůst knír. Startuje totiž charitativní akce s názvem Movember, která má zvýšit povědomí o mužském zdraví, zejména o rakovině prostaty. Tou ročně v Česku onemocní 8 tisíc mužů a 1500 umírá. Předseda České urologické společnosti a přednosta Urologické kliniky 3. LF UK ve FTN prof. MUDr. Roman Zachoval, Ph.D. v pořadu Epicentrum upozornil, že Movember není o změně vzhledu, ale zejména o motivaci pro muže, aby nezanedbávali prevenci. Ti se ale vyšetření prostaty obávají. Lékař prozradil, zda je tento strach oprávněný.

04.11.2023

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) oslavila 95. narozeniny a stalo se tak jen pár dní před oslavou významného státního svátku, který se konal 28. října ke Dni vzniku samostatného Československa. To kdysi dostalo ke svým 10. narozeninám v roce 1928 nevšední dárek ve formě tehdy Masarykových domovů, dnešní Fakultní Thomayerovu nemocnici. V letošním roce si tedy nemocnice připomíná 95 let od svého vzniku. V jejím historickém sále, ve kterém dříve působilo divadlo či kino, se konalo slavnostní zahájení oslav, a to za účasti významných hostů v čele s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem a starostou MČ Prahy 4 Ondřejem Kubínem. Mezi dalšími hosty byly například i Radek Lacko, radní pro sociální a zdravotní oblast z MČ Prahy 4, předseda představenstva a generální ředitel společnosti ČEZ ESCO Kamil Čermák či zástupci neziskového sektoru, spolupracujících nadací, pojišťoven, Ministerstva zdravotnictví a další hosté. V rámci oslav bylo také oceněno celkem 18 významných osobností nemocnice, které obdržely pamětní diplom za příkladnou a dlouholetou činnost ve svém oboru.

03.11.2023

Očkovací centrum ve FTN nově nabízí možnost očkování proti tzv. RSV virům. Vakcína je určena především pro osoby starší 60 let a není hrazena z veřejného pojištění, ale jednotlivé pojišťovny na ni přispívají.

03.11.2023

Upozorňujeme na změnu otevírací doby našeho Očkovacího centra (pavilon K, přízemí), která bude nově od 6. listopadu v režimu: PO-PÁ / 8.00-10.30 hod.

03.11.2023

U příležitosti oslav letošního 95. výročí vzniku Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN) se v Thomayerově kavárně konala vernisáž obrazů pod názvem Toulky přírodou III.  S příchodem barevného podzimu tak tato kavárna ožila kolekcí obrazů od autorky Renaty Kocianové, která se věnuje malbě nejen přírody, ale i v tomto případě roztomilým a hravým zvířatům v různých ročních obdobích. Jedná se v pořadí již o třetí výstavu, kterou autorka obrazů věnovala nemocnici a jejím zaměstnancům, aby jim vyjádřila úctu a obdiv za jejich každodenní náročnou práci a obětavost o nemocné. Z vystavených obrazů zároveň vytváří i charitativní kalendář a z jeho prodeje se snaží udělat radost vždy některému z oddělení nemocnice. Což je samo o sobě ušlechtilé a nevšední. V letošním roce přišla na řadu Chirurgická klinika 1. LF UK, která tak darem obdržela lékařskou digitální nášlapnou váhu.

31.10.2023

V České republice byl v lednu 2022 zaveden pilotní program časného záchytu karcinomu plic. V říjnu byla zahájena pilotní fáze screeningu karcinomu plic pro rizikové pacienty (po prodělaném onkologickém onemocnění, po orgánové transplantaci) a pacienty s chronickým plicním onemocněním v rámci mezinárodního projektu SOLACE, kterého cílem je posílení screeningu rakoviny plic v Evropě. Začátkem října letošního roku se konal na Velvyslanectví Švédska seminář na téma "Evropský plán boje proti rakovině: Český a švédský pohled na včasnou diagnostiku a léčbu rakoviny prsu a plic", kde se svou prezentací vystoupila prof. MUDr. Martina Koziar Vašáková, Ph.D., přednostka z Plicní kliniky 1. LF UK z FTN.

31.10.2023

Ačkoli dnešní Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze byla založena jako nemocnice v květnu 1954, její historie je mnohem starší. Již v roce 1928 zde bylo otevřeno zařízení sociálního typu, které se zaměřovalo na péči o choré, seniory či o děti v rámci tehdejší zotavovny. Ústav, nazvaný Masarykovy domovy, byl slavnostně otevřen k desátému výročí vzniku Československé republiky 28. října 1928, a to za přítomnosti prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

31.10.2023

Do energetických úspor se vedle domácností pustily i velké státní instituce. Na drahých energiích tak ušetří až desítky procent. Svým rozpočtům modernizací nově uleví třeba některé nemocnice. Například Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze od jara měnila u dvaceti pavilonů okna, světla, ale také topení. „Máme čidlo, které nám zajišťuje snímání teploty v místnosti a na radiátorech máme osazené termostatické hlavice,“ vysvětluje náměstek pro ekonomiku, techniku a provoz z Thomayerovy nemocnice Ing. Jan Halíř.

30.10.2023

V roce 2022 odstartoval ve FTN největší energetický projekt úsporných opatření a rekonstrukce několika pavilonů za posledních nejméně 40 let a letošním roce byl úspěšně dokončen jako vůbec v první fakultní nemocnici v ČR. Projekt za více než 450 mil. korun byl financován z EU dotací díky #OPŽP, ze státního rozpočtu, z vlastních prostředků nemocnic a za podpory Ministerstva zdravotnictví.  Díky projektu došlo například k výměně starých stropních svítidel za nová LED úsporná světla v počtu 11 552 kusů (počet celých svítidel 9 157 ks) či došlo k modernizaci a k instalaci nových termostatických ventilů (2 937 ks) a hlavic (1 162 ks) u radiátorů vč. osazení tzv. IRC hlavic (2 179 ks) ve dvaceti pavilonech nemocnice.  Celkem v sedmi pavilonech došlo k zateplení fasád vč. výměny okapů, parapetů, vchodových dveří, oken či střešních krytin atp., a to vše za plného provozu nemocnice.  Největší modernizační projekt v nemocnici tak sníží každoročně náklady na energie o 7 milionů korun. Nemocnice je má po dobu pěti let garantovány smluvně dodavatelem, kterým je konsorcium společností ENESA z holdingu ČEZ ESCO a Metrostav. Roční výše úspor energie odpovídá 2 500 tunám CO2.

30.10.2023

Centrum podpůrné péče (CPP) ve FTN Vás zve na tradiční a oblíbený koncert Requiem od W. A. Mozarta v předvečer dne „Památky zemřelých“ ve středu 1. listopadu v 17.00 hod. v nemocniční kapli sv. Václava. Koncert je modlitbou a vzpomínkou na zemřelé a je věnován pozůstalým rodinám, zdravotníkům z FTN a ostatnímu personálu nemocnice jako poděkování za náročnou službu.

 
Strana: 1 ... 34567891011121314151617 ... 109
Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.