Všechny aktuality :: Novinky / Avíza a pozvánky / Napsali o nás

Novinky a aktuality

01.03.2024

Ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) se povedlo něco nevídaného! Poprvé se podařilo operovat tzv. hlubokou pánevní endometriózu na robotickém systému firmy Intuitiv „Da Vincim“ – nejmodernějším robotickém systému současnosti. Endometrióza je onemocnění, které postihuje cca 15 % žen v produktivním věku. Jedná se o přítomnost buněk děložní sliznice mimo děložní dutinu, s čímž může souviset celá řada komplikací včetně neplodnosti. FTN má Da Vinciho od 1. září 2023 a od té doby se téměř nezastavil.

29.02.2024

Když zpěvačka Anička Slováčková (28) prozradila, že po návratu rakoviny o své léčbě rozmlouvá s lékařkou, která se specializuje na paliativní péči, vzbudilo její sdělení mnoho otázek. Paliativní péče je totiž stále ještě často vnímána jako něco děsivého, jako něco konečného. O pravém významu tohoto oboru proto Blesk hovořil s vedoucí lékařkou Oddělení paliativní péče Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze MUDr. Zuzanou Křemenovou, Ph.D.

29.02.2024

Ve Fakultní Thomayerově nemocnici otevřeli nové robotické multioborové centrum, které se zaměřuje na obory urologie, gynekologie, hrudní chirurgie a obecné chirurgie. Jedná se tak o jedinečné centrum, které jako první v ČR se zaměřuje na několik oborů najednou. Robotické centrum bylo finančně podpořeno díky programu REACT-EU a podpoře ze strany MZ. Denně se v centru vystřídají až tři odborné týmy. Od září 2023 k dnešnímu dni se na robotickém systému – daVinci úspěšně realizovalo celkem přes 135 robotických výkonů v uvedených oborech. Více se dozvíte v reportáži ČT, která se zaměřila např. na robotický výkon v oblasti gynekologie, kdy šlo o odstranění dělohy u pacientky aj.

29.02.2024

Trend operování pomocí robotických přístrojů, který je stále patrnější i v českých nemocnicích, potvrzuje i pražská Thomayerova nemocnice, která v loňském roce na svém oddělení urolologie postavila moderní robotické centrum se systémem da Vinci za téměř 80 milionů korun. Veřejnosti ho představila až nyní, v čase, kdy lékaři na novém sále provedli přes 130 operací a mohou tak hodnotit přínosy zmíněného přístroje.

29.02.2024

Pro vstup robotických ramen do těla stačí čtyři malé řezy, zákrok chirurg ovládá z druhé strany operačního sálu. Robotický systém představili lékaři Fakultní Thomayerovy nemocnice při čtvrtečním otevření nového robotického centra. Využívají ho čtyři oddělení - urologie, gynekologie a břišní a hrudní chirurgie. Jde o první multioborové centrum tohoto druhu v Česku.

27.02.2024

Vzhledem k výraznějšímu poklesu chřipkových a covidových onemocnění ruší FTN od čtvrtka 29. 2. 2024 zákaz návštěv v nemocnici. I přesto však platí respektování základních hygienických pravidel při pobytu v nemocnici. Zejména dezinfekce rukou, doporučení nošení min. roušky, a to v případě, že jde o návštěvu u rizikového pacienta.

26.02.2024

Ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) bylo slavnostně otevřeno robotické multioborové centrum, které bylo financováno díky dotačnímu programu REACT-EU. Projekt centra vznikl na konci minulého roku jako moderní robotické centrum, které nabízí zdravotní péči na nejvyšší špičkové úrovni, a to pro obory urologie, hrudní chirurgie, chirurgie a gynekologie, což je v rámci min. ČR unikátní. Od září 2023 k dnešnímu dni se na robotickém systému – daVinci úspěšně realizovalo celkem přes 135 robotických výkonů v uvedených oborech. Celkové investice na vytvoření robotického centra vč. samotného robotického systému, dalšího přístrojového zdravotnického vybavení (RTG, sono aj.), IT a stavby centra byly ve výši 190,7 mil. korun. Z vlastních zdrojů FTN částečně hradila výdaje spojené se zajištěním IT sítí a techniky, a to částkou ve výši 12,9 mil. korun.

21.02.2024

Česko je na vrcholu chřipkové epidemie. Na přelomu roku zároveň čelilo ataku covidu, kterého bylo podle měření z odpadních vod v populaci více než během pandemie. Právě tyto dva faktory a také neochota české populace k očkování způsobilo podle pneumoložky prof. Martiny Koziar Vašákové z Fakultní Thomayerovy nemocnice řadě lidí komplikace spojené s dlouhodobým dusivým kašlem.

20.02.2024

Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze 4 využije jako první zdravotnické zařízení v Česku unikátní technologie, které umožňují efektivnější a účinnější odstraňování znečišťujících látek v odpadní vodě. Modernizace čistírny odpadních vod v krčském areálu, jež se denně vypořádá se sto kubíky vody, startuje v těchto dnech. Práce by měly skončit v závěru dubna.

17.02.2024

Pražská Fakultní Thomayerova nemocnice se jako první zdravotnické zařízení v České republice dočká vlastní unikátní čistírny nemocničních odpadních vod. Ostatním nemocnicím tak může ukázat, jak důležité je čištění specifických nemocničních vod pro životní prostředí i lidské zdraví. Informace padly na čtvrteční tiskové konference, které se redakce PrahaIN.cz účastnila. Projekt nové čistírny nemocničních vod, která má do tří měsíců vzniknout přímo v areálu nemocnice (FTN), představili na tiskové konferenci zástupci zdravotnického zařízení, Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) a dodavatele technologií, společnosti MEGA.

 
Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.