VYJÁDŘENÍ FTN K ČLÁNKU V SEZNAM ZPRÁVÁCH O SITUACI NA PEDIATRICKÉ KLINICE

18.04.2024

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) se ohrazuje proti článku v Seznam Zprávách (V nemocnici fouká starými okny na nemocné děti a mimina? Dejte tam peřinu, z.d.17.4.), který se týká údajně špatné situace na Pediatrické klinice 1. LF UK v souvislosti s jejím technickým stavem. Celý článek byl redaktorem záměrně a jednostranně napsán negativně, aniž by použil objektivní informace, které jsme mu poskytli v souvislosti s rekonstrukcemi, opravami a plány do budoucna, které se už realizovaly nebo se budou realizovat a týkají se kliniky. Redaktor měl tyto informace z naší strany rovněž k dispozici v písemně formě, ale přesto je ve svém článku účelově nepoužil i přesto, že jsme mu s rozhovorem vyšli vstříc. Redaktora jsme žádali o vyvážený a objektivní rozhovor. Bohužel se tak nestalo. Nicméně FTN rekonstruuje, investuje a opravuje své pavilony tak, jak je to jen časově a finančně možné, a to se týká také Pediatrické kliniky. Jen za období 2020 až 2023 byly ve FTN realizovány investiční projekty na různé rekonstrukce, opravy či přestavby budov v celkové hodnotě 2,4 mld. Kč, a to díky EU fondům a za podpory Min. zdravotnictví. Dále se jednalo o investice do nového přístrojového vybavení, techniky, nové technologie a provozu díky programu REACT-EU, které byly ve výši za téměř 650 mil. Kč. To vše za plného provozu nemocnice a bez jakéhokoliv omezení zdravotní péče.

V příloze najdete aktuální fotografie z nemocničních prostor Pediatrické kliniky.


V souvislosti s vydaným článkem uvádíme následující fakta:

  • Stávající Pediatrická klinika je ve stavu před budoucí plánovanou rekonstrukcí, kde se budou vyměňovat okna a dojde k zateplení celé budovy. Projekt je již schválen a bude se realizovat díky programu ENERGov 2. Průběžně však dochází k běžným provozním opravám nejrůznějšího charakteru, a to nejen v souvislosti s okny, ale také v rámci vnitřních prostor kliniky atp. Dále máme k dispozici investiční záměr na vybudování Centra dětské TBC a multirezistentní TBC na pavilonu K, kde náklady na stavební realizaci budou ve výši 63,3 mil. Kč.
  • Klinika poskytuje dětským pacientům kvalitní odbornou zdravotní péči, a to v mnoha oblastech. Jedná se o pacienty s TBC, po transplantacích, pacienty s nejrůznějšími zažívacími problémy nebo se jedná o děti, které trpí sebepoškozováním či mají různé závislosti atd.
  • Kromě plánovaných projektů se rovněž v rámci kliniky průběžně realizovala a realizuje celá řada stavebních úprav, rekonstrukcí a bylo pořízeno mnoho nového vybavení, přístrojové zdravotní techniky a dalších věcí.
  • Příkladem můžeme uvést:
    • Stavební úpravy pro doplnění bezbariérového sociálního zařízení ve výši téměř 890 tis. Kč (v r. 2019).
    • V roce 2022 díky projektu REACT-EU došlo k stavebním úpravám pokojů a doplnění sociálního zřízení ve 2. NP ve výši 410 tis. Kč.
    • Kompletní rekonstrukce stacionáře pro dětské pacienty, kteří podstupují biologickou léčbu za téměř 700 tis. Kč.
    • Rekonstrukce dětského odd. pro pacienty s TBC díky projektu Svět Džungle za necelých 350 tis. Kč. A takto bychom mohli jmenovat dále.
  • Klinika navíc splňuje požadavky ze strany hygieny ve vztahu k pacientům a podmínkám poskytovaní zdravotní péče po stránce hygienických standardů a protiepidemiologických požadavků. Navíc klinika poskytuje specializovanou léčbu dětem s TBC a jinými infekčními nemocemi, kdy je nutné rovněž splňovat hygienická a protiepidemiologická opatření.
  • Každý investiční projekt od jeho počátku až po samotnou realizaci si vyžádá i několik let intenzivní práce. FTN má investiční plán, podle kterého tyto projekty postupně realizuje tak, jak jsou schvalovány, a to vč. zajištění finančních zdrojů. Navíc je FTN památkově chráněným objektem a vždy musí postupovat dle pravidel památkové ochrany, a to také má významný vliv na časový rámec každé realizované rekonstrukce či přestavby budov. To se týká také budoucího projektu na rekonstrukci Pediatrické kliniky, kde už některé změny a opravy byly a jsou již průběžně realizovány a další jsou v plánu vč. budoucího vzniku centra pediatrické péče v pavilonu B5. Do tohoto centra by se měla následně přestěhovat celá Pediatrická klinika. Cílem je, aby veškeré dětské obory ve FTN byly soustředěny na jednom místě pod jednou střechou, a proto by měla vzniknout studie pro projektovou dokumentaci zmíněného nového centra pediatrické péče.

Mezi nejvýznamnější realizované investiční projekty ve FTN patří:

Příklad investic do zařízení, přístrojové techniky a vybavení:

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.