VE FTN BYLA SLAVNOSTNĚ OTEVŘENA ZREKONSTRUOVANÁ KLINIKA DĚTSKÉ CHIRURGIE A TRAUMATOLOGIE, A TO DÍKY EU DOTACÍM!

04.09.2023

Ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) byla slavnostně otevřena zrekonstruovaná Klinika dětské chirurgie a traumatologie 3. LF UK (KDCHT), která zahrnuje i Centrum dětské traumatologie.  Díky dotačnímu programu REACT-EU došlo ke kompletní přestavbě celého lůžkového oddělení kliniky vč. Odd. dětské intenzivní medicíny. Celkovou rekonstrukcí prošlo rovněž pracovní zázemí pro zdravotníky, inspekce či byl pořízen nový výtah a celá řada dalšího důležitého přístrojového vybavení. Kromě projektu byla pracoviště dodatečně ještě vybavena barevnými dětskými prvky a výtvarnými dekoracemi, a to díky Nadaci Archa Chantal.

Slavnostního otevření se zúčastnili zástupci vedení nemocnice, Kliniky dětské chirurgie a traumatologie včele s jejím přednostou doc. MUDr. Tomášem Pešlem, Ph.D., Nadace Archa Chantal včele s její zakladatelkou a známou divadelní herečkou Chantal Poullain, realizátoři rekonstrukce, architekt projektu a další hosté. Rekonstrukce kliniky vyšla přibližně na 80 mil. korun a byla převážně financována díky EU dotacím z programu REACT-EU. Klinika má nově 32 lůžek a 8 lůžek v rámci dětské JIP. Nově vzniklo až 8 lůžek pro osoby blízké u zvlášť malých dětských hospitalizovaných pacientů.

„Chtěl bych všem upřímně poděkovat za spolupráci a podporu při realizaci této pro nás významné a důležité rekonstrukce Kliniky dětské chirurgie a traumatologie. Součástí kliniky je i Centrum dětské traumatologie a celé toto pracoviště má význam nejen pro Prahu, ale má přesah i mimo ni v rámci celé České republiky. O to více mě těší, že se podařilo získat prostředky na tuto náročnou a komplexní rekonstrukci kliniky, kde je ročně ambulantně v průměru ošetřeno více než 50 tisíc dětí. Zároveň je zde přibližně 3400 dětí hospitalizováno a více než 2500 také operováno.  Nejedná se tedy o žádná malá čísla a na této klinice jsou též hospitalizovány děti, u kterých je nutná například reoperace traumatu skeletu a na JIP jsou často umístěny i nemocné děti s velmi vážnými stavy vč. dětských pacientů po transplantaci jater,“ uvedl ředitel FTN doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc. a dodal: „Chtěl bych zároveň také poděkovat všem zdravotníkům a vedení této kliniky za trpělivost a spolupráci při realizaci projektu a mé poděkování patří i Nadaci Archa Chantal za opakovanou podporu naší nemocnice a příkladnou spolupráci v rámci této rekonstrukce. Mé poděkování patří též Ministerstvu zdravotnictví, které nám umožnilo tento projekt realizovat a zároveň ho i podpořilo.“


Díky projektu rekonstrukce kliniky byl nově také vytvořen prostor pro dětský koutek coby oddechové místo pro malé pacienty. Jejich pokoje mají nově například i své vlastní moderní sociální zařízení (WC, sprchy, koupelny). Celé oddělení prošlo výraznou změnou i po vizuální stránce. Pokoje pacientů, společné chodby, toalety, pracovny zdravotníků a zázemí pro ně, dostaly zbrusu nový kabát v podobě vkusných barevných zdí, nových podlah, pestrých obkladů v koupelnách, úsporného osvětlení a moderního pracovního nábytku či ostatního přístrojového vybavení, které je důležité pro intenzivní medicínu a dětskou chirurgii atp. Díky této náročné rekonstrukci dojde ke zvýšení celkového komfortu pro malé dětské pacienty a jejich doprovod, ale i pro samotné zdravotníky a ostatní personál kliniky.

"Jsme velmi rádi, že jsme mohli realizovat tento projekt na dětské chirurgii a traumatologii ve Fakultní Thomayerově nemocnici. Je to již náš třetí projekt, který Nadace Archa Chantal v nemocnici realizovala. Úpravy chodby lůžkové části a JIP zahrnovaly barevné dekorace stěn, označení dveří a básničky na oblíbené téma CIRKUS. Cirkus, to jsou chytrá zvířata, optimismus, žonglování a zábava. Veselé barvy pozitivně naladí dětskou duši a taky samotný personál, který tady na klinice pracuje," řekla při slavnostním otevření zakladatelka Nadace Archa, paní Chantal Poullain a doplnila: "Naše Nadace třicet let pracuje na dětské psychice v nemocnicích. Staví dětem pozitivní svět, který pomáhá v jejich lepší psychice, což potvrzují i lékaři. Děkujeme vedení nemocnice, lékařům a zdravotním sestrám za svou úžasnou práci a taky všem partnerům a sponzorům tohoto projektu. Nesmírně si toho vážíme."

Celé pracoviště bylo též vyzdobeno dětskými prvky a pestrobarevnými výtvarnými dekoracemi v duchu cirkusu. Autorkou těchto dekorací byla známá výtvarnice Mgr. Eva Sýkorová ze spol. Lokki, s.r.o., která spolupracovala s Nadací Archa Chantal na vytvoření dětské výzdoby určených prostor zrekonstruované Kliniky dětské chirurgie a traumatologie ve FTN. Společnost Lokki se zabývá realizací a výrobou dětského nábytku, interiérů a dekorací.

VÍCE o REACT-EU

VÍCE o klinice

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.