VE FTN SKONČIL NEJVĚTŠÍ PROJEKT ENERGETICKÝCH ÚSPORNÝCH OPATŘENÍ VČ. REKONSTRUKCE PAVILONŮ ZA PŮL STOLETÍ. DÍKY PROJEKTU BUDE ÚSPORA NA ENERGIÍCH 7 MIL. KČ ROČNĚ!

30.10.2023

V roce 2022 odstartoval ve FTN největší energetický projekt úsporných opatření a rekonstrukce několika pavilonů za posledních nejméně 40 let a letošním roce byl úspěšně dokončen jako vůbec v první fakultní nemocnici v ČR. Projekt za více než 450 mil. korun byl financován z EU dotací díky #OPŽP, ze státního rozpočtu, z vlastních prostředků nemocnic a za podpory Ministerstva zdravotnictví.  Díky projektu došlo například k výměně starých stropních svítidel za nová LED úsporná světla v počtu 11 552 kusů (počet celých svítidel 9 157 ks) či došlo k modernizaci a k instalaci nových termostatických ventilů (2 937 ks) a hlavic (1 162 ks) u radiátorů vč. osazení tzv. IRC hlavic (2 179 ks) ve dvaceti pavilonech nemocnice.  Celkem v sedmi pavilonech došlo k zateplení fasád vč. výměny okapů, parapetů, vchodových dveří, oken či střešních krytin atp., a to vše za plného provozu nemocnice.  Největší modernizační projekt v nemocnici tak sníží každoročně náklady na energie o 7 milionů korun. Nemocnice je má po dobu pěti let garantovány smluvně dodavatelem, kterým je konsorcium společností ENESA z holdingu ČEZ ESCO a Metrostav. Roční výše úspor energie odpovídá 2 500 tunám CO2.

Projekt byl slavnostně ukončen za účasti ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, předsedy představenstva a generálního ředitele ČEZ ESCO Kamila Čermáka, ředitele FTN Zdeňka Beneše a dalších zástupců spolupracujících společností. Pozvaní hosté měli možnost si na vlastní oči prohlédnout zrekonstruované pavilony a seznámit se s energetickými opatřeními, která se ve FTN díky projektu realizovala.

„Dnes máme úspěšně dokončenou největší modernizaci naší nemocnice za poslední půl století.  Velmi mě těší, že od našich zaměstnanců, ale i pacientů, máme pozitivní zpětnou vazbu, že je to krok správným směrem. Například nové osvětlení přispívá k větší bezpečnosti práce, což je další bonus ke smluvně garantovanému snížení nákladů za elektřinu a plyn nejméně o 30 procent ročně. Jsme rádi, že provoz naší nemocnice je nyní energeticky úspornější a hlavně šetrnější k životnímu prostředí. Úspora představuje snížení emisí CO2 o 2 500 tun ročně, na jehož pohlcení by byl třeba například les o velikosti 300 hektarů,“ řekl ředitel nemocnice doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc.

V rámci projektu byla postupně rovněž vyměněna stará okna za nová, která mnohem lépe izolují. Celkem jich bylo přes 991 kusů v několika desítkách typech v různých velikostech. Kromě toho se rovněž realizovala výměna starých stropních svítidel za nová LED úsporná světla, která mají o 60 % nižší spotřebu energie ve srovnání se stávajícím osvětlením a bylo toho mnohem více.

Základní fakta:

  • Roční garance energetických úspor min. ve výši 7 mil. Kč a 2500 tun emisí CO2. FTN sníží objem plynu a elektřiny min. o 30 %.
  • 7 pavilonů prošlo stavební proměnou (zateplení fasád, výměna oken, parapetů, okapů, vchodových dveří, výměna střešních krytin atp.). Šlo o pavilony: D, A1, A3, B1, B4, H a pavilon U.
  • 20 pavilonů se dočkalo úsporných energetických opatření (výměna světel za LED osvětlení, nové termostatické ventily a hlavice, osazení IRC hlavic a teplotních čidel vč. kabeláže atd.).
  • Projekt byl realizován metodou energetických úspor se zárukou (EPC), a tak má tuto úsporu nemocnice garantovánu přímo ve smlouvě.

Projekt v číslech:

Celková investice do modernizace bez DPH: 400 mil. korun

Investice do realizace energeticky úsporných opatření bez zateplení: 54 mil. korun

Délka trvání projektu: 5 let

Úspora v technických jednotkách za 5 let:

  • Plyn 18 GWh
  • Elektřina: 10 GWh

Stavební opatření:

  • Počet oken 991 ks
  • Zateplení fasády 21 466 m2
  • Zateplení střech 10 769 m2

Vedení FTN ještě jednou všem děkuje za spolupráci při realizaci projektu a všem zaměstnancům za trpělivost a pochopení.

VÍCE o projektu

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.