Všechny aktuality :: Novinky / Avíza a pozvánky / Napsali o nás

Novinky a aktuality

26.02.2024

Ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) bylo slavnostně otevřeno robotické multioborové centrum, které bylo financováno díky dotačnímu programu REACT-EU. Projekt centra vznikl na konci minulého roku jako moderní robotické centrum, které nabízí zdravotní péči na nejvyšší špičkové úrovni, a to pro obory urologie, hrudní chirurgie, chirurgie a gynekologie, což je v rámci min. ČR unikátní. Od září 2023 k dnešnímu dni se na robotickém systému – daVinci úspěšně realizovalo celkem přes 135 robotických výkonů v uvedených oborech. Celkové investice na vytvoření robotického centra vč. samotného robotického systému, dalšího přístrojového zdravotnického vybavení (RTG, sono aj.), IT a stavby centra byly ve výši 190,7 mil. korun. Z vlastních zdrojů FTN částečně hradila výdaje spojené se zajištěním IT sítí a techniky, a to částkou ve výši 12,9 mil. korun.

21.02.2024

Česko je na vrcholu chřipkové epidemie. Na přelomu roku zároveň čelilo ataku covidu, kterého bylo podle měření z odpadních vod v populaci více než během pandemie. Právě tyto dva faktory a také neochota české populace k očkování způsobilo podle pneumoložky prof. Martiny Koziar Vašákové z Fakultní Thomayerovy nemocnice řadě lidí komplikace spojené s dlouhodobým dusivým kašlem.

20.02.2024

Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze 4 využije jako první zdravotnické zařízení v Česku unikátní technologie, které umožňují efektivnější a účinnější odstraňování znečišťujících látek v odpadní vodě. Modernizace čistírny odpadních vod v krčském areálu, jež se denně vypořádá se sto kubíky vody, startuje v těchto dnech. Práce by měly skončit v závěru dubna.

17.02.2024

Pražská Fakultní Thomayerova nemocnice se jako první zdravotnické zařízení v České republice dočká vlastní unikátní čistírny nemocničních odpadních vod. Ostatním nemocnicím tak může ukázat, jak důležité je čištění specifických nemocničních vod pro životní prostředí i lidské zdraví. Informace padly na čtvrteční tiskové konference, které se redakce PrahaIN.cz účastnila. Projekt nové čistírny nemocničních vod, která má do tří měsíců vzniknout přímo v areálu nemocnice (FTN), představili na tiskové konferenci zástupci zdravotnického zařízení, Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) a dodavatele technologií, společnosti MEGA.

16.02.2024

V areálu Fakultní Thomayerovy nemocnice postaví unikátní čističku specifických nemocničních odpadních vod přímo u jejich zdroje. Tato voda tak už nepoteče přímo do kanalizace. Zástupci nemocnice a společnosti Pražské vodovody a kanalizace o přesných plánech a zahájení stavby informovali na tiskové konferenci v areálu nemocnice.

16.02.2024

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) představila spolu s Pražskými vodovody a kanalizacemi (PVK) nový projekt supermoderní čističky odpadních vod (ČOV), která bude schopná zlikvidovat i špatně odstranitelné látky, tzv. mikropolutanty, což jsou stopové zbytky například léčiv. Modernizace ČOV už byla zahájena, předpokládané náklady jsou přes 23 milionů, necelých 19 milionů pak přispějí tzv. Norské fondy.

15.02.2024

Zástupci Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN) a společnosti Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč.

12.02.2024

„Troufám si říci, že žádný dětský neurolog v Česku nemá prázdnou ambulanci. Bylo by skvělé, pokud by se nám i nadále podařilo zachovat počet lékařů naší specializace okolo 140. Nemůžu ale říci, že bychom měli úplný přetlak zájemců. Víme přitom, že v příštích pěti letech bychom potřebovali vychovat šedesát odborníků, abychom zachovali alespoň současný stav,“ říká MUDr. Klára Brožová, primářka Oddělení dětské neurologie Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze a místopředsedkyně Společnosti dětské neurologie ČLS JEP. Ve své praxi se dlouhodobě věnuje leukodystrofiím a jiným vzácným neurologickým onemocněním. Jako první v ČR také pomohla zajistit genovou terapii pro děti s metachromatickou leukodystrofií, které díky přeshraniční spolupráci tuto léčbu nedávno podstoupily v italském Miláně a mají šanci na lepší život.

07.02.2024

Nádor prsu patří mezi častá a závažná onkologická onemocnění, které ročně postihne až 6,5 tis. žen. Naše Mamografické centrum nabízí ženám komplexní zdravotní péči o prsa a vše na jednom místě!

02.02.2024

Lékaři se často obávají, zda nezapomněli udělat všechna potřebná vyšetření. Méně si však lámou hlavu s tím, zda nějaké vyšetření neudělali zbytečně. Přitom zbytečná vyšetření nejenže ekonomicky zatěžují celý zdravotní systém, ale mohou také významně poškodit pacienta. Tímto častým dilematem lékařů se zabývá už přes 10 let kampaň Choosing Wisely, k níž se přihlašují i české odborné společnosti. Tato mezinárodní kampaň byla velkým tématem i na 30. kongresu České internistické společnosti ČLS JEP. O jejích principech a o tom, proč je někdy moudřejší „nedělat nic“, jsme hovořili s jedním z propagátorů kampaně a internistou MUDr. Danem Rakušanem z Interní kliniky 3. LF UK z Fakultní Thomayerovy nemocnice.

 
Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.