Všechny aktuality :: Novinky / Avíza a pozvánky / Napsali o nás

Novinky a aktuality

24.05.2024

Tato bolestivá slova si vyslechl strojvedoucí pražského metra pan Marek Řehák (49), kterému lékaři diagnostikovali nádor hrtanu. Přes negativní vyhlídky mu však pozitivní mysl, špičkoví lékaři a následná lázeňská péče nakonec pomohli zákeřnou nemoc překonat.

24.05.2024

Státní zdravotní ústav eviduje od začátku letošního roku téměř 15 tisíc případů černého kašle, což odpovídá stavu z 60. let minulého století. K lepšímu porozumění nemoci a vývoji efektivnějších vakcín má přispět nový výzkum vědců z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR, Mikrobiologického ústavu AV ČR a Thomayerovy nemocnice v Praze. Výzkumníci shánějí dobrovolníky, kteří onemocnění prodělali a jsou ochotni ke studii přispět. Týdně přibývá přes tisíc nakažených. Letos už na černý kašel zemřelo šest lidí - pět seniorů a jeden novorozenec. Dobrovolníci se mohou hlásit do studie na webové stránce, kde se dozvědí všechny další potřebné informace.

24.05.2024

Ústav sociální péče hlavního města Prahy vznikl podle funkcionalistického návrhu Bohumíra Kozáka. Komplex dvacítky budov v pražské Krči vyrostl velmi rychle, stavět se začalo v červenci 1926.

Zahrnoval pavilóny pro chudé nemocné a seniory, nemocnici, dětskou ozdravovnu, pekárnu, řeznictví, krejčovské dílny, zahradnictví, školu, kino, kapli i sportoviště. Areál o rozloze 33 hektarů, jenž hlídalo pět policistů, patřil tehdy k nejmodernějším svého druhu v Evropě.

24.05.2024

Vedení Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN) představilo nový interaktivní navigační systém pro pacienty a návštěvy, který jim umožní snadnější a rychlejší orientaci v areálu nemocnice. Jedná se o český systém, který byl vyvinut českou spol. Business Systems, a.s. a FTN je prvním zdravotnickým zařízením v ČR, kde začal fungovat. Nejdříve v rámci bezplatného pilotního projektu testování a nyní byl spuštěn do ostrého provozu. Pomocí moderního samoobslužného infokiosku nebo mobilního telefonu dovede člověka nejrychlejší cestou k hledanému cíli, a to i z pohodlí domova. K dispozici má FTN dva infokiosky, a to u hlavního vjezdu do areálu a v přístupové hale porodnice (pavilon U).

23.05.2024

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) upozorňuje, že ve dnech 23. až 24. května bude pracoviště odběrového místa v pavilonu A1 uzavřeno, a to z důvodu plánovaného malování prostor. Odběr krve budou provádět ordinující oddělení nemocnice.

20.05.2024

Kdy se vám poštěstí konzultovat svůj zdravotní stav s těmi nejlepšími specialisty? V redakci Blesku se sešlo osm lékařů na civilizační onemocnění. To jsou choroby, které přináší moderní doba a s ní ruku v ruce nezdravý životní styl. Na tyto nemoci se umírá nejvíc a často i zbytečně a předčasně. Za Fakultní Thomayerovu nemocnici se akce zúčastnila prof. MUDr. Martina Koziar Vašáková, Ph.D., přednostka Pneumologické kliniky 1. LF UK.

17.05.2024

V květnu se každoročně koná sbírka v rámci Českého dne proti rakovině, tentokrát s důrazem na prevenci rakoviny prsu a význam screeningových programů. Zvýšení povědomí o nutnosti prevence onkologických onemocnění je klíčové vzhledem k rostoucímu počtu případů každým rokem. V České republice fungují dlouhodobě tři osvědčené screeningové programy a nově jsou spuštěny dva programy zaměřené na časný záchyt onkologických onemocnění.

15.05.2024

Zdravotníci z Neurologické kliniky 3. LF UK děkují firmě ŽALUZIE KOMFORT za nové žaluzie, které putovaly do dvou pacientských pokojů. Celkem klinika dostala darem tři kusy těchto žaluzií, které tak ještě více zvýšily komfort pro hospitalizované pacienty, a to zvláště v tomto teplém jarním období.

14.05.2024

Ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) byl ukončen projekt zaměřený na týrané děti. Projekt byl podpořen díky tzv. Norským fondům. Byl zahájen v únoru 2021. Cílem projektu bylo vytvořit a pilotně otestovat různé nástroje pro včasné rozpoznání násilí či týrání páchaného v rodinném prostředí na dětech, a to nejenom ve zdravotnickém zařízení, ale hlavně školách.

12.05.2024

Vážené a milé sestřičky,

opět je před námi oslava Mezinárodního dne zdravotních sester a dovolte mi, abych Vám při této příležitosti upřímně poblahopřál k tomuto významnému dni a poděkoval Vám za Vaší práci, kterou zodpovědně a s profesionálním přístupem odvádíte. Vím, že Vaše práce není vůbec jednoduchá a mnohdy je vyčerpávající, a to zvláště v dnešní složité době, kdy řešíme nedostatek zdravotnického personálu. O to více si vážím Vaší profese, která často není dostatečně společensky vnímána.

 
Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.