Všechny aktuality :: Novinky / Avíza a pozvánky / Napsali o nás

Novinky a aktuality

01.03.2021

Lék bamlanivimab amerického výrobce Eli Lilly, který má bránit vážnému průběhu nemoci covid-19, dostala ve čtvrtek v Thomayerově nemocnici v Praze jako první v Česku čtyřiatřicetiletá Eva Naihaiplová. V rozhovoru pro Novinky žena, která se léčí s rakovinou prsu a patří do rizikové skupiny, popsala své pocity i průběh podání léku.

01.03.2021

Látku bamlanivimab dostala ve čtvrtek první pacientka. Pomáhá pouze v počátcích nemoci covid-19 a dokáže zabránit těžkému průběhu. Krčská nemocnice tento týden obdržela první zásilku 500 ampulek bamlanivimabu ze Spojených států amerických, každá je určena pro jednoho pacienta. Sérum se podává infúzí do žíly po dobu jedné hodiny a stačí jedna dávka. Ve čtvrtek jej v Česku dostala první pacientka, jednalo se o ženu ve středních letech s mírnějším průběhem nemoci.

01.03.2021

Jsou na pokraji lůžkových kapacit i sil personálu. Pražské nemocnice, které EuroZprávy.cz oslovily, přiznávají, že v boji proti covidu-19 transformují různá oddělení na jednotky pro koronavirové pacienty. S rozšiřováním míst je bohužel na limitu i Fakultní Thomayerova nemocnice.

01.03.2021

Premiér Andrej Babiš navštívil pražskou Thomayerovu nemocnici, která dostala k dispozici lék na covid-19 pod názvem - bamlanivimab. Tiskového brífinku se kromě premiéra zúčastnili ředitel FTN Zdeněk Beneš a přednostka Pneumologické kliniky 1. LF UK ve FTN prof. Martina Vašáková.

26.02.2021

Lékaři z Pneumologické kliniky 1.LF UK ve FTN aplikovali lék - BAMLANIVIMAB historicky prvnímu pacientovi v ČR. Jednalo se o covid pozitivní pacientku ve středních letech s mírnějším průběhem nemoci, který nevyžaduje hospitalizaci v nemocnici. Tato zákeřná nemoc postihla pacientku v době její jiné náročné léčby. Lék se podává nitrožilně a celý proces trvá přibližně 2 hodiny. Poté odchází pacient domů. ČR se tak zařadila mezi pár zemí světa, které tento lék použily v boji proti zákeřné nemoci covid-19.

25.02.2021

První dodávka léku bamlanivimab chránícího před vážným průběhem covidu-19 od firmy Eli Lilly dorazila do Česka, uvedla ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová. Podle vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) na Twitteru bylo léčivo doručeno do pražské Thomayerovy nemocnice. Ta jej podle rozhodnutí ministerstva o povolení užívání léku bude předávat dalším nemocnicím pro pacienty, kteří splní podmínky pro jeho použití.

25.02.2021

O průběhu onemocnění covid-19 toho bylo napsáno již mnoho, a přece ne vše. Maličko stranou obecného povědomí jsou totiž následky prodělané nemoci u dětí. Těm hrozí tzv. multisystémový zánětlivý syndrom, který ty nejmladší pacienty může ohrozit na zdraví i na životě. O zkušenostech s touto nemocí pro Blesk.cz promluvila MUDr. Markéta Bloomfield, která je imunoložkou z Pediatrické kliniky 1. LF UK ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze Krči.

24.02.2021

Celkem 102 820 Kč putovalo darem do Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN) na boj proti covid-19, a to z prodeje knihy – V bílém plášti. Celkem se jí prodalo úctyhodných 5 141 kusů a z každého prodaného kusu šlo 20 Kč právě na podporu naší nemocnice. Vydavatelem knihy byla společnost Euromedia Group, a.s., které zároveň velice děkujeme za podporu a finanční dar.

23.02.2021

Dobrá nálada, vtipné scénky či legrační nafukovací a barevné balónky v podobě různých zvířátek či jiných motivů, to vše a mnohem více přinesli veselí klauni do Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN), aby rozveselili naše dětské pacienty na lůžkových odděleních. Stalo se tak začátkem února a o zábavu bylo rázem postaráno, a to díky klaunům z organizace – DR. KLAUN (Chance 4 Children), která funguje v ČR již od roku 1997. Za FTN je přivítala Mgr. Jaroslava Mrkvičková, MBA, hlavní sestra a náměstkyně pro nelékařská zdravotnická povolání.

16.02.2021

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN)  bude centrálním místem pro výdej léku - tzv. bamlanivimab prodávaný jako BAMLAN od americké společnosti Eli Lilly. Ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví došlo ve velmi krátké době již i k podpisu smlouvy o jeho zakoupení a ještě během února bude lék dovezen do FTN. V první fázi by se mělo jednat přibližně o 500 dávek léku a v následujících měsících bude postupně docházet k navýšení dodávek.

 
Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.