FTN získala Cenu ministra zdravotnictví za rozvoj dobrovolnictví ve zdravotnictví pro rok 2023!

08.12.2023

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) získala Cenu ministra zdravotnictví za rozvoj dobrovolnictví ve zdravotnictví (Cena) pro rok 2023. Ocenění předal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek zástupům nemocnice během čtvrtečního slavnostního večera v Emauzském opatství. Cenu převzali ředitel FTN Zdeněk Beneš, náměstkyně pro nelékařská zdravotnická povolání Jaroslava Mrkvičková, vedoucí Centra podpůrné péče ve FTN Romana Hrabáková a koordinátorka dobrovolníků pro dětská oddělení Lada Černá. V letošním roce bylo na Cenu nominováno celkem 13 poskytovatelů zdravotních služeb lůžkové péče a odborná porota nakonec vybrala za vítěze právě FTN, a to za popularizaci dobrovolnictví ve zdravotnictví formou osvětových akcí, PR aktivit, rozvojem teoretických a praktických znalostí dobrovolníků.

„Dobrovolnický program má v naší nemocnici několikaletou a úspěšnou tradici. Mám velikou radost z toho, že jsme se v letošním roce umístili na prvním místě a chtěl bych poděkovat Ministerstvu zdravotnictví za udělení této významné Ceny za rozvoj dobrovolnictví ve zdravotnictví. Velice si toho vážím a za celý náš kolektiv děkuji. Mé poděkování patří především našim dobrovolníkům a všem, kteří se spolupodílí na rozvoji této činnosti v naší nemocnici, protože jedině díky jejich práci a nadšení pro věc jsme získali toto významné ocenění,“ poděkoval ředitel nemocnice doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc.

V letošním roce tak FTN získala již v pořadí třetí ocenění ve významných anketách a soutěžích. FTN se nejdříve stala absolutním vítězem projektu KVALITNÍ A BEZPEČNÁ NEMOCNICE 2023, který každý rok vyhlašuje Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví. V nedávné době jsme rovněž získali prvenství v celostátní soutěži SESTRA ROKU 2023. Tento titul získala vrchní setra Karolina Vaicová z Interní kliniky 3. LF UK ve FTN. A nyní v pořadí třetí ocenění, které FTN získala, je uvedená Cena ministra zdravotnictví za rozvoj dobrovolnictví ve zdravotnictví pro rok 2023.

“Velmi si vážím poskytovatelů zdravotních služeb, kteří ve svých zdravotnických zařízeních realizují program dobrovolnictví a všech dobrovolníků, kteří v nich nezištně pomáhají. Dobrovolnictví je dlouhodobě nedílnou součástí zdravotnictví a přináší užitek jak pacientům a zdravotníkům, tak i samotným dobrovolníkům,” řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Ve FTN má dobrovolnictví dlouholetou tradici, a to díky našemu Centrum podpůrné péče (Centrum), které funguje již od roku 2008 a stalo se tak vůbec prvním takovým centrem v nemocnici v ČR. Samotný dobrovolnický program začal ve FTN již v roce 2005 a pokračuje úspěšně dál. Činnost Centra se člení na dobrovolnický program, duchovní péči, různorodé herní terapie či na různé projekty a akce zaměřené i na podporu zaměstnanců nemocnice. Jedná se o celou řadu prospěšných a potřebných aktivit zaměřených především na ty, kteří to potřebují nejvíce. Jedná se zejména o pacienti, děti, nemocné seniory, ale například i o zaměstnance nemocnice a rodinné příslušníky. Co znamená být dobrovolníkem a jak vůbec vypadá taková činnost v praxi se můžete dozvědět na webu. Kromě běžných dobrovolníků spolupracuje Centrum dlouhodobě také s firemními dobrovolníky, a to z různých společností, firem a organizací. Jejich pomoc je rovněž velice prospěšná, důležitá a vítána.

Pokud se i Vy chcete stát dobrovolníkem v naší nemocnici, pak stačí navštívit web Centra nebo napsat na e-mail: dobrovolnici@ftn.cz.


Více o dobrovolnictví v ČR:

Dobrovolnictví ve zdravotnictví má již v ČR více než dvacetiletou tradici. Statistická data za rok 2022 (zdroj ÚZIS) uvádí, že se do dobrovolnictví ve zdravotnictví zapojilo 2 698 dobrovolníků, kteří odpracovali celkem 60 878 dobrovolnických hodin.

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.