Vyjádření FTN k veřejné sbírce Nadačního fondu Davida Švestky

11.04.2024

Nadační fond Davida Švestky (NF) byl založen zaměstnanci Pediatrické kliniky ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN), a to za účelem podpory a rozvoje aktivit kliniky. Příkladem toho byla i veřejná sbírka fondu na studii k projektové dokumentaci plánovaného nového centrálního pediatrického pracoviště. To by v budoucnosti mělo vzniknout v prostorách pavilonu B5, kde se mj. nachází i Klinika dětské chirurgie a traumatologie. Z tohoto důvodu se zaměstnanci kliniky prostř. NF rozhodli pomoci, a přišli s myšlenkou mj. podpořit plánovaný vznik tohoto pediatrického centra, kde by se soustředila veškerá zdravotní péče o dětské pacienty. Aktuálně byla veřejná sbírka již zastavena a vybrané prostředky budou účelně využity dle předmětu jejího zadání, a tedy na zmíněnou studii. Zástupci Nadačního fondu všem dárcům ještě jednou děkují za vyjádřenou podporu.

Jednalo se o dobrovolnou spontánní akci zaměstnanců Pediatrické kliniky, kteří chtěli pomoci dobré věci a posunout myšlenku vzniku nového pediatrického pracoviště o krok dál. Nicméně vedení nemocnice nebylo o této formě aktivity Nadačního fondu plně detailně informováno a došlo tím k nedorozumění. Šlo o akci Nadačního fondu a nikoliv nemocnice. Nicméně za tyto komunikační komplikace se omlouváme. Obecně různé aktivity zaměstnanců vítáme, ale v tomto případě došlo k informačnímu nesouladu. Vedení nemocnice má rozhodně zájem na tom, aby byla zachována stále výborná zdravotní péče o naše pacienty a s tím souvisí i rozvoj pracovišť.


Realizované investiční projekty ve FTN

Ve FTN se za posledních několik let podařilo realizovat řadu velkých investičních projektů, které byly spolufinancovány prostř. EU fondů (mj. program REACT-EU) a za podpory Min. zdravotnictví a dalších institucí.  Tyto projekty (za období 2020-2023) byly v celkové hodnotě ve výši 2,4 mld. Kč. Kromě nich šlo také o značné investice do nového zdravotnického zařízení, přístrojů, techniky a vybavení, a to zejména díky programu REACT-EU. Tyto investice byly v celkové hodnotě téměř za 650 mil. korun. Vše je však vždy závislé na finančních možnostech nemocnice, průběhu dotačního řízení, stavebního řízení, celkovém schvalovacím procesu vůči ostatním orgánům veřejné správy atd. Každý investiční projekt od jeho počátku až po samotnou realizaci si vyžádá i několik let intenzivní práce. FTN má investiční plán, podle kterého tyto projekty postupně realizuje tak, jak jsou schvalovány, a to vč. zajištění finančních zdrojů. Navíc je FTN památkově chráněným objektem a vždy musí postupovat dle pravidel památkové ochrany což také má významný vliv na časový rámec každé realizované rekonstrukce či přestavby budov.

To se týká také budoucího projektu na rekonstrukci Pediatrické kliniky, kde už některé změny a opravy byly již realizovány nebo postupně probíhají a další jsou v plánu vč. budoucího vzniku centra pediatrické péče v pavilonu B5.

Příklad investic na Pediatrické klinice:

Plán investic na Pediatrické klinice:

  • projekt na výměnu oken a zateplení obvodového pláště budovy, dotace z programu ENERGov 2;
  • investiční záměr na vybudování Centra dětské TBC a multirezistentní TBC na pavilonu K, náklady na stavební realizaci budou ve výši 63,3 mil. Kč;

Mezi nejvýznamnější realizované investiční projekty ve FTN patří:

Příklad investic do zařízení, přístrojové techniky a vybavení:

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.