Thomayerova nemocnice otevřela nový provoz moderní magnetické rezonance s unikátní technologií BioMatrix

24.07.2020

Thomayerova nemocnice (TN) otevřela nový provoz moderní a jedinečné magnetické rezonance MAGNETOM Altea v ČR. Za účasti ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, ředitele TN Zdeňka Beneše a ředitele spol. Siemens Healthcare ČR, pana Michala Čecha představila TN odborné veřejnosti zařízení nové generace, které využívá tzv. technologii BioMatrix podporovanou umělou inteligencí. Ta přináší oproti starším typům přístrojů pacientům větší komfort, rychlejší průběh vyšetření a vysokou diagnostickou přesnost. Tento typ přístroje je v České republice instalován poprvé.

MAGNETOM Altea je celotělový skener s indukcí magnetického pole 1,5 tesla, který umožňuje díky průměru vyšetřovacího tunelu 70 cm a nosnosti stolu až 250 kg, vyšetření všech pacientů bez pocitu stísněnosti.

„Jsem velice rád, že můžeme našim pacientům nabídnout modernější a efektivnější vyšetření pomocí nové magnetické rezonance, která využívá novou technologii na té nejvyšší úrovni. Díky tomuto zařízení můžeme pacientům zajistit ještě vyšší úroveň zdravotní péče než doposud,“ řekl ředitel TN doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc. a poděkoval ministrovi zdravotnictví za jeho podporu a účast při slavnostním otevření nového provozu magnetické rezonance v TN.


CO JE PŘEDMĚTEM VYŠETŘENÍ?

  • Ke stěžejním vyšetřovaným oblastem patří: mozek a mícha (resp. páteř), krk, klouby, játra, žlučové cesty, ledviny, střeva, prsa a prostata.
  • V menší míře jsou vyšetřovány i ostatní oblasti lidského těla.

MEZI FUNKCE NOVÉ MAGNETICKÉ REZONANCE PATŘÍ NAPŘ.:

  • Technologie BioMatrix – umožňuje rychlejší skenování při zvýšení kvality zobrazení (viz výše), dechové senzory umístěné trvale v páteřní cívce v lůžku umožňují synchronizaci vyšetření bez nutnosti instalace senzoru na tělo pacienta;
  • Technologie Select and Go – umožňuje jedním dotykem nastavit polohu stolu dle požadované vyšetřované oblasti tak, aby v co nejkratším čase bylo dosaženo optimálního výsledku;
  • Technika Advanced WARP (SEMAC) – umožňuje vyšetřit pacienty i s kovovými implantáty (např. s endoprotézou, dentální výplně atd.);
  • Technologie Tim Planning Suite a TimCT Fast View – umožňuje naplánovat a provést celotělové vyšetření pacienta v jednom plynulém pracovním postupu;
  • Nová generace lokálních cívek – zajišťuje vysokou hustotu cívkových elementů, čímž přispívá ke zvýšení kvality a rychlosti vyšetření. Unikátní je v tomto např. naklápěcí hlavokrční cívka vybavená samostatnými cívkami pro kompenzaci nehomogenity magnetického pole, způsobené pacientem.

Nová magnetická rezonance značky Siemens Healthineers představuje zcela novou generaci zařízení s prvky umělé inteligence, které nabízí pacientům vysoký komfort samotného vyšetření, které je bezbolestné, bezpečné a bez ionizujícího záření.


„Díky obětavosti lékařů a laborantů z Radiodiagnostického oddělení naší nemocnice se toto zařízení podařilo fakticky uvést do provozu ve velmi krátké době. Pacientům tak nyní můžeme nabídnout vysoce kvalifikovanou péči,“ dodala MUDr. Jana Votrubová, CSc., primářka oddělení.

„Jsme potěšeni, že jsme mohli s novým skenerem MAGNETOM Altea navázat na úspěšnou spolupráci a pokračovat v rozvoji diagnostické metody magnetické rezonance v Thomayerově nemocnici. Právě v této budově byl totiž před 33 lety instalován na pracovišti IKEM první MR přístroj v tehdejším Československu. A byla to právě společnost Siemens, která přístroj tehdy dodala a pomohla tak etablovat tuto revoluční metodu u nás. Jsme rádi, že dnes můžeme představit nejnovější generaci magnetických rezonancí, která v této kategorii patří k absolutní světové špičce,“ říká Mgr. Michal Čech, ředitel společnosti Siemens Healthcare ČR.

„Role magnetické rezonance je v moderní dětské neurologii nezastupitelná. Pomůže nám v přesném stanovení diagnózy u řady nemocí, jakými jsou např. epilepsie či bolesti hlavy. Velký přínos má i u geneticky podmíněných onemocnění bílé hmoty mozkové, na která se u nás v TN také detailně zaměřujeme. Našim malým pacientům pak nový přístroj přinese méně stresu díky tomu, že vyšetření trvá kratší dobu než u starších přístrojů,“ uvedla MUDr. Klára Brožová, primářka oddělení dětské neurologie TN.

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.