Ve FTN byly otevřeny nové operační sály pro malé chirurgické obory, a to díky dotacím z REACT-EU!

20.11.2023

Ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) byly před časem slavnostně otevřeny zrekonstruované nové operační sály pro malé chirurgické obory, a to díky čerpání evropských dotací v rámci tzv. programu REACT-EU. Nové operační sály jsou vybavené nejmodernější technologií. Jedním z klíčových bodů pracoviště je například navigační operační systém, který zvýší preciznost a rychlost prováděných výkonů. Tyto špičkové technologie umožní chirurgům realizovat složité operace s nesrovnatelnou přesností, což povede ke zlepšení výsledků a rychlejší době zotavení pacientů. Se zaměřením na bezpečnost a pohodlí pacienta byly tyto operační sály navrženy tak, aby splňovaly nejvyšší standardy čistoty, sterility, efektivity a komfortu.

Nové sály budou mít rovněž využití například v široké škále očních operací, což potvrdila také primářka místního Očního oddělení MUDr. Kateřina Myslík Manethová, Ph.D., FEBO. „Jedná se zejména o řešení šedého zákalu, refrakčních vad při nitroočních výkonech, chirurgické léčby glaukomu, onemocnění sítnice a sklivce či plastických výkonů v oblasti obličeje a periokulární krajiny. Otevření těchto nových operačních sálů je významným milníkem v poskytovaní vysoce specializované odborné péče mj. právě v oblasti oftalmologie a ostatních malých chirurgických oborů,“ uvedla primářka MUDr. Manethová. Kromě moderního chirurgického vybavení se přidružené prostory mohou pochlubit denním stacionářem a pohodlnou čekárnou pro pacienty.

Celková rekonstrukce sálů vyšla na více než 25 mil. korun. Z toho 22 mil. Kč činila dotace z REACT-EU. Vybavení očního oddělení, které bude využito na těchto sálech a bylo pořízeno díky projektům REACT EU, bylo ve výši 7,7 mil. Kč. Slavnostního otevření se zúčastnili ředitel FTN doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc., primářka Očního oddělení MUDr. Kateřina Myslík Manethová, Ph.D., FEBO, ředitelka odboru centrální administrace Centra pro regionální rozvoj (CRR) Ing. Anna Kreutziger, členové vedení nemocnice a další hosté.

„Díky mimořádnému nástroji REACT-EU se podařilo v českých a moravských nemocnicích realizovat 197 projektů s celkovou podporou bezmála 22 miliard korun z EU. Toto je jeden z nich, a také jeden z pěti projektů, na kterých v rámci REACT-EU s Fakultní Thomayerovou nemocnicí spolupracujeme. Nemocnice tak na jejich realizaci získá z evropských peněz skoro 607 milionů korun,“ doplňuje Ing. Anna Kreutziger, ředitelka odboru centrální administrace Centra pro regionální rozvoj, které projekty v IROP administruje.

VÍCE o CRR

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.