Díky norským fondům se ve FTN spustil projekt zaměřený na domácí násilí a týrání u dětí - „Méně dětí traumatizovaných domácím násilím“

23.07.2021

V únoru 2021 se ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) spustil nový projekt pod názvem: Projekt Implementace programu záchytu traumatizovaných dětí a zastavení násilí, a to díky grantu z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Fondů EHP 2014-2021 v rámci grantového programu „Zdraví“. Fondy poskytnou na realizaci projektu 13,3 mil Kč. Zprostředkovatelem programu je Ministerstvo financí ČR, partnerem programu je Ministerstvo zdravotnictví ČR.

Projekt je zaměřený na  včasné rozpoznání násilí nebo týrání páchaného na dětech a je realizován ve spolupráci s českým  partnerem ZŠ a MŠ při FTN a norským partnerem Alternativ Til Vold (ATV).

V ČR prochází velké množství dětí traumatickou zkušeností v souvislosti s násilím v rodinném prostředí. FTN spolu se svými projektovými partnery reaguje na tuto situaci a vytváří a zavede komplexní metodiku včasného rozpoznání násilí nebo týrání páchaného na dětech v blízkých vztazích a realizuje individualizovaný léčebně-terapeutický program pro děti i rodiče dotčených touto problematikou násilí.

V rámci projektu získá odborný personál nemocnice i školského zařízení nové kompetence prostřednictvím řady odborných školení s dopadem na vytvářenou metodiku, budou zrekonstruovány prostory školních tříd a heren v místní mateřské školce a dojde i k rekonstrukci sociálního zařízení zácvikového bytu a pokoje v prostorách našeho Dětského centra. Projekt počítá i se stáží psychologů, psychiatrů a školského personálu v zařízení norského partnera.

Výstupy projektu budou využitelné nejen ve zdravotnickém zařízení a partnerské škole, ale metodika bude přenesena do dalších spolupracujících škol a školek. Počítáme, že programem za dobu realizace projektu projde 300 dětí a 60 jejich rodičům budou poskytnuty cílené individualizované terapie včetně možnosti pobytových služeb v zrekonstruovaných prostorách Dětského centra.

V oblasti zdravotní péče projekt přispěje k tematizaci násilí jako zdravotního problému v souladu s dlouhodobým celosvětovým trendem. V rámci celospolečenských souvislostí projekt přispěje k tomu, že se tematika násilí/týrání a zanedbávání stane předmětem všeobecné celospolečenské pozornosti, odborné diskuse a mezirezortní odborné spolupráce.

Benefitem realizace projektu bude přenos specifických znalostí a dovedností norského partnera v práci s původcem násilí, a dále i spolupráce s resortem školství, resp. se školními metodiky prevence, výchovnými poradci a pedagogy a vytvoření a zavedení metodiky pro akcentaci problematiky ve školství.

ZŠ  a MŠ při FTN slouží hospitalizovaným dětem, zejména dětem na diagnostickém a terapeutickém pobytu. ATV je norská nevládní nezisková organizace, která poskytuje odbornou pomoc a terapii především v  oblasti domácího násilí.

Výsledkem projektu je zvýšení podpory duševního zdraví a pohody u dětí.

VÍCE INFO:

Projekt je podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Fondů EHP.

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.