Týden v září je o kojení

14.09.2020

14. září 2020 začíná národní týden kojení, který chce podpořit a oslavit význam kojení v České republice. V tomto týdnu je plánována tisková a odborná konference v Praze a v rámci celého Česka byla tradičně vyhlášena Akce řetěz, do které se zapojují jednotlivci i organizace s cílem upozornit veřejnost na důležitost kojení.

„Kojení dává dítěti nejlepší začátek do života a jeho přínosy sahají daleko do budoucnosti. Četné studie ukázaly, že kojení podporuje zdravý kognitivní a sociálně-emoční vývoj. Rovněž zachraňuje životy tím, že pomáhá chránit děti před infekcemi, syndromem náhlého úmrtí (SIDS), a dokonce snižuje riziko dětské nadváhy a obezity a diabetu 2. typu později v životě. Poskytování a investice do kvalifikované podpory kojení jsou nezbytné pro dosažení rovnosti ve zdraví,“ uvedla MUDr. Anna Mydlilová, vedoucí Národního laktačního centra z Thomayerovy nemocnice.

Kojení má silné zdravotní přínosy i pro matky při zotavení po porodu a snižuje také riziko srdečních onemocnění, rakoviny prsu, rakoviny vaječníků, cukrovky 2. typu a deprese.

„Kojení je důležitým prostředkem ochrany proti nepřenosným nemocem, které představují největší podíl předčasných úmrtí v evropském regionu“, říká Dr. Joao Breda, vedoucí Evropského úřadu WHO pro prevenci a kontrolu nepřenosných nemocí, a pokračuje: „Všechny země v evropském regionu WHO mohou zlepšit zdraví matek a novorozenců a měly by učinit politiku kojení prioritou“.

Úspěšné kojení závisí na každé matce, ale ženy na celém světě čelí příliš mnoha překážkám, aby mohly začít a úspěšně pokračovat v kojení. Nikdo nekojí sám. Kojení vyžaduje širokou podporu – od rodičů po tvůrce politik, od zdravotnických zařízení, komunit, až po zaměstnavatele a zdravotní pojišťovny.

„Podpora kojení je naprosto zásadním tématem pro veřejné zdraví. Naším společným cílem je zajištění kvalitní péče o kojící ženu v porodnici i v návazné péči po propuštění, aby se všem kojícím ženám dostalo podpory a kvalitního poradenství ve všech segmentech zdravotní péče,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Národní komise kojení na MZ, Národní laktační centrum/Laktační liga se zasazuje o politiky a programy, které pomáhají ženám splnit jejich cíle kojení a organizuje Národní týden kojení od roku 1996. Na svém webu poskytuje vedle aktuálních informací mnoho návodů a rad týkajících se kojení. Nabízí možnost využití online poradny, horké linky kojení a další podporu pro kojící matky i pro odborníky v terénu.

Kontaktní osoba:
vedoucí Národního centra pro kojení
MUDr. Anna Mydlilová
Národní laktační centrum v TN
e-mail: anna.mydlilova@ftn.cz
tel.: 603 281 600

Informace na webu najdete ZDE a ZDE.


Rozšířené informace:

V rámci Národního týdne kojení 14.-20. září 2020 je plánována:

  • 16. září 2020 tisková konference (11:00-12:00 hod.; Lékařský dům, Praha 2)
  • 16. září 2020 odborná konference Kojení§Laktace (9:00-14:30 hod.; Lékařský dům, Praha 2)

Organizuje: Laktační liga – nezisková organizace, jejímž hlavním posláním je podpora, osvěta a propagace kojení.

Kojení je univerzální řešení, které každému poskytuje spravedlivý začátek do života a klade základy zdraví pro maminky a děti, aby přežily a prosperovaly.

Mateřské mléko je dokonalou první potravou, přizpůsobenou pro kojence, která poskytuje všechny důležité živiny, které potřebují během prvních 6 měsíců. Je to kritická součást udržitelného potravinového systému.

  • Přímé kojení a ruční odstříkávání mateřského mléka jsou účinné pro snížení plýtvání a úspory energie a dalších zdrojů.
  • Podpora matek kojení v celém 1000denním období je zásadní pro vytvoření prostředí, které zmocňuje všechny ženy kojit.
  • Zvýšení optimálního kojení by mohlo každoročně zabránit úmrtí více než 823 000 dětem a 20 000 úmrtí matek.
  • Kojení nevytváří téměř žádný odpad a spotřebovává jen velmi málo přírodních zdrojů, což z něj činí významnou součást udržitelného potravinového systému. Nulová vodní stopa.
  • Produkce, balení a distribuce kojenecké mléčné výživy zanechává velkou uhlíkovou stopu a přispívá k větší změně klimatu.
  • Odvětví kojenecké výživy rostou, zejména v zemích s nízkými a středními příjmy. Celková tržní hodnota umělého mléka v roce 2019 = přibližně 71 miliard USD.
  • Současná produkce a spotřeba potravin narušuje naše zdraví a zhoršuje klimatické změny. Podpora kojení je rozhodující součástí budování udržitelného potravinového systému.
  • Neetický marketing náhrad mateřského mléka musí být omezen rozsáhlým právním přijetím Mezinárodního kodexu marketingu náhrad mateřského mléko a příslušných doporučení WHA.

V ČR je rozhodnuto kojit 98% žen a více než 1 rok kojí 43% žen, což ukazuje kladný vztah českých žen ke kojení. Celosvětově je však výlučně kojena méně než polovina dětí mladších 6 měsíců, což znamená, že jim chybí nejzdravější začátek života. Nejčastější příčinou předčasného ukončení kojení bývá špatná iniciace kojení v porodnici, nízká podpora při řešení problémů a obavy z nedostatku a kvality mateřského mléka.

Téměř před 40 lety přijalo Světové zdravotnické shromáždění Mezinárodní kodex marketingu náhrad mateřského mléka, aby se předešlo nevhodnému a zavádějícímu marketingu umělé kojenecké výživy, aby se ženy mohly rozhodovat o kojení na základě spolehlivých informací bez zbytečného a matoucího vlivu. Četná následná usnesení objasnila a doplnila původní ustanovení, souhrnně označovaná jako „kodex“. V dnešní době je třeba učinit další kroky, které zajistí dodržování kodexu v politice a praxi ve službách pro zdraví žen a dětí.

VÍCE INFO najdete ZDE.


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.