Napsali o nás: Rozhovor s Robertem Rusinou o Alzheimerově nemoci (MF Dnes)

08.10.2019

O možnostech léčby a o Alzheimerově nemoci jako takové poskytl rozhovor uznávaný neurolog doc. MUDr. Robert Rusina, Ph.D. pro MF Dnes. Docent Rusina nově působí v Thomayerově nemocnici jako přednosta Neurologické kliniky 3. LF UK.

Alzheimera neumíme vyléčit, jen zpomalit. Léky zatím nemáme, říká neurolog 

„Ne každá porucha paměti znamená počínající Alzheimerovu nemoc. Mezi ní a zapomínáním není rovnítko“, říká neurolog Robert Rusina. Alzheimerova choroba sice postihuje až čtyřicet procent lidí nad pětaosmdesát let, ale pořád zbývá dost těch, kteří ani ve vysokém věku netrpí poruchami paměti a dalšími příznaky nemoci. Kdekdo touží setrvat na tomto světě co nejdéle, ale zároveň v něm doutná obava, aby si přidaných let dokázal užít. Prodlužující se věk totiž v sobě skrývá riziko Alzheimerovy choroby, která je nejčastější příčinou demence. Podle Roberta Rusiny, nového přednosty Neurologické kliniky TN, však rozhodně neplatí, že je demence normální součástí stárnutí. Alzheimerova choroba sice postihuje až čtyřicet procent lidí nad pětaosmdesát let, ale pořád zbývá dost těch, kteří ani ve vysokém věku netrpí poruchami  paměti a dalšími příznaky nemoci.

Více se dozvíte v článku MF Dnes.

Zdroj: MF Dnes
Datum vydání: 8. 10. 2019
Autor: Ivana Karásková

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.