Napsali o nás: Krev na ulici vidí denně, tak chce pomáhat. „Radši dárcem, než obdarovaným,“ říká pražský policista (blesk.cz)

07.01.2020

Krve není nikdy dost a bude stále zapotřebí. Svým způsobem můžeme mluvit o unikátní „tekutině,“, která nemá konkurenci, pro život člověka je nenahraditelná a zachraňuje lidské životy. To si uvědomili i policisté z Prahy 1, kteří přišli darovat svou krev do Thomayerovy nemocnice, kde se o ně postaral zdravotnický personál místního Transfuzního oddělení. Dva dny za sebou věnovali policisté svůj čas dobré věci. Celkem se jich sešlo přes 20. Vedení Thomayerovy nemocnice jim velice děkuje za pomoc a spolupráci.

„Hodně lidí chodí tradičně před Vánoci. Možná proto, že tou dobou myslí více na druhé a mají tendenci dělat dobré skutky. Po Novém roce naopak chodí málo, to bývá skutečně nejslabší období z celého roku, a proto jsme se domluvili s policisty na této akci a velice jim za to děkuji,“ řekl primář Transfuzního oddělení MUDr. Petr Turek z TN.

Krev je tou nejcennější tekutinou, kterou můžeme jeden druhému dát. Dobře si je toho vědomí i podporučík Jan Kloubek (40), velitel oddělení hlídkové služby v Praze 1. Spolu se svými kolegy totiž 6. ledna dostál polovině hesla Policie České republiky „pomáhat a chránit,“ když šel do Thomayerovy nemocnice dobrovolně darovat krev. Té totiž bylo zapotřebí při mnoha zásazích, na které velitel mířil.

„Snažíme se pomáhat všem lidem, jakkoliv to jde,“ uvedl na vysvětlenou Jan, proč pravidelně on i jeho kolegové chodí darovat krev. „Věříme tomu, že tímhle opravdu můžeme pomoc někomu konkrétnímu, tím spíše, že se v ulicích s krvavými zraněními, kdy je zapotřebí transfuze, setkáváme poměrně často, dá se říci, že takřka každodenně.“

Kdo má krev, může pomoct

Ačkoliv nemocnice nemají darované krve vyložený nedostatek, o nadbytku se také hovořit nedá. Důvodem je bohužel snižující se stav dárců. „Těch bohužel rok od roku ubývá, což nejspíše souvisí s vývojem věkového složení populace. Mladších ubývá, naopak přibývá starších, kteří už tolik nechodí,“ vysvětluje primář Turek.

Více v článku blesk.cz.

Zdroj: blesk.cz
Datum vydání: 7. 1. 2020
Autor: David Zima

Vaše TN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.