Napsali o nás: Komentář pediatra Pavla Kabíčka k pití alkoholu u dětí (Pražský deník)

28.02.2020

Zkušenosti s pitím alkoholu má přes 40 procent šestnáctiletých. Necelé čtvrtině dětí způsobuje alkohol problémy ve vztazích s rodiči či přáteli. České děti v pití alkoholu vysoce převyšují evropský průměr. Nejraději pijí pivo a destiláty. O závislosti dětí na alkoholu poskytl krátký komentář MUDr. Pavel Kabíček, pediatr a primář z Pediatrické kliniky 1. LF UK a TN pro Pražský deník. Podle poslední Evropské školní studie pro alkohol a jiné drogy (ESPAD) je rizikové vypití již pěti a více sklenic alkoholu při jednom posezení. Tuto zkušenost má přitom v Česku 42 procent šestnáctiletých. Pití alkoholu v posledních 30 dnech ve studii udává dokonce 68,5 procent dospívajících, přitom evropský průměr činí 47,5 procent. Své „poprvé“ s alkoholem zažívají studenti nejčastěji ve věku 15 let. Nicméně čtvrtina dětí zažila první opilost před svými 15. narozeninami, uvádí dále studie.

Dětští alkoholici: Problém je v rodině, varují odborníci

Například pediatrická klinika Thomayerovy nemocnice v Praze kvůli akutní otravě alkoholem ročně hospitalizuje 20 až 22 chlapců a děvčat ve věku 10 až 19 let. „Zatímco v roce 2016 lehce převažovali chlapci, v roce 2018 je podíl chlapců a děvčat již zcela vyrovnaný. Mírně klesá věk těchto adolescentů, v roce 2018 jich bylo osm pod patnáct let a tři třináctiletí,“ říká Pavel Kabíček z Thomayerovy nemocnice.

Pozor na sexuální napadení 

Mladí pijáci si mohou odnést ošklivý zážitek na celý život.„Kromě zvracení, vdechnutí zvratků a podchlazení je to především riziko úrazů. Vystaveni jsou vyššímu riziku sexuálního napadení, stejně tak snadněji dochází k nechráněnému sexu. V nejzávažnějších případech se alkohol stává drogou velmi tlumivou, a může tak dojít k hlubokému bezvědomí se selháním dýchání,“ dodává Kabíček. Opakované opilství se pak promítne i do dospělého života. Mladý člověk se společensky znevýhodňuje, ztrácí motivaci ke studiu a přichází i o své zájmy.

VÍCE v článku Pražský deník.

Zdroj: Pražský deník
Datum vydání: 27. 2. 2020
Autor: Pavel Kopecký

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.