Napsali o nás: Komentář Pavla Kabíčka k problému alkoholu u dětí (G.cz)

10.02.2020

Již dávno neplatí to, že alkohol je problémem jen dospělých. Bohužel toto návykové pití čím dál častěji vyhledávají děti a jejich věková hranice se nekontrolovaně stále více snižuje. Své o tom ví také MUDr. Pavel Kabíček, CSc., primář Pediatrické kliniky 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice, který je předním českým adiktologem zabývajícím se dětskými závislostmi nejen na alkoholu. V článku serveru G.cz se vyjadřoval k problému alkoholu a jeho vlivu na dětské konzumenty této tekuté drogy.

Problém s alkoholem nemají jen dospělí. Děti, normální je nechlastat

O Suchým únoru a našem názoru na něj jsme již psali. Jsme opravdu přesvědčení, že suchý únor si vymysleli ti, kdo mají problém s nadměrným požíváním alkoholických nápojů. Co ale rozhodně nezlehčujeme je smutný fakt, že k alkoholu mají vřelý vztah adolescenti. Statistiky a názor adiktologů jsou neúprosné.Ve zneužívání návykových látek adolescenty je bohužel Česká republika stále na čelných místech evropských statistik. Podle Evropské školní studie pro alkohol a jiné drogy má v ČR zkušenost s vypitím 5 a více sklenic alkoholu při jednom posezení (půllitrů piva, 2 dcl vína nebo „panáků“ destilátu) 42 % šestnáctiletých, což je vysoko nad evropským průměrem.

„Pití alkoholu je v adolescentním věku součástí rizikového chování, které přináší závažné negativní zdravotní důsledky. Kromě zvracení, vdechnutí zvratků a podchlazení, je to především riziko úrazů“, řekl primář Pavel Kabíček.

Pár smutných čísel a faktů

Statistika bývá obvykle dost nudná, ale uznáváme, že někdy je nutná. Tak nám promiňte a čtěte dál. Pití alkoholu přiznává 68,5 % našich dospívajících dětí, přitom evropský průměr je 47,5%. Nehodu nebo zranění v opilosti udává 16,8% dospívajících.

Více v článku G.cz.

Zdroj: G.cz
Datum vydání: 7. 2. 2020
Autor: Jana Mrákotová

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.