Napsali o nás: Komentář Martiny Vašákové k tuberkulóze (novinky.cz)

04.11.2019

O onemocnění tuberkulózou (TBC) a co vše je s tím spojeno pro pacienty, ale i pro samotné lékaře se vyjádřila prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., přednostka Pneumologické kliniky 1. LF UK a TN v článku novinky.cz. Prof. Vašáková je zároveň předsedkyní České pneumologické a ftizeologické společnosti a v Thomayerově nemocnici pracuje již radu let. Patří mezi přední plicní lékaře v ČR a je respektována i v zahraničí.

Odborníci: Lidi s TBC izolujeme zbytečně

Zbytečné trauma zažívají v Česku každý rok stovky pacientů s tuberkulózou (TBC) či jen s podezřením na ni. Je raritou Unie, že občané ČR musí trávit dlouhé týdny odloučeni od svých nejbližších v izolaci uzavřených oddělení nemocnic a specializovaných léčeben. Taková praxe se nelíbí ani plicním lékařům. Zbytečně lidi zbavujeme svobody, říkají. V okolních zemích se totiž mohou léčit ambulantně. 

Čas i peníze

„V průměru u nás pacienti s TBC stráví až tři měsíce, dokud nejsou tzv. kultivačně negativní,“ konstatovala přednostka Pneumologické kliniky 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice v Praze, předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti Martina Vašáková.

„Když si spočítáme, že jeden den v nemocnici stojí 1000 korun, celá hospitalizace a izolace takového člověka přijdou minimálně na 60 tisíc korun. Pokud je to komplikovanější pacient, pak se částka šplhá i ke 300 tisícům korun. Tyto náklady řeší nemocnice, které podle zákona a vyhlášky musí tuberkulózní pacienty léčit a izolovat od okolí,“ uvedla.

Změnu však neprosazují pneu­mologové jen kvůli nákladům. „Jde nám o to, abychom měli možnost ponechat osobní svobodu těm pacientům, kteří jsou ochotni dodržovat stanovená pravidla. Zkuste se vžít do situace, že bude u vás jen podezření na TBC a já bych vás zavřela na dlouhou dobu pod zámek. Musela bych. Jinak bych se nyní vystavovala riziku trestního stíhání,“ zdůraznila Vašáková.

Více v článku novinky.cz.

Více o plicní klinice: web Pneumologické kliniky 1. LF UK a TN

Zdroj: novinky.cz
Datum vydání: 3. 11. 2019
Autor: Miloslav Hradil, Právo

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.