Napsali o nás: Komentář Karolíny Doležalové k dětské tuberkulóze (zdravezpravy.cz)

26.02.2020

Plošné očkování proti dětské tuberkulóze (TBC) bylo dříve prakticky povinností, ale dnes je již dávno minulostí a díky každoročnímu poklesu počtu nemocných na TBC se tak přestalo očkovat již od roku 2010. Ročně je u nás potvrzeno zhruba 500 případů nákazy tímto onemocněním. Očkovaní jsou tak u nás pouze děti ve vyšším riziku onemocnění tuberkulózou. O očkování proti TBC, jejím průběhu, reakcí těla na vakcínu atd. poskytla komentář MUDr. Karolína Doležalová z Pediatrické kliniky 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice pro server zdravezpravy.cz.

„Častou reakcí po očkování BCG vakcínou je tvrdý vřídek v místě vpichu, který může zhnisat. Většinou se zhojí sám a může zanechat malou jizvu. Pokud se nezhojí sám, ošetří ho specializovaný lékař vypuštěním hnisavého obsahu při jedné až dvou ambulantních návštěvách,“ vysvětluje Karolína Doležalová.

Co je tuberkulóza a kdy proti ní nechat naočkovat dítě 

Od roku 2010 se v ČR přestali očkovat novorozenci proti tuberkulóze [TBC]. Důvod zrušení vakcinace dětí v zemi byl a podle odborníků stále je příznivá epidemiologická situace. Tuberkulóza je u nás ročně potvrzena zhruba u pěti set případů. I přesto lékaři některým jedincům očkování proti TBC doporučují.

S celoplošným očkováním proti tuberkulóze se v České republice začalo v roce 1953 a během následujících několika let se počet nemocných TBC až stonásobně snížil. Trend nemocnosti tuberkulózou se nijak výrazně nemění.

„Incidence tuberkulózy v České republice je na historickém minimu. Patříme mezi státy s velmi nízkou incidencí TBC. Počet případů onemocnění dětí a dorostu nepřesahuje ani po zrušení kalmetizace deset dětí za rok,“ říká Karolína Doležalová z Thomayerovy nemocnice v Praze.

Kdo rozhoduje o očkování

O tom, zda novorozence naočkovat proti TBC, rozhoduje primárně lékař novorozeneckého oddělení podle informací, které získá od rodičů dítěte. V praxi většinou z dotazníkového šetření, které matky v porodnicích vyplňují. Pádný důvod k očkování je i fakt, že dítě bylo v kontaktu s nemocným tuberkulózou. Další důvod očkování novorozence nastává především v případě, že jeden nebo oba z rodičů dítěte nebo jiný člen domácnosti měl, má nebo v minulosti prodělal aktivní tuberkulózu. K očkování pak může vést skutečnost, že jeden nebo oba rodiče nebo osoba žijící s nimi v jedné domácnosti pobývali déle než tři měsíce v zemi s vyšším výskytem tuberkulózy. To znamená v zemi, ve které připadá minimálně 40 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Více: viz článek serveru zdravezpravy.cz.

Zdroj: zdravezpravy.cz
Datum vydání: 25. 2. 2020
Autor: Veronika Táchová 

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.