Potravinové a jiné alergie pro samoplátce (IgE)

Imunologická laboratoř Fakultní Thomayerovy nemocnice nabízí v rámci programu vyšetřování potravinových intolerancí (protilátek typu IgG proti potravinovým antigenům) i možnost stanovení protilátek typu IgE nejen proti potravinám, ale i dalším rostlinným, živočišným a chemickým alergenům.


Multiplexové vyšetření specifických alergenů


Alergické reakce jsou okamžité reakce přecitlivělosti I. typu a jsou zprostředkovány protilátkami náležejících do skupiny imunoglobulinů třídy E. Po expozici specifickými alergeny zprostředkovávají molekuly specifických IgE uvolnění histaminu z žírných buněk (mastocytů) a bazofilů a začínají se uplatňovat klinické projevy, jako je astma, alergická rhinokonjuktivitida, atopický ekzém a gastrointestinální příznaky.

Zjištění podrobného schématu senzibilizace na určité alergeny proto pomáhá při vyhodnocení pacientů s alergiemi.

V naší laboratoři používáme testovací systém Allergy Explorer (ALEX) ke kvantitativní in vitro diagnostice alergenů specifických IgE (sIgE) protilátek a semikvantitativní in vitro diagnostický test k měření celkového IgE (tIgE) v lidském séru.


Provedeme Vám test

Test je určen pro účely podpory diagnózy onemocnění zprostředkovaných IgE protilátkami a primárně je určen ve spojení s dalšími klinickými testy nebo výsledky diagnostických testů.

Test je primárně určen pro lékaře – alergology, ale řada pacientů nesplňuje kritéria pro to, aby tento test byl hrazen z prostředků veřejného zdravotnictví a přesto by tento test rádi absolvovali. Proto jsme ho zařadili do našeho portfolia vyšetření pro samoplátce.

Test je však pouhou pomůckou a má být interpretován vždy odborníkem na tuto problematiku. Test obsahuje více než 150 alergenových extraktů a více než 100 molekulárních antigenů – zvláště u interpretace molekulárních antigenů je potřeba určité znalosti problematiky.

Například zásobní proteiny u burských oříšků jako je Ara h 1,2,3 nebo 6 mohou vyvolat alergické symptomy. Naopak Ara h8, Protein PR-10 obvykle nevyvolává závažnější problém, přitom ale vede k tomu, že výsledky testu jsou pozitivní, což může vést k určité nejistotě pacienta. Podobné konstelace se projevují i u dalších potravinových alergenů, například soji, lískových ořechů či vlašských ořechů.

Metoda má určité omezení – v některých oblastech použití (např. potravinová alergie), nemusí být protilátky IgE v oběhu detekovány, přestože může být přítomen klinický projev potravinové alergie proti určitému alergenu, protože tyto protilátky mohou být specifické vůči alergenům, které jsou modifikovány během průmyslového zpracování, vaření nebo trávení a tedy neexistují v původní potravině, na kterou je pacient testován.

 
 
 
Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.