Žena, která jako první v Česku dostala lék bamlanivimab: Větší strach o život jsem nezažila (novinky.cz)

01.03.2021

Lék bamlanivimab amerického výrobce Eli Lilly, který má bránit vážnému průběhu nemoci covid-19, dostala ve čtvrtek v Thomayerově nemocnici v Praze jako první v Česku čtyřiatřicetiletá Eva Naihaiplová. V rozhovoru pro Novinky žena, která se léčí s rakovinou prsu a patří do rizikové skupiny, popsala své pocity i průběh podání léku.

„Cítím se pořád unaveně, ale líp se mi dýchá. Předtím jsem měla pocit, jako bych měla cihlu na hrudi. Nevím, jestli je to tím lékem, ale je to teď lepší, i když dýchání je stále náročné. Cítím menší úlevu, ale asi je brzo na nějaké závěry,“ řekla Novinkám Naihaiplová den po podání bamlanivimabu.

Naihaiplová dostala lék, protože patří mezi rizikovou skupinu obyvatel. Kromě covidu se léčí s rakovinou prsu a kvůli chemoterapiím má oslabenou imunitu. V rozhovoru proto neskrývala dojetí z toho, že jí lék, jehož využití nově povolilo ministerstvo zdravotnictví, mohl být podán. „Můžeme být rádi, že něco takového existuje. Větší strach o svůj život, než když jsem se dozvěděla, že k té rakovině mám i covid, jehož příznaky se navíc začaly zhoršovat, jsem nezažila,“ uvedla.

Lék, který může zabránit těžkému průběhu onemocnění, jí tak může zachránit i život. „Je to taková berlička, o kterou se můžeme opřít. Věřím, že se lidé nemají čeho bát a nám s oslabenou imunitou to pomůže,“ dodala. Covid byl u mladé ženy potvrzen v úterý, už ve středu se přitom její zdravotní stav zhoršil natolik, že si musela zavolat sanitku. „Převezli mě na infekční. Za normálních okolností by mě asi hospitalizovali, ale nyní jsou zaplněné kapacity lůžek, tak mě poslali domů,“ popsala. Ve čtvrtek ráno se jí pak ozvali z Thomayerovy nemocnice s tím, že jí může být podán bamlanivimab, jehož první dávky dorazily do Česka ten den. O tom, že takový lék na covid existuje, přitom doposud Naihaiplová nevěděla.

Bamlanivimab má u pacientů snižovat riziko propuknutí závažnějšího průběhu onemocnění covid-19, podle výrobce snižuje riziko hospitalizace a úmrtí až o 70 procent. Vhodný je pro pacienty s oslabenou imunitou kvůli nemoci nebo po transplantaci orgánů. Naopak není určen pro pacienty, kteří mají již rozvinutý zápal plic a potřebují kyslík. Podle pokynů ministerstva zdravotnictví se lék nesmí podávat později než tři dny od pozitivního testu na koronavirus a později než sedm dní od propuknutí příznaků.

VÍCE v článku novinky.cz

VÍCE o léku na webu FTN

Zdroj: novinky.cz
Datum vydání: 26. 2. 2021
Autor: novinky.cz

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.