V Thomayerově nemocnici mají unikátní čističku. Zbaví vodu veškerých léků (Lidovky.cz)

02.07.2024

Léky, viry nebo bakterie. Všechny tyto částice se do odpadních vod běžně dostávají po celé Praze. Přirozeně se tak ale ve větší koncentraci děje zejména v případě nemocnic. Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) proto ve spolupráci s městskou společností Pražské vodovody a kanalizace (PVK) vybudovala unikátní čističku odpadních vod.

Ta dokáže mnohdy infekční splašky kompletně zbavit zbytků i takových léků, se kterým si neporadí ani hlavní městská čistírna. Jde o první nemocnici v České republice, která má takto výkonné vybavení. Přestože se léků ani po vyčistění v běžné čističce nenachází v odpadních vodách tolik, aby byla zdravotně závadná, některé negativní dopady mají. Mimo jiné totiž přispívají k odolnosti bakterií vůči antibiotikům. Navíc představují zátěž pro životní prostředí.

„Od modernizace si slibujeme zlepšení stavu životního prostředí v Česku, zároveň bychom ale rádi ukázali odborné i široké veřejnosti, že pokročilé čištění nemocničních odpadních vod u zdroje jejich znečištění má smysl a že je v zájmu nás všech,“ uvádí Jan Halíř, náměstek pro ekonomiku, techniku a provoz z FTN.

VÍCE v článku

VÍCE o čistírně OV

Zdroj: Lidovky.cz
Datum vydání: 27. 6. 2024
Autor: Adam Hejduk

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.