TN zahájila experimentální léčbu onemocnění COVID-19 pomocí plazmy od vyléčených pacientů z této virové infekce u prvních tří akutních případů

24.04.2020

Thomayerova nemocnice splnila formální požadavky k zahájení experimentální léčebné metody u onemocnění Covid-19 pomocí krevní plazmy od dárců, kteří tuto virovou infekci již prodělali. Použití plazmy u Covid+ pacientů je jednou z možností, jak nemocné s koronavirovou infekcí léčit. Podobný léčebný postup byl v minulosti použit u podobných infekcí - MERS a SARS-1. Tato nová metoda by mohla pomoci v boji proti koronaviru. Krevní plazma byla aktuálně podána třem pacientům v akutním stavu a nyní se čeká na výsledek léčby.


Všechny podmínky pro použití nové léčebné metody byly ze strany TN splněny a nyní byly zahájeny veškeré kroky k tomu, aby mohla začít první fáze samotné léčby.

„Experimentální léčbu pomocí využití krevní plazmy zatím plánujeme použít u akutních těžkých Covid+ pacientů, kteří jsou tak ve velmi vážném stavu. Mohu potvrdit, že jsme plazmu s protilátkami proti koronaviru již použili u třech našich pacientů s těžkým průběhem onemocnění, a to v době od 20. do 22. dubna, a nyní čekáme na výsledky. Jakmile budeme mít k dispozici první data, tak pak budeme moci analyzovat účinek této léčby,“ řekl ředitel TN doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc. Všichni tři pacienti jsou ve vážném stavu hospitalizováni na anesteziologicko-resuscitační klinice a je jim poskytována maximální možná zdravotní péče.

Léčebné podání plazmy bylo provedeno podle schváleného protokolu, který je v souladu s evropskými doporučeními. Transfuzní oddělení v TN zatím provedlo celkem 6 odběrů a vyrobilo 8 jednotek plazmy, které jsou určeny pro čtyři léčebné dávky.


„V současné době máme k dispozici prvních 6 vhodných dárců plazmy, kteří úspěšně prodělali onemocnění Covid-19 a další zájemci se nám hlásí,“ řekl primář Transfuzního oddělení MUDr. Petr Turek, CSc a dodal: „Při koronavirové infekci se, podobně jako u jiných infekcí, v těle nemocného vytvářejí specifické protilátky proti viru, který je původcem nemoci zvané COVID-19. Tyto protilátky v krvi vyléčené osoby přetrvávají ještě dlouho po uzdravení.“

„Jestli bude tato léčba účinná či nikoliv, ukáže teprve čas, ale mohlo by jít o krok správným směrem,“ uzavřel ředitel Beneš.


Informace pro vhodné dárce plazmy jsou zveřejněny na webu TN ZDE.

Předem všem děkujeme za spolupráci!


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.